Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (IX)

luni, decembrie 16, 2019 18:43
Posted in category Dictatura comunistă

Securitatea comunistaDirectoratele Interne ale Securităţii

Direcţia IV de Contraspionaj militar (UM 0632)

Comandant: general-locotenent Vasile A. Gheorghe
Adjuncţi: colonel Radu Bălăşoiu, locotenent-colonel Mihai Uţă, locotenent-colonel Dumitru Petanca

Vasile A. Gheorghe s-a născut la 30 octombrie 1932. La 7 mai 1977 a fost avansat general-maior, iar la 30 decembrie 1982 a primit steaua de general-locotenent. Din 1977 şi până în 1984 a condus Securitatea Municipiului Bucureşti, de unde a fost avansat la comanda Direcţiei IV, pe care a condus-o până în 1989.

Despre adjuncţii săi nu deţinem date. Direcţia de Contraspionaj militar se ocupa cu supravegherea cadrelor militare active din România, indiferent de armă, precum şi cu cea a soldaţilor în termen.

Aşa cum este cunoscut, sub pretextul “contraspionajului”, “ceiştii” – cum erau numiţi lucrătorii acestei direcţii – monitorizau, de fapt, starea de spirit a militarilor, fidelitatea lor faţă de regimul comunist, îndeplinind practic în rândul acestora rolul de urmărire informativă, inclusiv prin racolarea de informatori, pe care îl avea la nivel naţional Direcţia I de informaţii interne.

În 1989, contraspionajul militar număra 926 ofiţeri, 17 ofiţeri specialişti în comunicaţii şi tehnică operativă, 160 subofiţeri, 30 angajaţi civili.

După Revoluţie, în condiţiile în care prin Decretul semnat în 26 decembrie 1989 de Ion Iliescu şi Nicolae Militaru (KGB-ist dovedit, n.m.), Departamentul Securităţii Statului a fost subordonat Ministerului Apărării, “ceiştii” Direcţiei IV au fost primii îndepărtaţi din structurile fostei poliţii politice.

Astfel, răspunzând presiunilor străzii, ca şi celor diplomatice (în special ale Statelor Unite), în 20 februarie 1990, anunţându-se pompos “desfiinţarea Securităţii”, au fost trecuţi în rezervă doar ofiţerii acestui departament, ca şi cei din fosta unitate de Securitate şi Gardă a lui Ceauşescu.

Unii dintre ofiţerii Direcţiei IV au fost recuperaţi, ulterior, primind posturi în structurile MApN.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (IX)”

  1. Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (X) | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 17th, 2019 at 8:15

    […] Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (IX) […]

  2. Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (XI) | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 18th, 2019 at 19:06

    […] Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (IX) […]

Adauga un comentariu