Taina tehnicii de luptă cu sabia miceniană

joi, iunie 30, 2022 13:31
Posted in category Istorie

Tezaurul de la Persinari
Invazia dorienilor s-a produs acum 3.200 de ani, la sfârşitul epocii bronzului. Dorienii au plecat din regiunea izvoarelor Dunării, din Munţii Pădurea Neagră, au trecut peste teritoriul Maramureşului şi Olteniei de astăzi, au forţat Dunărea şi au pătruns în Grecia, pe care o vor pârjoli de la un capăt la altul.

Conform tradiţiilor antice, din ei s-au despărţit neamurile numite mai târziu macedonean, rămas în nord, iar după intrarea în Peloponez, cel spartan.

Dorienii vor distruge civilizaţia aheeană şi oraşul Micene. Arma lor, confecţionată din bronz sau aur, a căpătat numele Micenei şi se numeşte rapieră miceneană. Are un mâner foarte mic, ca pentru o mână de copil, terminat în disc îngust cu buton. Lama are o formă triunghiulară alungită, ca de flacără, cu nervură mediană, motiv pentru care a primit numele de flamă.

În urma trecerii lor prin ţinuturile româneşti de astăzi a rămas un mare număr de rapiere, care se găsesc în Maramureş şi Sătmar, în Podişul Transilvaniei şi la sud de Carpaţii Meridionali.

La început, arheologii nu şi-au putut explica dimensiunile nefiresc de mici ale mânerului rapierei şi au avansat ipoteza că dorienii aveau statura unor pigmei. Când s-au constituit echipele interdisciplinare şi arheologii au colaborat cu geofizicienii, biologii, chimiştii, arhitecţii, metalurgiştii, ceramiştii şi armurierii, surpriza a venit din partea celor din urmă.

Armurierii au explicat că dorienii nu foloseau rapiera ca pe o sabie obişnuită , cu care duelezi şi împungi, ci ca pe un cuţit. Mânerul era strâns în pumn şi acoperit complet cu degetele, iar flama sabiei era lipită de braţ, protejat de o apărătoare de bronz. Dorianul folosea două săbii-cuţit, pentru ambele braţe, cu care îşi croia drumul prin gâţii şi feţele inamicului, crestate cu lovituri ca la karate.

În Muzeul Naţional de Istorie poate fi văzut tezaurul de la Perşinari, Dâmboviţa, compus dintr-o rapieră miceniană şi 11 pumnale în formă de flamă, toate din aur masiv. („Academia Caţavencu”, nr. 668/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu