Răspunsul gigantului Google la evoluţia AI-ului (Artificial Intelligence)

duminică, ianuarie 22, 2023 12:57
Posted in category IT

Google, AISe pare că Google este îngrozit de succesul ChatGPT-ului. The New York Times povesteşte că fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, au discutat deja despre răspunsul la popularitatea în creştere exponenţială a ChatGPT, cu planuri de a lansa peste 20 de produse AI în acest an, inclusiv o demonstrație a propriului său chatbot de căutare.

Lansarea recentă a chatbot-ului AI, ChatGPT de la OpenAI, a stârnit alarme în cadrul Google, potrivit articolelor din The New York Times. Google intenționează să prezinte o versiune a motorului său de căutare cu funcții de chatbot în acest an și să dezvăluie peste 20 de proiecte bazate pe inteligență artificială.

În decembrie 2022, directorii Google erau îngrijorați că, în ciuda investițiilor masive în tehnologia AI, mișcarea prea rapidă pentru a o implementa ar putea dăuna reputației companiei. Dar lucrurile se schimbă rapid. Google a concediat deja peste 12.000 de angajați și se concentrează pe inteligența artificială ca domeniu de importanță primordială.

Nu este menționat un interval de timp specific pentru lansarea prototipului de căutare AI de la Google, dar alte proiecte se pare că vor debuta în timpul evenimentului său anual I/O din mai, care a lansat anterior funcții precum Duplex și Google Glass. .

Situația este suficient de gravă încât fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin – care rămân acționarii de control ai companiei-mamă a Google, Alphabet – au „oferit sfaturi” liderilor companiei, au aprobat planuri și au prezentat idei, pentru a ţine pasul cu evoluţia ChatGPT-ului.

Demo-ul pentru căutarea prin chatbot spune că Google va acorda prioritate pentru „obținerea corectă a faptelor, asigurarea siguranței și eliminarea informațiilor greșite”, în speranța AI-ul propriu va răspunde la întrebări clar, cu informații relevante. Între timp, se lucrează și la modalități de a accelera procesele de revizuire, care ar trebui să verifice tehnologia pentru a vedea dacă funcționează în moduri corecte și etice.

Lansările de noi produse menționate în raportul Google, prezentate de un grup de directori, inclusiv Jeff Dean, care conduce departamentul de cercetare și inteligență artificială, includ un studio de generare de imagini care „creează și editează imagini”, o aplicație pentru testarea prototipurilor de produse și un set de instrumente pe care alte companii le pot folosi pentru a crea prototipuri AI dintr-o fereastră de browser numită MakerSuite. Google lucrează, de asemenea, la un instrument de generare de cod numit PaLM-Coder 2, care este similar cu software-ul Microsoft GitHub Copilot și altul care ajută la construirea de aplicații pentru smartphone-uri numite Colab + Android Studio.

Abordarea Google față de AI în ultimii ani a fost conservatoare în comparație cu unii rivali

În ultimii ani, Google a fost precaut atunci când a fost vorba de lansarea de noi produse AI. Compania s-a trezit în centrul unei dezbateri asupra eticii inteligenței artificiale, după ce a concediat doi cercetători de seamă în domeniu, Timnit Gebru și Margaret Mitchell. Aceştia au formulat critici la adresa modelelor de limbaj AI, observând provocări precum tendința lor de a amplifica părtinitor anumite date și de a prezenta informații false ca fapte.

Deși cercetarea AI de la Google este considerată la fel de avansată ca și cea a altor companii mari din domeniul IT-ului, este vorba doar de software testat cu foarte multe restricţii. Aplicația AI Test Kitchen a companiei, de exemplu, oferă acces la instrumente de generare de imagini și text similare DALL-E și ChatGPT ale OpenAI. Cu toate acestea, Google restricționează puternic solicitările pe care utilizatorii le pot face față de aceste sisteme. Compania și-a prezentat deja unele dintre propriile sale produse AI, care au un conținut ridicat de chat, inclusiv o demonstrație (nepublică, în 2021) a unui sistem similar ChatGPT-ului.

Cu toate acestea, odată cu lansarea ChatGPT de la OpenAI și avertismentele alarmiste despre dispariția iminentă a Google, se pare că gigantul Google își revizuiește tactica. În trecut, Google a spus că a evitat lansarea anumitor produse AI din cauza riscurile la reputaţia companiei. Acum, se pare că reputația pe care vrea să o evite este una de a fi în urmă cu vremurile.

Sursa informaţiilor: https://www.theverge.com/2023/1/20/23563851/google-search-ai-chatbot-demo-chatgpt

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu