Google lansează Android 13 Dev Preview cu pictograme tematice, confidențialitate îmbunătățită și multe altele

duminică, februarie 13, 2022 14:15
Posted in category IT

Android 13
În 10 februarie 2022, echipa Google Android a lansat prima sa previzualizare pentru dezvoltatori a Android 13, oferindu-ne o privire asupra a ceea ce urmează pentru telefoane, tablete, dispozitive pliabile și multe altele. Deși mai avem câteva luni înainte de lansarea oficială, previzualizarea dezvoltatorului ne oferă o privire asupra viitoarelor upgrade-uri de confidențialitate și securitate, noi modificări de interfață și adăugarea de pictograme tematice.

Previzualizarea oficială a Android 13 sugerează, de asemenea, că Google lucrează din greu la software pentru ecrane pliabile și mai mari, plus că a integrat toate modificările de la Android 12L pentru a accepta mai multe dimensiuni și formate de afișare.

Aceasta este o previzualizare foarte timpurie a dezvoltatorului și nu un software pe care omul obișnuit va dori să îl folosească. Va fi plin de erori, probleme și modificări neterminate. În următoarele 5-6 luni, echipa Android va face ajustări, va adresa feedback, va adăuga (sau elimina) funcții în timp ce se pregătește pentru o lansare globală mai târziu în acest an.

Ce este nou în Android 13?

Cu numele de cod „Tiramisu”, Android 13 va avea de oferit noutăţi semnificative când va ajunge în sfârșit la utlizatorul obişnuit. Cu toate acestea, având în vedere că aceasta este o previzualizare foarte timpurie pentru dezvoltatori, există doar o mână de modificări, iar cele mai multe dintre ele sunt pentru dezvoltatori, constructori de aplicații și producători.

Observăm schimbări majore la confidențialitate și securitate pentru utilizatorul obișnuit, partajare mai bună a fotografiilor, opțiunea pentru pictograme tematice, îmbunătățiri rapide ale setărilor și noi comenzi de limbă. Apoi, echipa Android a integrat mai multe modificări pentru ca dezvoltatorii să pregătească aplicații și produse înaintea lansării inevitabile a Android 13.

Pictograme pentru aplicații tematice

Una dintre cele mai semnificative modificări aduse sistemului de operare Android în ultimii ani a fost Material You și comenzile încorporate ale temei Android 12. Utilizatorii își pot schimba întregul aspect al dispozitivului pur și simplu schimbând imaginea de fundal și lăsând toate elementele interfeței să se potrivească cu culorile acestuia. În plus, Android 12 este mai personalizabil decât oricând.

Cu Android 13, Google extinde pictogramele aplicațiilor în opțiunile temei Material You. Schimbările dinamice de culoare vor depăși aplicațiile Google și vor funcționa cu toate pictogramele aplicațiilor. Dezvoltatorii pot activa rapid acest lucru pentru pictograme, plus utilizatorii îl pot activa sau dezactiva pentru aplicații individuale.

Temele pentru pictogramele aplicației nu sunt noi, dar acum vor fi integrate direct în Android pentru toate pictogramele, făcându-l mai rapid și mai ușor. Acestea fiind spuse, Google afirmă că pictogramele aplicațiilor tematice vor funcționa inițial doar pe dispozitivele Pixel, dar vor lucra cu alți producători pentru a le aduce pe mai multe dispozitive.

Controale lingvistice îmbunătățite

Unele aplicații permit utilizatorilor să aleagă o limbă diferită de restul telefonului, permițând o experiență multilingvă mai bună. Cu toate acestea, acest lucru necesită multe modificări, iar experiența nu este consecventă între aplicații și dispozitive. Cu Android 13, dezvoltatorii de aplicații vor avea un nou API, astfel încât utilizatorii să poată seta cu ușurință o altă limbă în funcție de aplicație.

În acest fel, proprietarii de dispozitive pot folosi o limbă pe telefonul lor și o a doua limbă pentru o aplicație de mesagerie atunci când comunică cu prietenii sau familia.

Un nou Photo API

Oferirea unei experiențe sigure și mai sigure de partajare a fotografiilor este importantă pentru Google, motiv pentru care Android 13 va avea un nou instrument de selectare a fotografiilor. Noul Photo API va face ca aplicațiile să permită utilizatorilor să selecteze și să partajeze fotografii și videoclipuri (pe dispozitiv sau din cloud) fără a acorda aplicației permisiunea de a vizualiza fiecare fișier media de pe dispozitiv.

Practic, acesta este un control îmbunătățit al permisiunilor, astfel încât aplicațiile terță parte nu pot vizualiza fiecare fișier de pe telefonul dvs., dar accesează fotografii și videoclipuri pentru a le partaja ușor. Schimbarea oferă, de asemenea, o interfață simplificată pentru partajarea fotografiilor.

Actualizări Android prin serviciile Google Play

În ultimii câțiva ani, Google a muncit din greu pentru a permite sistemului Android să primească mai multe actualizări prin Google Play Store, mai degrabă decât actualizări complete ale sistemului. Android 12 a adăugat un modul Android Runtime (ART), permițând sistemului de operare Android să introducă actualizări la runtime de bază și biblioteci de pe dispozitive.

Cu Android 13, Google extinde ceea ce poate actualiza prin Play Store, iar unele dintre acestea includ funcții precum noul selector de fotografii, OpenJDK 11 și noi module care permit actualizări rapide ale suportului Bluetooth și Ultra-wideband 5G. În esență, dezvoltatorii de la Google pot face modificări de bază mai mari fără a trimite actualizări ale întregului sistem.

Suport pentru mai multe dispozitive, dimensiuni de ecran și pliabile

Android 13 se concentrează foarte mult pe diferiți factori de formă și dispozitive pliabile. Echipa Android a cerut dezvoltatorilor să optimizeze aplicațiile pentru tablete, dispozitive pliabile, televizoare și Chromebookuri. În plus, auzim zvonuri că Google va lansa un dispozitiv pliabil anul acesta, numit Pixel Notepad. Dacă da, vor dori aplicații care funcționează mai bine pe telefoanele pliabile.

Ce dispozitive pot încerca Android 13 astăzi?

Având în vedere că aceasta este prima previzualizare pentru dezvoltatori a Android 13, este limitată la o listă mică de dispozitive. Deocamdată, puteți descărca și instala manual previzualizarea pe Pixel 6 Pro, Pixel 6, Pixel 5a 5G, Pixel 5, Pixel 4a (5G), Pixel 4a, Pixel 4 XL sau Pixel 4. Cu toate acestea, odată ce Google va fi mai aproape de un Android 13 beta stabil, vom vedea lista extinzându-se.

Data lansării Android 13 și versiunea beta

Odată cu lansarea primei previzualizări pentru dezvoltatori Android 13, Google a distribuit o cronologie despre când ne putem aștepta la o lansare globală oficială a Android 13 pentru mai multe dispozitive. Ca și anii anteriori, căutați aproximativ o versiune nouă în fiecare lună și o lansare beta mai stabilă în aprilie și mai.

Apoi, privind în viitor, Google va începe să facă ultimele modificări pentru actualizarea și lansarea oficială mai târziu în această vară, cu o dată de lansare în august.

Pentru a vă reaminti, aceasta este doar prima dintre multe previzualizări și versiuni beta pentru dezvoltatori înainte ca Android 13 să fie lansat în sfârșit pentru utilizatorii obișnuiți. Există o mulțime de modificări în culise pentru a îmbunătăți confidențialitatea și securitatea, pentru a îmbunătăți durata de viață a bateriei și pentru a oferi performanțe mai bune. Vom afla mai multe despre Android 13 cu fiecare previzualizare pentru dezvoltator, plus mai multe la evenimentul anual pentru dezvoltatori Google I/O din această primăvară.

Deocamdată, dezvoltatorii trebuie să adopte noile standarde, modificări și API-uri și vor trebui să înceapă să testeze aplicații cu cele mai recente funcții de securitate.

Dacă nu sunteți un dezvoltator experimentat, probabil că nu ar trebui să descărcați previzualizarea Android 13 astăzi. În schimb, așteptați ca Google să lanseze Android 13 beta. Dar dacă sunteți și aveți un Pixel, accesați site-ul pentru dezvoltatori Android pentru a afla mai multe.

Via ReviewGeek.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu