Ora de religie

joi, mai 15, 2014 18:51
Posted in category Educatie

Ora de religieCum religia a devenit o industrie, în care se rulează sume imense de bani, au apărut și posturi de televiziune ce promovează intens un cult religios sau altul. Trinitas TV este un asemenea post religios, la care am ajuns întâmplător într-o zi de prin luna martie 2014. Și am nimerit la emisiunea sugestiv intitulată “Ora de religie”. Respectiva emisiune era prezentată de o tanti, ca să nu-i spun țață, care avea tot atâtea legături cu pedagogia câte are Viorel Ponta cu originalitatea tezei de doctorat. După ce ne explică stimabila, mie și celor încă 4 rătăciți pe respectivul post TV, ce urmează să facă la clasă, începe ora de religie. Niște copilași din ciclul primar, cam de clasa a II-a (nu-mi amintesc foarte exact) ascultau cuminți, probabil speriați de aparatul de filmat, prelegerea cucoanei. Aceasta avea un limbaj atât de “tehnic” încât abia dacă înțelegeam ce vrea să spună. Ce înțelegeau acei copii? Nimic. Mai mult, prelegerea nu se folosește la cei mici, aici baza lecției fiind dialogul. Respectiva “profesoară de religie” nu întreba pe nimeni nimic. Le povestea copiilor despre Dumnezeu. Unii dintre ei erau semiadormiți, unii se uitau pe pereți etc. Dar țața respectivă era interesată cum apare pe sticlă, nicidecum de ce era în mintea acelor copii. Cam așa înțelege Trinitas TV ora de religie.

Legat de acest obiect Religie și prezența sa în programele școlare, cred în continuare în inutilitatea îndoctrinării copiilor cu acest curs. Scoateți cursul de Religie și aerisiți programa școlară, plus că se economisesc niște bani. În multe școli, acest obiect este de umplutură, fiind predat de cine se nimerește. O altă aberație este aceea că, pentru un elev care nu frecventează cursul de religie, școala trebuie să-i ofere alternative. Și așa ceva nu este normal. Alternativa este una singură: înlocuirea cursului de Religie cu un curs obligatoriu de istorie a religiilor sau istorie a culturii, mult mai util pentru viitorii adulți. În majoritatea țărilor UE religia se studiază la biserică, nu finanțată de stat. Ortodocșii fură, ucid etc. și fără să studieze religia în școală. Sau tocmai de aceea!?

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

9 Responses to “Ora de religie”

 1. De ce BOR nu are dreptul moral de a indoctrina religios copiii din Romania | A șaptea dimensiune says:

  februarie 27th, 2015 at 22:52

  […] Ora de religie […]

 2. Ateii cu blog, cei mai citiți din România | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 4th, 2015 at 16:34

  […] Ora de religie […]

 3. Unii românași creștini (?) nu mai pot de grija teroriștilor arabi | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 4th, 2015 at 16:39

  […] Ora de religie […]

 4. De ce nu trebuie să ne fie teamă de mediul online | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 4th, 2015 at 17:20

  […] Ora de religie […]

 5. Ortodoxia îngroapă România | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 11th, 2015 at 10:46

  […] Ora de religie […]

 6. Papa Francisc: Biserica nu mai crede in Iad | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 15th, 2015 at 19:54

  […] Ora de religie […]

Adauga un comentariu