Sistemul împrumutului de-a lungul timpului
joi, iulie 23, 2015 18:38Acțiunile de împrumut, bani sau alte bunuri, au apărut în urmă cu mii de ani. Prin anii 2000 î.Hr., în Asiria și Babilon, în Grecia antică sau Imperiul Roman, existau creditori care-și desfășurau activitatea în temple. Considerate sacre, inviolabile, templele au reprezentat locuri de preferință pentru adăpostirea de resurse vitale și de avuții. În Codul lui Hammurabi, cea mai veche colecție de legi cunoscută, există reguli precise privitoare la primirea și acordarea de împrumuturi, plata dobânzilor, folosirea înscrisurilor doveditoare, constituirea de garanții, împărțirea obligațiilor, depunderea în depozit.
Cum se acordau împrumuturi în Mesopotamia, Egipt, India, China
În Mesopotamia, se acordau împrumuturi, de obicei în semințe, ce trebuiau returnate în timpul recoltei. În Egipt, grânarele regionale erau utilizate pentru a depozita și împrumuta cereale. Cerealele precum grâul având o valoare intrinsecă, ca și aliment, funcționa în paralel cu metalele prețioase precum aurul și argintul, ca și bani. În India, se folosea un instrument numit „adesha”, ce era un ordin asupra unui bancher, căruia i se cere să plătească unei terțe persoane o anumită sumă. În China antică, bani chinezești au fost emiși odată cu standardizarea greutăților monedelor care a facilitat comerțul.
Împrumutul în Grecia și Roma antică
În Grecia antică, bancherii au fost în primul rând zarafi și cămătari, prezenți în piețe sau la festivaluri, schimbând monede străine de diferite emisiune în monedele utilizate local. În Roma antică primii bancheri, majoritatea veniți din Grecia din coloniile feniciene, se ocupau în special cu schimbul de monede. Argentarii erau bancheri romani veritabili care îndeplineau o activitate privată, pe cont propriu, exercitând toate operațiunile specifice unei bănci: depuneri, credite gestiunea conturilor și serviciul cecurilor.
Împrumutul în Evul Mediu
Religia creștină consideră încasarea dobânzilor din comerțul cu bani ca fiind un act injust. Împrumuturile cu dobândă au fost ulterior admise, cu condiția să fie efectuate de evrei și lombaryi. Principalii beneficiari ai creditelor erau monarhii și conducătorii bisericii creștine. Bancherii italieni se diferențiau în funcție de volumul de afaceri. Cei mai mici operau pe banca lor, lucrând în aer liber, iar marii bancheri oficiau în palatul lor și îi creditau pe regi și pe papi.
Provident.ro, dacă vrei împrumuturi rapide fără garanții
Dacă vrei un imprumut rapid fara garantii, cea mai bună soluție este Provident. Iar uneori, trebuie să recunoaștem, avem nevoie urgent de bani.