Mihai Eminescu – poet national si universal

duminică, aprilie 1, 2018 9:54
Posted in category Literatura

Mihai EminescuCum orice afirmaţie trebuie argumentată, să începem:

  1. Mihai Eminescu – poet naţional. Pe lângă argumentele găsite în orice manual, mai trebuie subliniate următoarele:
    • ca român ajuns la Viena, în ciuda greutăţilor nu a mâncat lebede; este clar, de aici, că Eminescu este român, nu ţigan;
    • nu a emigrat în Franţa, precum Cioran sau Ionescu, altfel azi l-am fi citit pe Michel Eminesco tradus în limba română.
  2. Mihai Eminescu – poet universal, bun la toate. Folosit de comunişti, antisemiţi, de cei pro sau contra, folosit în argumentarea celor mai ciudate idei. Ca urmare, noile argumente în demonstrarea universalităţii nu vor fi deloc ciudate:
    • datorită dragostei pentru natură, Eminescu va deveni liderul spiritual al ecologiştilor;
    • pentru poezia “La Steaua”, Eminescu va fi considerat adevăratul autor al teoriei relativităţii;
    • pentru florile de tei, clarul de lună, capul aşezat în poala iubitei, Eminescu va deveni muza îndrăgostiţilor;
    • coeficientul de inteligenţă se va determina în funcţie de numărul de strofe din “Luceafărul” cunoscute;
    • ca stil de viaţă, Eminescu a fost primul rocker român: ţigări cât cuprinde, cafea gârlă, hrană pe sponci; în plus, a trăit intens, a murit tânăr şi a lăsat în urmă un cadavru frumos;
    • pentru că a redicat ştacheta geniului foarte sus, încât toţi românii care s-au născut poeţi visează s-o doboare, Eminescu va fi decretat campion naţional la săritura în înălţime.

În consecinţă, ar trebui să vă daţi seama că Eminescu este amrele nostru singur poet naţional şi universal. (Text preluat şi adaptat din “Academia Caţavencu”, nr. 426/2000)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

Adauga un comentariu