Piscina – o scurtă istorie

duminică, decembrie 24, 2023 9:03
Posted in category Diverse

Piscine

În zilele toride de vară, locul ideal de relaxare este piscina. Dar până să ajungem la piscina modernă de astăzi, pe care o putem avea şi noi, dacă o comandăm la link-ul https://www.westcompany.ro/categorie-produs/piscine-spa/piscine, haideţi să vedem o scurtă istorie a piscinei.

Apariţia piscinei este strict legată de înotul practicat de oameni din cele mai vechi timpuri. Fie că vorbim de Roma Antică sau de Grecia Antică, înotul era sportul preferat al oamenilor din acele vremuri, mai ales în zilele călduroase ale verii.

La început existau băile publice, mai ales la romani. Apoi, au început să apară bazine de înot separate de băile publice, aceste bazine fiind locul în care băieţii de şcoală elementară din Roma Antică îşi făceau antrenamentele.

Dar nu numai în Europa existau semne ale apariţiei piscinelor. Se pare că şi prin Asia – Pakistanul şi Irakul de astăzi – ar fi existat bazine destinate băilor şi practicării înotului.

Revenind la romani şi greci, odată cu creşterea standardului de viaţă pentru o anumită categorie de persoane, vorbim, evident, de posesorii unor averi considerabile din acea perioadă, au apărut şi piscinele cu dotări considerate de lux în acele vremuri.

Platon însuşi considera înotul foarte important, pledând ca înotul să devină materie şcolară, la fel de important ca matematica, filosofia sau astronomia.

Prima piscină încălzită a apărut în Roma Antică, în secolul 1 î.e.n., apoi ideea a prins şi s-a extins în tot imperiul roman. Tot romanii au construit în 305 e.n. cea mai mare piscină din piatră a vremii. Aceasta avea dimensiuni impresionante şi era încălzită de nişte focuri uriaşe care se făceau la subsol.

Romanii nu s-au limitat doar la a construi piscine, ci au înconjurat aceste adevărate temple ale recreării cu alte elemente precum cascade, grădini luxuriante, terase şi alte elemente decorative de lux.

După căderea Imperiului Roman, a urmat o perioadă întunecată în istoria Europei, Evul Mediu, în care dogmele religioase interziceau băile publice, iar piscinele au dispărut din viaţa obişnuită a oamenilor.

După anul 1800, construcţia piscinelor este reluată în Marea Britanie şi Statele Unite. Astfel, prima piscină pentru înot din SUA apare în 1868. Tot în SUA, apare în 1907 prima piscină situată deasupra solului.

Până la sfârşitul secolului 20, în SUA, piscinele şi băile publice devin o prezenţă obişnuită în mai toate oraşele americane. Modele de piscine americane din secolul 20 erau foarte elaborate şi cuprindeau sisteme de circulaţie şi de filtrare a apei, plus un design clasic ce imita băile greceşti şi romane.

În Marea Britanie, la Londra, în 1837, existau deja şase piscine prevăzute cu platforme pentru sărituri. Iar prima piscină publică acoperită s-a construit la Oxford, în 1839.

În 1910, este descoprit betonul pneumatic sau Gunite, de către americanul Carl E. Akeley. Având un conţinut mare de marmură, Gunite are aspectul unui strat alb ce acoperă pereţii piscinei. După contactul cu apa, capătă o culoare turcoaz care rămâne neştearsă, deoarece Gunite nu se decolorează odată cu trecerea timpului.

După al doilea război mondial, industria construcţiei piscinelor a luat un avânt nemaiîntâlnit. Oamenii din clasa de mijloc au încept să-şi dorească locuinţe cu piscine. Astfel, a început o adevărată cultură a piscinelor, ce a coincis cu apariţia costumului de baie din două piese la femei, o modă care a iscat un adevărat scandal la începutul perioadei.

Tot după al doilea război mondial, s-a construit şi prima piscină din fibră de sticlă, o inovaţie care a constituit o alternativă accesibilă la piscinele din beton.

Amploarea construcţiei piscinelor a atras după sine şi alte inovaţii importante precum: ceasuri rezistente la apă – primele modele au apărut spre sfârşitul anilor ’50 -, lumini subacvatice pentru piscine, încălzitoare naturale cu gaz pentru piscine, dispozitive de curăţare automată etc.

În a doua parte a secolului 20, apar şi piscinele cu margini infinite (fără margini), la care graniţa dintre ce e construit de om şi de natură se estompează. Acest model de piscină, la care una sau mai multe margini sunt naturale (neconstruite de om), a fost considerat prea scump la început, dar a devenit popular în anii ’80.

Şi ajungem în anii ’70, atunci când apar spa-urile din gunite, plus căzile de hidromasaj din lemn, vase cu apă caldă şi alte accesorii care adauga o altă dimensiune conceptului de piscină.

În 1975, este creat primul sistem de control electronic al piscinei, inovaţie care va revoluţiona construcţia piscinelor moderne. În aceeaşi perioadă, apare şi utilizarea pietrei artificiale, „pietrei false” cum mai este cunoscută, în construcţia piscinelor, ceea ce a condus la apariţia piscinelor personalizate.

În anii ’90, piscinele au devenit adevărate staţiuni personale, cu intrări de tip plajă, grote, insule, iluminat cu fibră optică etc. Proiectarea piscinelor se face pe computer, în două dimensiuni (2D) sau în trei dimensiuni (3D), au fost introduse alarme şi sisteme de securitate pentru protejarea copiilor etc.

Cu dotările ultramoderne de astăzi, dacă doriţi să aveţi propria piscină, iată câteva date de contact utile.

West CO Impex S.R.L.

România, Sălaj, Crişeni, nr. 1, 457105

Telefon: +40 260 661 135; +40 260 618 714

E-mail: achizitii@westcompany.ro

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu