4 lucruri pe care Claude AI le poate face, dar ChatGPT nu

miercuri, august 23, 2023 19:54
Posted in category IT

Claude AIChatGPT este adesea considerat cel mai bun chatbot de inteligență artificială (Artificial Intelligence, AI) disponibil. GPT-3.5, Large Language Model (LLM), folosit în versiunea gratuită a ChatGPT, a fost cel mai mare și mai puternic de acest gen, depășit doar de GPT-4, care este disponibil doar cu un abonament lunar de 20 USD la ChatGPT Plus.

Succesul ChatGPT la lansare a inspirat rapid alte companii să-și lanseze în mod public propriile lor chatbot-uri AI, așa cum demonstrează Bing AI de la Microsoft, Bard de la Google și Claude de la Anthropic, pentru a numi doar câteva.

Anthropic, o companie de siguranță și cercetare axată pe AI, a lansat recent cea mai nouă versiune a chatbot-ului său AI, Claude 2. De atunci, a devenit clar că acest instrument AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) are avantaje față de versiunea gratuită a OpenAI, ChatGPT.

4 lucruri pe care Claude AI le poate face, dar ChatGPT nu

ChatGPT și Claude AI au puncte forte în diferite domenii. Chiar dacă Claude AI nu este mai bun la toate în comparație cu ChatGPT, are câteva caracteristici care îi conferă un avantaj față de ChatGPT. Ceea ce este important pentru noi se referă la a determina ce AI să folosim pentru diferite activităţi.

1. Citeşte, analizează și face rezumatul fișierelor încărcate

Adăugarea de fișiere într-un chat este avantajul suprem al lui Claude față de ChatGPT.

Claude vă permite să încărcați fișiere făcând click pe butonul de atașare sau trăgându-le și plasându-le direct în zona de introducere a textului. Utilizatorii pot adăuga până la cinci fișiere simultan, fiecare de până la 10 MB.

Când un utilizator încarcă un fișier și îl trimite fără alte instrucțiuni, Claude îl va rezuma automat. Rezumatul nu este singurul beneficiu. Odată ce adăugați text sau un fișier într-o conversație, chatbot-ul AI va afla despre el și va menține contextul informațiilor pe care le-ați partajat pe parcursul conversației care a urmat.

Drept urmare, puteți adresa întrebări chatbot-lui din documentul sau textul pe care l-aţi încărcat, cum ar fi explicarea a ceva ce nu ați înțeles sau care nu a fost tratat în rezumat.

Fișierele încărcate pot fi documente Word, PDF-uri, .txt, .csv și altele. Nu se ocupă de foile de calcul Excel, dar pot fi convertite în PDF-uri și apoi le puteți încărca în Claude pentru a fi rezumate.

2. Procesează mai multe cuvinte decât ChatGPT

Claude 2.0 a fost lansat cu 100.000 de jetoane ( 100K tokens), ceea ce întrebări (solicitări) şi răspunsuri mai lungi. Această capacitate înseamnă că utilizatorii pot introduce până la aproximativ 75.000 de cuvinte în fiecare solicitare.

Contextul 100K al lui Claude depășește contextul 8K al ChatGPT. Contextul permite LLM-urilor să genereze un limbaj nuanțat, natural, utilizând seturi de date masive utilizate pentru a le instrui asupra relațiilor contextuale dintre cuvinte și expresii.

În termeni simpli, acest context reprezintă informațiile de fundal, cum ar fi chat-urile anterioare, conversația dus-întors de la începutul unui chat și preferințele utilizatorului care oferă chatbot-ului AI o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă. Aceste informații ar putea menține contextul într-o conversație lungă sau le pot aplica setărilor de date ale unui utilizator. De obicei, cu cât contextul este mai mare, cu atât informațiile dintr-o conversație sunt mai exacte.

Contextul lui Claude înseamnă că poate analiza și rezuma documente lungi, inclusiv studii științifice și medicale, cărți și rapoarte. De asemenea, înseamnă că chatbot-ul Claude AI poate genera texte lungi care au până la câteva mii de cuvinte.

3. Furnizează informaţii şi de după 2021

Claude a fost instruit cu date până în decembrie 2022, iar Anthropic spune că poate cunoaște unele evenimente până la începutul anului 2023. În schimb, ChatGPT este instruit pe datele de până în septembrie 2021.

Deși niciun chatbot AI nu are acces la internet, Claude știe informații pe care ChatGPT nu le are, cum ar fi produsele lansate de Apple anul trecut și specificațiile gamei de smartphone-uri Galaxy S23 lansate în februarie 2023.

4. Accesează link-uri şi face (oarecum) un rezumat al conţinutului acestora

Utilizatorii pot nu numai să adauge documente în Claude, dar pot, de asemenea, să introducă link-uri în chat și să-l determine să facă un rezumat al conținutului link-urilor. Când adăugați link-uri, Anthropic avertizează că Claude ar putea să nu fie foarte precis atunci când link-urile sunt introduse în chat, ceea ce am constatat că este adevărat aproximativ o treime din timp.

Concluzia este că nu aș avea încredere în rezumatul pe care Claude o face prin link-uri, deoarece rezultatele pot fi extrem de inexacte. Cu toate acestea, rezumarea este o caracteristică majoră pe care Anthropic ar putea să o îmbunătățească.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu