Cum să pui repede diacritice unui text

miercuri, august 18, 2010 7:01
Posted in category IT

DiacriticeÎntr-un articol ceva mai vechi (Câte ceva despre fonturi), povesteam cum, neexistând România anilor ’90 pentru Occident, Microsoft a apelat la caractere turceşti pentru diacriticele româneşti. De exemplu, ‘ş’ este cu sedilă (chiar şi în Word 2003, nu ştiu cum stau lucrurile în variantele mai noi), sedila fiind preluată din limba turcă, în timp ce Academia Română a stabilit, ca regulă, scrierea lui ‘ş’ cu virgulă.

Pe lângă ţiganii care fură, violează şi ucid în Occident, există şi români care, pe bani puţini, îşi ajută concetăţenii, să le fie viaţa mai uşoară, la marginea lumii civilizate. Un astfel de om este Marian Ţarălungă, de profesie programator, absolvent al Facultăţii de Automatică din Bucureşti. Are 30 de ani, lucrează şi locuieşte în Zürich [Elveţia], fiind plecat din ţară de mai bine de şase ani. Acesta a conceput şi dezvoltat un site utilitar numit Diacritice.com.

Acest site îţi poate transforma un text fără diacritice într-unul cu diacritice, adică scris corect în limba română. Există o limită de 3.000 de caractere, dar dacă ai nevoie să pui diacritice unui text mai lung, rezolvi problema “pe bucăţi”. Pe lângă ajutorul dat în adăugarea diacriticelor în texte, site-ul mai are o secţiune de traducere în şi din 23 de limbi. La diacritice sunt ambele variante: varianta cu virgulă, cea corectă, şi varianta cu sedilă. Îşi acoperă singur costurile de întreţinere a site-ului, adică găzduirea domeniului şi îmbunătăţirea dicţionarului şi a funcţionalităţii. Veniturile din reclamă abia acoperă costul hostingului, munca de întreţinere este o investiţie care, deocamdată, nu-i aduce nici un profit. Merită respectul şi aprecierea noastră.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Cum să pui repede diacritice unui text”

 1. Neinfectat De Comunism says:

  august 18th, 2010 at 22:05

  interesant si folositor…poate am sa il folosesc si eu…

  la mine pe blog detalii despre Masina Smart ForTwo cu sasiu si senile de tancheta pentru alde Poponetz si Futuletz ai Romaniei Fitzoase?

 2. Dumitru Caruntu says:

  august 19th, 2010 at 8:35

  Orice s-ar zice, nu te plictisesti in Romania.

 3. Video DownloadHelper, o extensie Firefox utilă | A șaptea dimensiune says:

  august 6th, 2016 at 15:58

  […] Cum să pui repede diacritice unui text […]

 4. Universul privit de la înălţimea trotuarului | A șaptea dimensiune says:

  august 6th, 2016 at 16:22

  […] Cum să pui repede diacritice unui text […]

 5. Faţa nevăzută şi istoria puţin cunoscută a motorului de căutare Google | A șaptea dimensiune says:

  august 6th, 2016 at 17:25

  […] Cum să pui repede diacritice unui text […]

 6. 15 momente importante din 2010 în domeniul IT | A șaptea dimensiune says:

  august 6th, 2016 at 18:39

  […] Cum să pui repede diacritice unui text […]

Adauga un comentariu