Studiu IBM: 40% dintre angajaţi vor trebui să se recalifice în următorii trei ani, datorită impactului inteligenței artificiale

marți, august 22, 2023 14:08
Posted in category IT

Invata AIÎnvață cum să folosești AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) sau vei fi înlocuit de cineva care ştie să folosească inteligenţa artificială.

Modelele AI, precum ChatGPT, pot îndeplini multe sarcini tehnice, cum ar fi scrierea și codificarea, atât de bine încât mulți oameni se tem că tehnologia le va pune în pericol locurile de muncă. Un nou studiu IBM arată că oamenii nu ar trebui să se teamă de tehnologie, ci mai degrabă să o folosească în propriul avantaj.

Studiul IBM analizează modul în care apariția inteligenței artificiale afectează modelele de afaceri ale companiilor, în special în modul în care acestea folosesc inteligența artificială pentru a-și desfășura operațiunile și modul în care AI-ul inflenţează numărul locurilor de muncă.

Pentru a găsi răspunsuri la aceste întrebări, IBM a extras date din două studii anterioare: un sondaj pe 3.000 de directori de nivel C din 28 de țări și altul pe 21.000 de angajaţi din 22 de țări. Rezultatele au arătat că AI-ul va provoca, fără îndoială, schimbări în componenţa forţei de muncă și în afaceri, dar nu neapărat în rău.

Directorii chestionați au estimat că 40% din forța lor de muncă va trebui să se recalifice în următorii trei ani datorită implementării AI, însumând până la 1,4 miliarde de angajaţi, din cele 3,4 miliarde de oameni ce compun forța de muncă la nivel mondial, potrivit statisticilor Băncii Mondiale.

Cu toate acestea, 87% dintre acești directori se așteaptă ca AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) să sporească numărul angajaţilor, mai degrabă decât să înlocuiască angajaţii.

Potrivit cercetării IBM IBV, cei care reușesc să se adapteze „schimbărilor de locuri de muncă determinate de tehnologie raportează o rată de creștere a veniturilor în medie de 15%”, iar cei care se concentrează pe AI „văd o rată de creștere a veniturilor cu 36% mai mare decât colegii lor. ”

„AI nu va înlocui oamenii, dar oamenii care folosesc AI îi vor înlocui pe cei care nu o folosesc”, spune IBM în raport.

Noua paradigmă a competențelor schimbă abilitățile tehnice care erau de obicei prioritare, cum ar fi competența în STEM, care a fost cea mai critică abilitate în 2016, la cea mai puțin prioritară în 2023. Motivul este că acum instrumente precum ChatGPT le permit angajaţilor să facă mai mult cu mai puține cunoștințe, după cum se arată în studiul IBM.

Acum se pune un accent mai mare pe abilitățile oamenilor, cum ar fi managementul echipei, capacitatea de a lucra eficient în echipă, capacitatea de a comunica eficient și disponibilitatea de a fi adaptabil la schimbare, toate acestea s-au mutat în topul celor mai cerute abilități necesare forţei de muncă în 2023.

Cerinte forta de munca

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu