Sașii, vânduți precum sclavii de comuniștii din România

sâmbătă, iulie 13, 2013 11:40
Posted in category Dictatura comunistă

ComunismCum au fost vânduţi nemţii din România: plăţile cash se făceau în bancnote de 1.000 de mărci

Aproape 200.000 de etnici germani au plecat din România în Republica Federală Germania în perioada 1970-1989. Avocatul german care a negociat cu statul român „vânzarea saşilor” a revenit în România la finele lunii aprilie, ocazie cu care a venit cu noi dezvăluiri, potrivit avocatura.com.

Timp de 19 ani, din 1968 pana in 1989, Heinz-Günter Hüsch a negociat in secret plecarea sasilor din Transilvania in Republica Federala Germania, care platea bani Republicii Socialiste Romania pentru eliberarea vizelor de plecare definitiva a etnicilor germani. Cea mai mare suma platita pentru o familie a fost de 40.000 de marci.

Heinz-Günter Hüsch a inceput colaborarea cu Securitatea in anul 1968.

„In februarie 1968, am venit la Bucuresti, la Hotelul Lido, dar nimeni nu voia sa vorbeasca cu mine. Nu aveau prea mare respect pentru un jurist german. Le-am spus ca a doua zi am avion la opt si jumatate si pot pleca imediat. Peste noapte s-au razgandit”, a povestit Hüsch. El a fost al doilea negociator din partea Republicii Federale Germania, el urmandu-i unui alt avocat, Ewald Garlepp. Acesta din urma a inceput negocierile pentru „cumpararea” svabilor si sasilor din Romania de prin 1962. Atunci, chestiunea era una derulata intre juristii germani si juristi din Romania, supravegheati de serviciile secrete. Sub „mandatul” lui Garlepp au fost rascumparati aproximativ 16.500 de etnici germani.

„Cat s-a platit, nu se stie exact. In 1954, cand au fost incheiate primele documente in care se vorbea despre cereri de plati din Romania pentru plecarea etnicilor germani in scopul reintregirii familiilor, se cerea 1.000 de dolari pe persoana, adica aproximativ 4.200 de marci germane”, a precizat avocatul german Heinz-Günter Hüsch .

Sumele totale sunt încă ţinute la secret

Desi au trecut mai bine de 23 de ani de la ultimele negocieri, Heinz-Günter Hüsch spune ca, inca, nu are aprobare din partea statului german sa vorbeasca despre sumele totale platite pentru etnicii nemti.

„Cati bani au fost platiti in total nu spun. Nu am voie sa vorbesc pe acest subiect. Dar informatiile publicate pana acum nu sunt veridice. Platile prin banca se faceau in conturile Bancii Romane pentru comert exterior. Platile cash se faceau in bancnote de catre 1.000 de marci, puse in plicuri sigilate. La inceput, banii erau numarati in fata mea, mai apoi acest lucru nu se mai intampla”, povesteste Hüsch.

Avocatul a reprezentat statul german intr-o actiune secreta: stiau de platile catre statul roman extrem de putine persoane de la conducerea statului.

„Eu am fost un negociator secret. Nimeni din cei care voiau sa emigreze nu ma contacta pe mine. Existau, din cercul meu de cunoscuti, doar doua persoane care stiau cu ce ma ocup: sora si secretara mea”, a mai precizat Heinz-Günter Hüsch.

In urma negocierilor purtate de el cu reprezentantii Securitatii, din Romania au plecat intre 1968 si 1989 peste 200.000 de etnici germani. Spre exemplu, pentru martie – decembrie `70, s-a negociat plecarea a 4.000 de persoane. Pentru `71 – 6.000 de persoane, la fel si in 1972, pentru ca in 1973 sa fie permisa plecarea a 4.000 de persoane. Pentru acestea, sumele de platit de statul german erau impartite pe categorii: 1.800 de marci germane pentru persoanele medii, 5.500 de marci germane studentii si 7.000 de marci germane pentru cei cu studii superioare incheiate. In 1988, suma ceruta pentru fiecare persoana era unica – 8.950 de marci. Banii ajungeau intr-un cont al Bancii Romane de Comert Exterior.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Sașii, vânduți precum sclavii de comuniștii din România”

  1. Ion Mihai Pacepa: Securitatea a fost importată din Moscova | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 31st, 2015 at 16:12

    […] Sașii, vânduți precum sclavii de comuniștii din România […]

  2. România, țara infractorilor liberi (I) | A șaptea dimensiune says:

    iulie 13th, 2016 at 9:47

    […] Sașii, vânduți precum sclavii de comuniștii din România […]

Adauga un comentariu