8 tendințe ale tehnologiei în 2022

sâmbătă, ianuarie 1, 2022 18:35
Posted in category IT

Tehnologia viitorului
Ce va aduce 2022 în lumea tehnologiei? Și ce va aduce tehnologia lumii în 2022?

Tehnologia evoluează rapid, iar noile invenții și îmbunătățiri ale tehnologiilor mai vechi promit să schimbe viața, să fie convenabile și accesibile. Dar tehnologia, atât fizică, cât și digitală, necesită timp pentru a face brainstorming, a proiecta, a crea și a perfecționa. De aceea, auzim pentru prima dată despre noile tehnologii cu ani înainte ca aceasta să fie gata să ajungă pe piață.

Dacă ești dornic să afli despre tehnologia care urmează să scadă sau să evolueze în anul viitor, ești în locul potrivit. Iată cele opt tendințe tehnologice stabilite pentru 2022.

  1. Realitatea Augmentată (AR) în cumpărăturile online. Cumpărăturile online în sine au fost un concept revoluționar în urmă cu doar un deceniu. A putea primi totul, de la produse alimentare la haine și gadgeturi livrate direct la ușă, cu câteva click-uri, a fost ceva incredibil. Dar cumpărăturile online se lovesc de următoarea problemă: nu suntem foarte siguri că produsul din realitate corespunde exact celui afişat pe pagina web. Aici intervine Realitatea Augmentată (AR), vânzătorii pot crea modele 3D realiste de produse, permițând potențialilor cumpărători să vadă articolul ca și cum l-ar fi avut în mână înainte de a-l cumpăra. Acest lucru nu numai că va oferi o mostră mai precisă a produsului pe care doriți să-l achiziționați, dar va încuraja și oamenii să cumpere lucruri despre care nu erau atât de siguri.
  2. Sustenabilitate în tehnologie. Gadgeturile moderne s-au dovedit a fi o parte permanentă a vieții noastre de zi cu zi, stârnind interesul pentru a le face mai durabile, atât din punct de vedere ecologic, cât și din punct de vedere economic. În 2022 lumea tehnologiei se va orienta mai degrabă către repararea și reutilizarea dispozitivelor vechi decât înlocuirea lor. De asemenea, dispozitivele mai noi vor fi realizate din materiale mai bune pentru a crește longevitatea și a reduce impactul negativ asupra mediului. Vă puteți aștepta la orice, de la materiale cu emisii scăzute de carbon și biodegradabile până la eficiență energetică și baterii cu capacități mai mari. În plus, cu o durată de viață fizică mai lungă, este probabil să urmeze o durată de viață digitală mai lungă, deoarece telefoanele viitoare pot continua să primească actualizări de sistem și de securitate pentru mai mult timp.
  3. Software cu cod redus și fără cod (low-code și no-code). Automatizarea și crearea unei aplicații pentru orice devin din ce în ce mai importante pentru toată lumea, de la firme mari la firme mici și chiar persoane profesioniste și amatoare. Dar cunoștințele extinse în mai multe limbaje de programare au fost întotdeauna o barieră. După cum sugerează și numele, low-code și no-code sunt tehnici de dezvoltare de software care se bazează pe elemente vizuale pentru a construi software, cum ar fi glisarea și plasarea. Deși nu ar trebui să vă așteptați ca software-ul bazat pe cod să dispară în curând, alternativele low-code și no-code pot reduce drastic timpul necesar dezvoltării unei aplicații. De asemenea, face tehnologia accesibilă oricui și oricui are o idee, permițând şi indivizilor să proiecteze aplicații, nu doar echipelor întregi de dezvoltatori.
  4. 5G devine mainstream. Dacă există un lucru care va continua să evolueze cu timpul, este viteza mai mare a internetului. Cu conținutul 4K disponibil pe YouTube și mai multe platforme de streaming, este nevoie de internet mai rapid și mai fiabil pentru a transmite conținutul. Ca să nu mai vorbim că 8K este chiar după colț. 5G este semnificativ mai rapid decât 4G, oferind 20 Gbps la vârf și o medie de peste 100 Mbps. Numărul de conexiuni 5G globale s-a triplat la 670 de milioane în 2021 și va ajunge pe o piață mai largă în următoarele 12 luni. De fapt, vă puteți aștepta la o acoperire 5G completă în toată SUA, şi în multe alte ţări în următorii ani.
  5. AI (Inteligenţa Artificială) peste tot. Există o limită a cât de inteligent poate fi un computer fără ajutorul AI. Dar, pe măsură ce mai mulți oameni se așteaptă ca site-urile web și gadgeturile să le satisfacă toate nevoile, AI intervine. Începem să vedem urme ale tendinței acum, dar ne așteptăm la o explozie de gadgeturi, aplicații, site-uri web și instrumente bazate pe inteligență artificială în 2022. Va deveni mai greu să diferențiem chatbot-urile de agenții umani de asistență pentru clienți. De asemenea, recomandările viitoare de conținut pe rețelele sociale și site-urile web de streaming sunt mai probabil să provină dintr-o AI (Inteligenţă Artificială) decât dintr-o analiză tradițională a datelor.
  6. Autentificare fără parolă. Parolele vor deveni de domeniul trecutului. Pe măsură ce AI (Inteligenţa Artificială = sisteme care imită inteligenţa umană) și ML (Machine Learning = subset al Inteligenţei Artificiale, axat pe construirea de sisteme care pot învăţa – sau îşi pot îmbunătăţi performanţele – în funcţie de datele pe care le procesează) devin mai inteligente, chiar și cele mai puternice parole pot fi sparte. La urma urmei, există o limită a cât de lungă și complexă poate fi o parolă înainte ca aceasta să nu mai fie convenabil de utilizat. Este probabil să asistăm la o schimbare treptată către autentificarea fără parolă folosind dispozitive mobile, jetoane și chiar biometrie aproape peste tot. Acest lucru nu numai că va elimina problema de a păstra și schimba regulat zeci de parole, dar veți fi, de asemenea, mult mai sigur și mai puțin predispus la atacuri de forță brută și phishing.
  7. Virtual Fashion (Moda virtuală). Pe măsură ce tehnologia AR (Realitatea Augmentată) se îmbunătățește și utilizarea rețelelor sociale crește, mai mulți oameni vor investi în postările lor, în special pe Instagram și alte rețele sociale. Moda virtuală va face accesoriile high-end mai accesibile.
  8. Realitatea virtuală pentru toată lumea. Cu o tehnologie mai accesibilă, AI și internet mai rapid cu 5G, realitatea virtuală (VR) va deveni mai disponibilă și mai realistă ca niciodată. Vă puteți aștepta să vedeți VR implementată în zone din afara divertismentului. De exemplu, cercetătorii, studenții și profesioniștii din domeniul medical pot folosi VR pentru a afla mai multe despre subiecte abstracte și complexe. În mod similar, lucrătorii la distanță pot folosi VR pentru a participa la întâlniri virtuale și a participa la cultura muncii. AI, ML, computerele puternice și tehnologia de ultimă oră în fotografie și animație pot ajuta la crearea de imagini 3D și conținut video mai realiste.

Ce-i mai bun are să vină

Multe inovații tehnologice care se așteaptă să ajungă pe piață în 2022 sunt încă în faza incipientă. Mai târziu în cursul anului, pe măsură ce se fac mai multe cercetări, este probabil să vedem versiunile lor rafinate.

Ca să nu mai vorbim de faptul că tehnologia care va fi lansată în 2022 va fi probabil o piatră de temelie pentru mai multe progrese de ultimă oră care vor urma în scurt timp. Așa că păstrați o minte deschisă pentru posibilitățile nesfârșite pe care le va aduce tehnologia viitoare.

Via MUO.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu