ChatGPT ştie şi limbaje de programare, unele chiar antice

duminică, aprilie 30, 2023 12:07
Posted in category IT

Sala studenti, FortranCa fost student la Matematică-Informatică, specializarea Matematică, am studiat Informatica în primul an de facultate (la liceu nu, deoarece am absolvit un liceu unde nu se studia Informatica în anii 1980). Din acel an universitar, îmi amintesc de nişte limbaje de programare studiate atunci, în principal BASIC şi FORTRAN. Ulterior, tot ce ştiu despre limbajele de prgramare din ultimii 20 de ani, am studiat singur.

Domeniul AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) pare să schimbe total paradigma cunoaşterii în următoarea perioadă, aşa încât scopul acestui articol este încercarea de a vedea cât de bine stăpâneşte ChatGPT programarea într-un limbaj de programare, mai de azi sau mai de demult.

Pentru a ne face o idee despre acest subiect, am să iau câteva informaţii de aici, de la cineva care a experimentat folosirea limbajelor IT-ului de către ChatGPT. Nu vom vedea traducerea integrală, ci aspectele cele mai importante. Cu această ocazie, pasionaţii limbajelor de programare, dar nu numai ei, vor citi şi puţină istorie a acestor limbaje.

Autorul articolului a solicitat ChatGPT-ului să scrie aceeaşi rutină în diferite limbaje de programare. Deşi nu a rulat codul în sine, majoritatea codurilor generate de ChatGPT arată corect, fiind scrise în limbajul solicitat. Haideţi să vedem câteva dintre aceste limbaje de programare.

FORTRAN

Denumirea provine de la FORMULA TRANSLATION şi a fost conceput pentru calcule ştiinţifice şi inginereşti. Deşi datează din anii 1950, se preda studenţilor, inclusiv celor din România, prin anii 1970 şi 1980 (l-am întâlnit în primul an de facultate, atunci când am studiat Informatica).

O variantă a limbajului de programare FORTRAN este şi astăzi în uz, limitată la lucrări ştiinţifice de specialitate. ChatGPT a scris codul cerut în varianta Fortran-77.

COBOL

Limbajul de programare COBOL apărea în jurul anului 1980, fiind orientat spre domeniul afacerilor. ChatGPT a reuşit să scrie codul în limbajul de programare COBOL-88.

RPG (Report Program Generator)

RPG este un limbaj pentru crearea de rapoarte. RPG II datează de la sfârșitul anilor 1950. RPG IV a fost actualizat în anii 1990 și este ceva mai modern.

Lisp

Denimirea de Lisp provine de la LISt Processor. Deşi pentru unii Lips înseamnă o mulțime de paranteze insipide și stupide, acestea îşi au rolul lor, în programare, cunoștințele pot fi reprezentate ca șiruri de cuvinte sau liste. A apărut la sfârşitul anilor 1950, fiind implementat de John McCarthy, unul dintre părinţii fondatori ai cercetării AI.

Algol

Denimirea de Algol provine de la ALGOthymic Language. Este limbajul de a permis trecerea funcțiilor ca parametri și utilizarea recursiunii. Acestea sunt două componente cheie ale programării moderne care au fost absente din limbaje populare precum Fortran și COBOL, care au fost populare în același timp cu introducerea ALGOL.

Simula

Simula, după cum spune şi denumirea, a fost dezvoltat pentru simulare și modelare. La fel ca ALGOL, Simula a fost, de asemenea, înaintea timpului său, susținând utilizarea obiectelor și a claselor. Programarea orientată pe obiecte a devenit de atunci fundamentală pentru multe dintre cele mai eficiente limbaje de programare de astăzi.

BAL (IBM 360/370 assembly language)

Denumirea de BAL provine de la Basic Assembly Language. A fost limbajul de asamblare pentru IBM în anii 1970 şi 1980. Limbajul de asamblare este considerat de „nivel inferior” (lower level), deoarece instrucțiunile individuale și cuvintele cheie sunt asociate cu instrucțiunile individuale ale procesorului (adică este creat pentru optimizarea părţii hard a calculatorului). În limbajele de nivel superior (higher level languages) – ca majoritatea pe care le folosim astăzi -, limbajul este adesea departe de arhitectura calculatorului, fiind proiectat mai mult pentru eficiența programării decât pentru utilizarea eficientă a hardware-ului.

APL

Numele APL provine de la A Programming Language. Unul dintre cele mai izbitoare aspecte ale APL este că folosește un set de caractere non-standard pentru codurile sale. APL este proiectat să folosească fontul Unicode APL385, care este unic, doar pentru programarea în APL. Datorită faptului că are o sintaxă concisă și gestionează bine seturi mari de date, este folosit în proiecte științifice, financiare și analitice.

Prolog

Denumirea de PROLOG provide de la PROgramming in LOGic. Prolog este un limbaj declarativ, care listează reguli și condiții și apoi rulează interogări asupra acestor declarații. Conform ChatGPT:

Prolog este unul dintre limbajele de programare utilizate în dezvoltarea ChatGPT, în special pentru generarea de text. Este folosit în modulul Prolog-to-English, care traduce forme logice din Prolog în propoziții în limbaj natural.

Smalltalk

Smalltalk este special. A fost dezvoltat la Xerox PARC, același laborator de cercetare care a influențat dezvoltarea mouse-ului și a mediilor ferestre. Acesta a încorporat unele dintre inovațiile lui Simula în programarea orientată pe obiecte și a mers mai departe. De asemenea, a fost unul dintre primele limbaje care a folosit activ un mediu de programare interactiv bazat pe GUI. Multe dintre cele mai importante limbaje de astăzi, inclusiv Java, Python și Ruby, au fost puternic influențate de Smalltalk.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu