Inelele, bijuterii ce au făcut istorie

marți, iunie 26, 2018 9:31
Posted in category Diverse

InelDeşi pare o banalitate în ziua de astăzi, inelul are o istorie extrem de interesantă. În toate formele sale, inelul este omniprezent în viaţa noastră de zi cu zi. De regulă, inelele au o funcţie simbolică, socială sau estetică, fiind una dintre cele mai folosite bijuterii ale momentului actual. Şi totuşi inelul are un început – sunt legende care descriu acest început – şi o evoluţie în timp, cu momente istorice în care a fost un personaj important, ce i-a însoţit pe mai marii zilei în mărirea sau decăderea lor. Haideţi să vedem câteva momente în care inelul a fost prezent în mintea şi sufletul muritorilor.

O primă apariţie a inelului a fost în mitologia greacă. Ştim cu toţii despre legenda lui Prometeu, cel pedepsit de Zeus pentru că a dezvăluit oamenilor focul. Legenda spune că, după ce a fost eliberat de Hercule, Prometeu a trebuit să poarte un inel din fier, ce încorpora o bucată de rocă, pentru a nu uita niciodată că nu este deplin eliberat. Şi apropo de asta, un glumeţ a spus odată că verighetele, nişte inele şi ele până la urmă, sunt cele mai mici cătuşe din lume.

Inel Crystal Pearl's placat cu aur 24KÎntr-o altă variantă, legenda spune ca inelul a apărut în Africa de Nord, acolo unde vechii egipteni amestecau iarba cu papirusul în împletituri ce luau forma unor inele sau brăţări. Tot de la egipteni vine şi moda de a purta inelul pe al patrulea deget al mâinii, inelarul cum îi spunem astăzi. Credinţa egiptenilor antici era că acel deget este legat de inimă, printr-o venă, şi de aceea inelul purtat pe acel deget este imaginea inimii respective.

Probleam inelelor făcute din iarbă şi alte plante era aceea că nu durau foarte mult. S-a mai încercat şi cânepa, cu o durată de viaţă ceva mai mare, dar până la urmă s-a optat pentru inele produse din lână, os sau mătase. Odată cu apariţia metalelor, inelele au început să fie din metal, la început cu forme neregulate. Tot în Egiptul antic apare obiceiul de a încorpora în inele pietre preţioase şi semipreţioase. De regulă, bijuteriile acelei perioade etalau bogăţia, fiind folosite ca monedă de schimb în tranzacţii comerciale. Moda inelelor a fost preluată de grecii antici, de unde a trecut la romani.

Inel Electra placat cu argintÎn Roma antică, la început inelul era confecţionat din fier, metal ce simboliza legătura puternică între un bărbat şi aleasa inimii lui, doar că fierul ruginea la un moment dat. Aşa încât s-a trecut la cupru şi alamă. În Europa medievală, în lumea aristocratică, dominau inelele confecţionate din aur şi argint, împodobite cu rubine, safire, diamante şi alte pietre preţioase. Italia renascentistă prefera însă argintul, mai ales în cazul inelelor de logodnă. În Anglia şi în Franţa secolului al XVII-lea, inelele, confecţionate tot din argint, erau inscripţionate, pe dinăuntru sau pe dinafară, cu versuri care primiteau iubire eternă, acea perioadă fiind cunoscută pentru expansiunea poeziei de dragoste.

Inelul a dat naştere şi la dispute în interiorul bisericii creştine medievale. În timp ce la catolici era un întreg ceremonial în care prezenţa inelului devinise obligatorie, protestanţii considerau aceste ritualuri cu inele drept obiceiuri păgâne. În secolul XX, inelul devenise extrem de popular, fiind simbolul logodnei dintre un bărbat şi o femeie. De exemplu, până la criza economică din anii 1930, un bărbat care rupea o logodnă plătea foarte scump financiar acest gest. În acea perioadă, şansele ca o femeie care a fost logodită săşi găsească un alt partener, mai ales dacă nu mai era virgină, erau foarte reduse.

Aşadar, inelele au străbătut veacurile şi i-au însoţit pe oameni în călătoria lor spre lumea prezentului, o lume în care avem de unde alege cele mai frumoase inele, bijuterii în general, din toate timpurile.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu