Universul privit de la înălţimea trotuarului

vineri, noiembrie 26, 2010 18:50
Posted in category IT

UniversulDacă doriţi un site cu multe informaţii interesante, din care aflaţi o sumedenie de răspunsuri la tot felul de întrebări, acesta este Scientia.ro. Aici puteţi posta o întrebare şi, de asemenea, puteţi afla răspunsuri la întrebări din multe domenii. Dacă nu ştiaţi sau nu v-aţi gândit, puteţi afla, de pe acest site, câţi oameni mor sau se nasc într-o secundă sau de ce fetele preferă culoarea roz. Mai jos este ales răspunsul la întrebarea „Care sunt diferenţele principale între Windows şi Linux”?

Pai, ar cam fi asa:

 • In Windows avem un singur manager de ferestre (sau interfata grafica cu utilizatorul), cea pe care o stie toata lumea, iar in Linux sunt disponibile mai multe, GNOME şi KDE fiind cele mai cunoscute.
 • Interfata din linia de comanda este mult mai bine dezvoltata in cazul Linuxului, cel putin dupa stiinta mea. Dintr-un terminal ori ssh se poate face absolut orice cu sistemul de operare, lucru care nu cred sa fie valabil in Windows (nu am cunostinte foarte adanci).
 • Usurinta in instalare se poate spune ca este un plus pentru Windows.
 • Linux suporta mai multe arhitecturi hardware, deci se poate instala pe mai multe tipuri de masini.
 • Baza de date de drivere incorporate in sistemul de operare, dar si cele disponibile la cumpararea unei componente cred ca este mai bogata in cazul Windows. Adica putem pati sa nu gasim drivere pentru Linux pentru anumite placi.
 • Sistemele de fisiere sunt complet diferite. Pe de o parte avem FAT, FAT32, NTFS, pe de alta, ext2, ext3, ext4, NFS etc.
 • Programele de tip boot loader sunt diferite. Ntldr, in cazul Windows, lilo si grub, ptr Linux.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Universul privit de la înălţimea trotuarului”

 1. Faţa nevăzută şi istoria puţin cunoscută a motorului de căutare Google | A șaptea dimensiune says:

  august 6th, 2016 at 17:23

  […] Universul privit de la înălţimea trotuarului […]

 2. 15 momente importante din 2010 în domeniul IT | A șaptea dimensiune says:

  august 6th, 2016 at 18:37

  […] Universul privit de la înălţimea trotuarului […]

Adauga un comentariu