Securitatea – instrumentul Partidului Comunist Român, folosit pentru a teroriza populaţia României comuniste (episodul pilot)

miercuri, august 3, 2022 11:13

SecuritateaLista lu’ Secu’ se întoarce (I)

De fapt, ar trebui să spunem mai degrabă că „lista lu’ Secu’ merge mai departe”, întrucât deschidem un serial în care veţi descoperi mai îndeaproape personaje care până acum nu ar fi putut figura decât cu numele într-o listă de torţionari. Veţi avea parte de toate ingredientele care compun o telenovelă de succes: suferinţă (anchetaţii de Securitate), destin fericit (anchetatorii), răsturnări de situaţie spectaculoase (din securişti torţionari, anchetatorii s-au transformat în sereişti cinstiţi). Nu rataţi, vă garantăm că vă vom ţine cu sufletul la gură şi că doar după câteva seriale o să plângeţi. De regret că v-aţi născut într-o astfel de ţară.

Dan, căpitan de bătaie dai

Depistarea unor persoane care au făcut poliţie politică este (era în 2004 – n.m.), teoretic, o chestie deosebit de uşoară pentru o instituţie care se ocupă tocmai cu obţinerea de informaţii, cum este SRI-ul, şi de asemenea pentru o instituţie care deţinea şi deţine toate datele despre toţi securiştii, cum este acelaşi SRI. Cu toate acestea, în structura Serviciului Român de Informaţii activează bine-mersi, ba chiar au funcţii-cheie, foşti securişti care au făcut poliţie politică. Pentru a vedea cum e posibil aşa ceva, vă prezentăm un prim caz.

Constantin Ţăpuş, unul dintre primii români care şi-au văzut dosarul de la Securitate, a fost anchetat de Marinescu Dănuţ, fost căpitan de Securitate, la Inspectoratul Judeţean Gorj, care nota în raportul întocmit în iunie 1988:
„Din actele premergătoare întreprinse ulterior a rezultat că Ţăpuş Constantin a comentat ostil ştirile transmise de postul de radio Europa Liberă la locul de muncă.”

Printre „actele premergătoare” se înscriu mai multe anchete făcute de Securitate, arestarea şi bătaia lui Ţăpuş Constantin.

Pentru meritele sale deosebite, Marinescu Dănuţ este avansat în grad, astfel încât după Revoluţie ajunge să fie colonel în cadrul SRI Gorj.

Anchetatul său de odinioară, Ţăpuş Constantin, a cerut CNSAS-ului să-l declare pe marinescu drept persoană care a făcut poliţie politică, după cum rezultă din propriul său dosar, instrumentat de însuşi Marinescu. CNSAS-ul refuză (refuza în 2004 – n.m.) să dea un verdict fostului securist, pe motiv că nu a studiat încă toate documentele necesare, aflate în arhiva SRI-ului.

Ţăpuş Constantin se adresează în acest condiţii SRI-ului. De la care primeşte răspunsul că singura instituţie abilitată să declare că o persoană a făcut poliţie politică este CNSAS-ul. Atunci Ţăpuş Constantin acţionează în instanţă CNSAS-ul, pentru a proba că nu se recunoaşte ceea ce este evident, conform dosarului său, şi anume faptul că Marinescu Dănuţ a făcut poliţie politică.

Curtea de Apel Craiova nu-i dă însă câştig de cauză. Având o bănuială, Ţăpuş Constantin cere CNSAS-ului să-i aducă la cunoştinţă dacă nu cumva şi preşedintele de instanţă, Vasile Catană, a făcut şi el poliţie politică. După o lună, CNSAS-ul îi dă răspunsul că nu poate să-i ofere astfel de informaţii întrucât Catană, surpriză, nu mai are o funcţie publică, între timp… pensionându-se.

Şi uite aşa, prin tot soiul de tertipuri legislative, prin întârzieri, delegări de autoritate, un fost securist, trecut în clar într-un dosar de anchetă, cunoscut foarte bine de victima anchetată în 1988, poate să-şi vadă liniştit în continuare de anchete, ca ofiţer SRI de data asta. („Academia Caţavencu”, nr. 669/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu