Primul microscop cuantic dezvăluie structuri celulare invizibile până acum

luni, septembrie 6, 2021 7:44

Microscop cuanticCercetătorii de la Universitatea din Queensland au dezvoltat primul microscop cuantic, un salt major de la tehnologia existentă, care ne va permite să observăm structuri biologice invizibile până acum. Oamenii de știință spun că această inovaţie ar putea deschide calea pentru îmbunătățiri foarte multe domenii.

Cele mai bune microscoape bazate pe lumină folosesc lasere pentru a observa structurile microscopice. Dar aceste lasere sunt de miliarde de ori mai strălucitoare decât soarele și pot deteriora rapid orice se află în calea lor – în special materia biologică.

Dar microscoapele cuantice, care se bazează pe știința legăturilor cuantice, lasă neatinşi subiecții măriți. De asemenea, tehnologia oferă o claritate a vizualizării cu 35% mai bună decât la microscopele existente, oferind o privire mult mai bună asupra structurilor mici și delicate.

Utilizarea legăturilor cuantice în microscoape ar putea încuraja companiile să urmărească alte tehnologii cuantice, cum ar fi computerele cuantice. Potrivit cercetărilor efectuate de Google, o ecuație, pe care un supercomputer modern o poate rezolva în 10.000 de ani, poate fi rezolvată de un computer cuantic în doar 200 de secunde.

Nu știm când microscopul cuantic va deveni un standard științific sau dacă utilizarea acestuia are dezavantaje. Deocamdată, microscoapele bazate pe lumină sunt încă norma. Dar, dacă oamenii de știință fac progrese, utilizarea microscopelor cuantice va revoluționa biologia, medicina, tehnologia și alte domenii de activitate.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu