Oglinda secundară a telescopului spaţial James Webb a fost implementată (desfăşurată). Avem un telescop

sâmbătă, ianuarie 8, 2022 19:32

Telescopul James Webb
Telescopul spaţial James Webb (JWST) și-a desfășurat cu succes oglinda secundară, marcând astfel ultima etapă de implementare care trebuia să meargă perfect. Dacă etapele viitoare eșuează, JWST nu își va atinge întregul potențial, dar va depăși cu mult telescopul Hubble, fiind cel mai puternic telescop spațial construit vreodată.

Telescoapele reflectorizante au parcurs un drum lung de când le-a inventat Newton, dar la nivel de bază rămân aceleași. O oglindă mare curbată concentrează lumina asupra uneia mai mici, care o reflectă până la un punct în care poate fi colectată. JWST adaugă o oglindă terțiară care va elimina astigmatismul creat de oglinda secundară.

Măsura în care imaginile sunt mărite depinde, parțial, de distanța dintre cele două oglinzi. Deoarece JWST a trebuit să fie strâns strâns pentru a se potrivi pe racheta Ariane 5 care l-a dus în spațiu, oglinzile trebuiau lansate prea aproape una de cealaltă pentru a funcționa și a se desfășura în spațiu. Într-adevăr, într-un efort suplimentar de compactare pentru transport, oglinda principală a JWST are două aripi, fiecare formată din trei dintre componentele sale hexagonale, care vor fi desfășurate separat.

Potrivit NASA, JWST este susținut de trei bare, fiecare de aproape 8 metri (25 de picioare) lungime. Ca un câine bătrân într-o zi de iarnă, barele aveau nevoie de sisteme de încălzire pentru a permite articulațiilor și motoarelor să se miște, dar acum apărătoarele solare au început procesul de răcire a telescopului.

„S-a instalat cel mai sofisticat trepied din lume”, a spus Lee Feinberg, managerul de elemente ale telescopului optic al JWST. „Oglinda secundară a lui Webb a trebuit să se desfășoare în microgravitație și la temperaturi extrem de scăzute și, în cele din urmă, a trebuit să funcționeze prima dată fără erori. De asemenea, a trebuit să se desfășoare, să se poziționeze și să se blocheze în poziție la o toleranță de aproximativ un milimetru și jumătate, apoi trebuie să rămână extrem de stabil în timp ce telescopul arată către diferite locuri de pe cer – și asta pentru o oglindă secundară a cărei structură de susținere are peste 7 metri lungime.”

Aripile primarelor mai urmează să se desfășoare în următoarele zile, începând cu Aripa Port, urmată de Aft. Cu toate acestea, dacă acestea ar eșua, partea fixă a oglinzii principale ar funcționa în continuare, deși cu o capacitate redusă de colectare a luminii.

Bill Ochs, managerul de proiect al JWST, a afirmat: “Este incredibil… Suntem la aproximativ 600.000 de mile de Pământ și avem un telescop.”

Via iflscience.com.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu