A fost construită prima casă tipărită 3D, numai din pământ brut

sâmbătă, mai 1, 2021 17:06
Posted in category IT

Casa tiparita 3DMai multe imprimante au construit clădirea în 200 de ore folosind doar solul local. Nu au rezultat deşeuri şi nu a fost nevoie să se transporte materiale de construcţie la faţa locului.

Arhitectul Mario Cucinella şi firma Wasp, cea mai mare companie de imprimare 3D din Italia, au finalizat prima casă care a fost tipărită 3D din pământ brut. Procesul, denumit Tecla (de la “tehnologie” şi “argilă”), este ecologic, deoarece nu rezultă deşeuri, iar în cadrul procesului este folosit doar solul local. Au fost necesare doar 200 de ore pentru ca mai multe imprimante să construiască prototipul de 60 de metri pătrați în Ravenna, Italia.

Design-ul casei este o formă organică, de peșteră, care pare străveche și sculptată de natură, contrazicând vizual tehnologia inovatoare din spatele ei. Este tipic practicii Cucinella, care se concentrează pe arhitectura „umană”, un crossover de lumi low-tech și high tech. „Estetica acestei case este rezultatul unui efort tehnic și material”, spune Cucinella într-o declarație, „nu a fost doar o abordare estetică. Este o formă sinceră, o formă onestă. ”

Proiectul a început în urma cercetărilor efectuate de Cucinella și fondatorul Wasp, Massimo Moretti, împreună cu Școala de Sustenabilitate, care urmăreau nevoia de case durabile, construite din materiale găsite la fața locului, eliminând impactul negativ asupra mediului al transportului materialelor către șantierele de construcții. Rezultatul este proiectul Tecla, care este un proces cu emisii se substanţe poluante aproape zero și cu emisii reduse de carbon. „Tecla arată că o casă frumoasă, sănătoasă și durabilă poate fi construită de o mașină”, adaugă Moretti.

Arhitectul a studiat modul în care forma unei clădiri i-ar putea afecta eficiența, în raport cu climatul și latitudinea acesteia; și modul în care compoziția materialului clădirii ar putea ajuta la izolare și ventilație. Forma și crestele exterioare permit, de asemenea, echilibrul structural al casei.

În interior se află o zonă de living, bucătărie și dormitor, cu mobilier integrat în structură și alte obiecte independente concepute pentru a fi reciclate sau refolosite. Clădirea este realizată din 350 straturi de 12 mm și 60 de metri cubi de materiale naturale pentru un consum mediu mai mic de 6kW.

Sursa (acolo găsiţi şi mai multe imagini)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu