Cum ştergem eficient HDD-ul

sâmbătă, mai 12, 2012 13:49
Posted in category IT

EraserCred că v-aţi găsit şi dumneavoastră în situaţia asta: aveţi un PC sau un laptop, vreţi să-l vindeţi, dar nu ştiţi cum să ştergeţi HDD-ul eficient, astfle încât să nu mai poată fi recuperate datele. Pentru că problema e serioasă: orice soft decent de recuperare va aduce la lumină date personale, documente confidenţiale sau poze cu amanta la mare (Da, ştim că aveţi. Că veni vorba, băieţii din redacţie vă felicită pentru gusturi şi îi oferă domnişoarei o medie de 9,31.)
Nu vă speriaţi, aveţi la îndemână două soluţii eficiente. Prima presupune doar să scoateţi HDD-ul din unitate şi să plimbaţi un magnet industrial peste el de vreo câteva ori. Asta, evident, dacă nu vă deranjaeză să vindeţi hard-ul drept ciocan de bătut şniţele, că la altceva nu-l mai puteţi folosi.

Sau, dacă nu găsiţi un magnet prin casă, puteţi căuta un soft specializat în ştergerea definitivă a informaţiilor. (Fac aici o mică paranteză explicativă: un simplu ‘Delete’/’Shift + Delete’ şterge doar menţionarea fişierului în ‘file system table’. Informaţia rămâne nestingherită pe suportul magnetic până când sectorul pe care se află va fi rescris. Deşi e posibil să recuperaţi fişierul şi după câteva rescrieri.)

Săptămâna asta subsemnatul s-a jucat cu Eraser (https://eraser.heidi.ie/), un soft gratuit, care face treabă decentă când vine vorba de exterminat informaţii delicate. Pentru amatorii de cuvinte complicate, pot să spun că Eraser vine echipat cu 15 variante de raşchetare. N-am spaţiu să intru în detalii, dar menţionez că o parte sunt bazate fie pe lucrarea lui Peter Gutmann (Secure Deletion of Data from Magnetic and Solid-State Memory), fie pe tacticile de gherilă ale Departamentului de Apărare al SUA. Adaug că meniul e uşor de folosit chiar şi pentru fanii lui Buzdugan şi Morar şi închei fioros, aşa cum făcea şi actorul-terminator într-un film numit fix ca soft-ul de faţă: ‘Smile, you’ve just been erased!’. (Dan Darie, Academia Caţavencu)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Cum ştergem eficient HDD-ul”

 1. Un soft pentru criptarea fişierelor | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 10th, 2015 at 17:24

  […] Cum ştergem eficient HDD-ul […]

 2. Din nou despre Ccleaner | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 10th, 2015 at 17:28

  […] Cum ştergem eficient HDD-ul […]

 3. Un PC adevărat vrea aer condiționat | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 6th, 2015 at 16:44

  […] Cum ştergem eficient HDD-ul […]

 4. Unlocker, deschizătorul de soluții | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 7th, 2015 at 8:20

  […] Cum ştergem eficient HDD-ul […]

 5. Cum creăm un folder ascuns | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 8th, 2015 at 13:37

  […] Cum ştergem eficient HDD-ul […]

 6. Cum stergi fisiere din calculator astfel incat sa nu mai poata fi recuperate | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 21st, 2016 at 20:33

  […] subiectul a mai fost abordat într-un alt material (Cum ștergem eficient HDD-ul), am să reiau povestea dintr-un motiv simplu: am găsit un alt material interesant pe această […]

 7. Cum devin invizibile site-urile pe care navigăm | A șaptea dimensiune says:

  august 16th, 2016 at 9:13

  […] Cum ştergem eficient HDD-ul […]

Adauga un comentariu