Cele mai importante 10 descoperiri ştiinţifice din 2014

luni, ianuarie 12, 2015 20:49
Posted in category Educatie

Top 10Mai jos, este prezentat un extras dintr-un material publicat pe site-ul descopera.ro, legat de cele mai importante 10 descoperiri stiintifice din 2014. Mai precis, sunt prezentate primele 3, din cele 10 descoperiri, iar pentru întreg clasamentul urmați legătura anterioară. Una dintre acestea, pentru a vă spori curiozitatea, se referă la tratamentul diabetului cu ajutorul celulelor stem. Iată și extrasul promis.

Poate că vă aşteptaţi deja la asta: cea mai importantă realizare ştiinţifică a anului 2014, au stabilit oamenii de ştiinţă, a fost asolizarea robotului Philae, desprins de la bordul sondei spaţiale Rosetta, pe suprafaţa unei comete. Dar anul 2014 a fost bogat şi în alte reuşite – descoperiri de mare valoare în domeniul geneticii, al evoluţiei vieţii, al roboticii, al neurologiei… Iată mai jos un Top 10 al celor mai mari izbânzi ştiinţifice ale anului care se încheie, în clasamentul publicat în prestigioasa revistă Science.

 1. Misiunea Rosetta Imaginile transmise de sonda Rosetta, care a reuşit să se plaseze pe orbită în jurul cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko aflată la 500 milioane de kilometri de Terra, au sporit deja enorm cunoştinţele noastre despre comete şi ne-au arătat că aceste corpuri cereşti sunt, în multe privinţe, altfel decât credeam. Recent, datorită acestei misiuni, am aflat că, împotriva unei opinii ştiinţifice larg răspândite, apa de pe Terra nu provine din comete.Încununând excepţionalele realizări din cadrul acestei misiuni, robotul Philae a reuşit să asolizeze pe cometa 67P şi, cu toate că lucrurile nu s-au desfăşurat chiar perfect şi landerul a rămas fără energie şi a intrat în hibernare foarte curând după asolizare, faptul în sine rămâne o realizare uriaşă în domeniul explorări spaţiale. Analizele realizate cu ajutorul instrumentelor de la bordul său au dus la detectarea de compuşi organici similari celor implicaţi în apariţia materiei vii pe Terra, iar oamenii de ştiinţă sunt încrezători că, la vară robotul şi-ar putea relua funcţionarea şi ar putea transmite şi alte date extrem de valoroase, care vor îmbogăţi considerabil volumul cunoştinţelor noastre despre comete, despre formarea şi evoluţia sistemului nostru solar şi despre Univers în general.
 2. Cum s-a ajuns de la dinozauri la păsări Descendenţa păsărilor din dinozauri teropozi este o idee acceptată de o mare parte a comunităţii ştiinţifice a paleontologilor, dar are şi opozanţi în număr suficient pentru a genera o controversă de proporţii pe această temă.Anul acesta, însă, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a realizat analiza complexă a mii de fosile de dinozauri şi păsări primitive, comparându-le cu păsări actuale şi trasând, pentru prima dată, un model detaliat al felului în care unele dintre reptilele din grupul teropodelor şi-au dezvoltat corpuri mai mici, mai uşoare, care le-au permis să se ridice în aer şi să dobîndească apoi, prin evoluţie, caracteristica definitorie a păsărilor – capacitatea de a zbura.Penele au apărut cu mult înainte de apariţia zborului, având alte funcţii în viaţa păsărilor, iar reducerea taliei a fost o modalitate specifică şi eficientă prin care strămoşii păsărilor au dobândit capacitatea de a se ridica în aer.
 3. Tratamentul cu „sânge tânăr” Într-un studiu pe şoareci, oamenii de ştiinţă au demonstrat că o proteină numită GDF11, extrasă din sângele animalelor tinere, reîntinereşte musculatura şi creierele animalelor mai bătrâne, iar un alt studiu a arătat că transfuzia de sânge sau plasmă de la şoarecii tineri îmbunătăţeşte memoria spaţială a şoarecilor mai vârstnici. Aceste rezultate deschid calea spre crearea unor noi tratamente destinate să combată unele dintre efectele îmbătrânirii la oameni. Un prim studiu de mică amploare, pe oameni, este în curs de desfăşurare.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Cele mai importante 10 descoperiri ştiinţifice din 2014”

 1. Cei mai mari oameni de stiinta romani | A șaptea dimensiune says:

  februarie 7th, 2016 at 19:09

  […] Cele mai importante 10 descoperiri stiintifice din 2014 […]

 2. A aparut primul hotel cu angajati roboti | A șaptea dimensiune says:

  mai 21st, 2016 at 10:18

  […] Cele mai importante 10 descoperiri stiintifice din 2014 […]

 3. Inventii romanesti din ultima perioada | A șaptea dimensiune says:

  iunie 13th, 2016 at 16:19

  […] Cele mai importante 10 descoperiri stiintifice din 2014 […]

Adauga un comentariu