Psihoterapie online

joi, ianuarie 12, 2023 7:03
Posted in category Diverse

Psihoterapie online

Cu toţii simţim apăsarea unor gânduri nu tocmai roze, care ne dau târcoale uneori. În funcţie de tăria de caracter şi de alte posibile trăsături de personalitate, unii trec mai uşor peste aceste momente, alţii ceva mai greu. De aceea, nu este deloc nepotrivit să apelăm la cineva care ştie cel mai bine cum să procedăm pentru ca starea noastră sufletească să fie cea mai bună, dintre mai multe variante posibile.

Ei bine, odată cu dezvoltarea tehnologiei, avem şi posibilitatea să alegem psihoterapie online, ce are imensul avantaj al păstrării căldurii căminului, pe de o parte, iar pe de altă aparte al dialogului virtual cu un specialist familiarizat cu problemele noastre, care ştie cel mai bine ce sfaturi să ofere, cum trebuie să abordăm anumite situaţii de viaţă, ca să ne fie bine sufleteşte, să ne simţim în largul nostru.

Psihoterapia – istorie şi tradiţie

Poate ar fi interesant să vedem câteva aspecte din evoluţia psihoterapiei, cum s-a ajuns la cunoaşterea problemelor sufleteşte şi la metodele prin care aceste probleme pot fi îndepărtate din viaţa noastră. Se pare că termenul de „psihoterapie” a fost folosit prima dată de medicul englez Walter Cooper Dendy, cel care înţelegea prin psihoterapie o practică vindecătoare, prin care cineva primeşte ajutor psihologic şi consiliere de la persoane specializate în astfel de practici.

Istoria psihoterapiei este strâns legată de istoria filosofiei, medicinei şi psihologiei, fiind oarecem dependentă de evoluţia acestora. Cele mai vechi cunoştinţe despre viaţa psihică a unei persoane şi suferinţele sale sufleteşti datează de la începuturile omenirii. În Antichitate, la egipteni şi babilonieni, sufletul era asociat cu respiraţia, cu plămânii şi cu inima. Aceştia credeau că sursa stărilor mintale şi comporatmentale este legată intrinsec de sănătatea unor organe ale corpului.

Arabii recunosc printre factorii care pot cauza anumite boli pe cei psihologici, de aceea introduc un concept nou pentru acele vremuri şi anume conceptul de „igienă mentală”. În China antică era important să-ţi controlezi emoţiile, pentru a preveni anumite boli ale corpului.

Grecii antici vedeau problemele sufleteşti ca o pedeapsă a zeilor, deşi recunoşteau şi valoarea terapeutică a vorbelor de consolare. Pitagora, unul dintre geniile omenirii, a fost primul care a făcut o distincţie clară între minte şi corp. El vedea lumea raţională, a matematicii şi logicii, ca nemuritoare, formând ceea ce numim astăzi „suflet” şi lumea simţurilor, muritoare, ceea ce numim astăzi „corp”.

Tot în perioada în care a trăit şi Pitagora, un alt filosof grec, Democrit, afirma că există două feluri de cunoaştere: cunoaşterea insuficientă, dobândită prin simţuri, şi cunoaşterea adevărată, dobândită prin raţiune.

Tot în Grecia Antică, cronologic, după Pitagora şi Democrit, a urmat Hipocrate, considerat părintele medicinei moderne. Acesta nega influenţa spiritului şi aşa-zişilor demoni în apariţia bolilor, postulând adevărul conform căruia, pentru a trata o boală, trebuie folosite observaţia şi logica.

În perioada de aur a Greciei Antice, perioadă ce marcat omenirea, civilizaţia de astăzi având temelia în cultura greco-romană, a existat şi Heraclit, cel pentru care sufletul era fără sfârşit, abisal. Tot pe acolo era şi viziunea lui Socrate în privinţa sufletului omului, acesta afirmând că omul se identifică mai degrabă cu sufletul său decât cu corpul său muritor.

Pentru Platon, sufletul era format din raţiune şi intelect. Abordând problema dualităţii suflet-corp, Platon credea să sufletul este nemuritor şi imaterial, pe când corpul este material şi muritor. În opinia lui Platon, adevărata cunoaştere se obţine doar atunci când sufletul îşi depăşeşte condiţia de a fi corupt de către corp, cel care, afirma Platon, ţine sufletul prizonier. Pentru Platon, sufletul avea două părţi. O parte inferioară, unde erau plasate dorinţele, şi o parte superioară, unde era plasată raţiunea. Să fii stăpânul sufletului tău însemna, în opinia lui Platon, să fii condus de raţiune. Într-un suflet bun, există armonie între partea superioară şi cea inferioară.

Revenind la prezent, durerile sufleteşti, pe care le avem cu toţii, într-o mai mare sau mai mică măsură, pot fi povestite, ascultate şi înţelese, dacă intrăm pe https://solutiontalk.ro/. Este o alegere mai mult decât inspirată, pentru cei care simt apăsare sufletească sau disconfort sufletesc.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu