Biserica Ortodoxă din Basarabia exterminată de către sovietici

vineri, ianuarie 1, 2016 10:58

Pactul Molotov-RibbentropIn urma Pactului Molotov-Ribbentrop, încheiat la 23 august 1939, Basarabia şi Bucovina de Nord, cu Ţinutul Herţa, au fost invadate şi anexate la Uniunea Sovietică. În iunie 1940, Mitropolia Basarabiei este desfiinţată şi întreg teritoriul ei ajunge sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei. În perioada anilor 1941-1944, pământul Basarabiei revine la sânul său. Patriarhia Română are din nou jurisdicţia canonică asupra acestei provincii româneşti. Mitropolia Basarabiei este reactivată. In vara anului 1944 armatele sovietice anexează din nou Basarabia, iar Mitropolia îşi încetează activitatea.

Deşi propaganda sovietică a depus eforturi considerabile pentru a justifica ideea aberantă despre „eliberarea de sub jugul românilor”, basarabenii aveau să se convingă foarte curând că viaţa lor a fost transformată într-un nesfârşit calvar.

Teritoriul dintre Prut şi Nistru, în primii ani de după război, fusese transformat într-o zonă de experiment bolşevic în care exterminarea populaţiei băştinaşe era alternată cu transpunerea în viaţă a celor mai odioase modele de „constituire” a socialismului.

Anul 1944 a adus cu sine, în urma invaziei sovietice, nu numai colosale distrugeri, pierderi materiale şi umane, ci şi un mod de viaţă necunoscut şi străin românilor basarabeni. Concomitent cu apariţia în teritoriu a organelor de partid şi sovietice este pus în mişcare un imens aparat represiv.

După ce Basarabia a fost eliberată de fascism în 1944, URSS începe să instaureze şi aici sistemul său politic, economic, cultural şi religios, mai exact spus, ateist.

Biserica creştin-ortodoxă începe să fie persecutată. Slujitorii ei în număr masiv sunt agresaţi, deportaţi sau chiar omorâţi. Sfintele locaşuri sunt închise, transformate în depozite sau aruncate în aer. Omul cu cruciuliţă la gât şi cu icoană în casă începe să fie batjocorit, tratat ca un duşman al poporului.

Intensitatea cu care ruşii au rusificat Biserica, precum şi prigonirea locaşurilor sfinte de către comunişti a avut un singur scop: de a distruge cultura şi limba ţărilor ocupate de sovietici.

Sursa (citeste materialul integral)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Biserica Ortodoxă din Basarabia exterminată de către sovietici”

 1. Portretul credinciosului roman | A șaptea dimensiune says:

  mai 6th, 2016 at 14:24

  […] Biserica Ortodoxa din Basarabia exterminata de catre sovietici […]

 2. Bigotismul religios domina invatamantul din Romania | A șaptea dimensiune says:

  iunie 18th, 2016 at 11:22

  […] Biserica Ortodoxa din Basarabia exterminata de catre sovietici […]

 3. Cum era lins in fund dictatorul ateu Ceausescu de patriarhul Teoctist | A șaptea dimensiune says:

  iulie 4th, 2016 at 9:37

  […] Biserica Ortodoxa din Basarabia exterminata de catre sovietici […]

 4. Ce mai făceau prietenii ciumei roşii, ierarhii ortodocşi, prin anii 2000 (VIII) | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 30th, 2019 at 16:37

  […] Biserica Ortodoxa din Basarabia exterminata de catre sovietici […]

Adauga un comentariu