Poveştile, pe scurt, a 10 hackeri faimoşi

miercuri, iulie 12, 2017 15:14
Posted in category IT

HackerNu toţi hackerii sunt răi. Mulţi dintre ei folosesc hacking-ul pentru a îmbunătăți securitatea calculatorului. Există şi hackeri care se distrează doar pe seama vulnerabilităţilor unor sisteme de operare sau programe. Este adevărat, există şi hackeri care au făcut şi pot face mult rău. Iată, mai jos, poveştile, pe scurt, a zece dintre ei.

  1. Kevin Mitnick
    Departamentul de Justiție din S.U.A. îl numește „cel mai căutat criminal informatic în istoria S.U.A.” – așa este de notoriu. Povestea lui Kevin Mitnick este atât de sălbatică încât a fost chiar baza unui film: Track Down. Ce a facut el? După ce a fost condamnat la un an de închisoare pentru hacking în rețeaua Digital Equipment Corporation, a fost eliberat, iar timp de trei ani de la eliberare a fost supravegheat. Însă, aproape de sfârșitul acelei perioade, a fugit și s-a apucat din nou de hacking, aceasta implicând încălcarea sistemului de avertizare a apărării naționale a SUA și furtul de secrete corporative. Unde este el acum? Mitnick a fost în cele din urmă prins și condamnat printr-o sentință de cinici ani de închisoare. După ce a stat la puşcărie 5 ani, a devenit consultant și speaker public pentru securitatea calculatoarelor. Acum conduce Mitnick Security Consulting, LLC.
  2. Jonathan James
    Povestea lui Jonathan James, cunoscută sub numele de „c0mrade”, este una tragică. A început să spargă reţele informatice de la o vârstă fragedă, reușind să pătrundă în mai multe rețele comerciale și guvernamentale. A fost trimis la închisoare pe când era încă minor. Ce a facut el? James a intrat în rețeaua NASA și a descărcat suficiente coduri sursă – active în valoare de 1,7 milioane de dolari – pentru a afla cum funcționa stația spațială internațională. NASA a trebuit să închidă rețeaua pentru trei săptămâni întregi, în timp ce a investigat spargerea reţelei. Unde este el acum? În 2007, mai multe companii de profil au fost victime ale numeroaselor atacuri de rețea de tip malware. Chiar dacă James a negat orice implicare, a fost suspectat și cercetat. În 2008, James s-a sinucis, crezând că va fi condamnat pentru spargeri pe care nu le-a comis.
  3. Albert Gonzalez
    Gonzalez a pornit ca lider al unui grup de hackeri numit ShadowCrew. Pe lângă furtul și vânzarea datelor de pe cardurile de credit, ShadowCrew a fabricat și pașapoarte false, carduri de asigurări de sănătate și certificate de naștere false. Ce a facut el? Albert Gonzalez și-a deschis drumul spre faima in domeniul internetului atunci când a colectat peste 170 de milioane de carduri de credit și numere de carduri ATM-uri pe o perioadă de doi ani. Apoi a intrat în bazele de date ale companiilor TJX și Heartland Payment Systems, furând toate datele de pe cărțile de credit stocate. Unde este el acum? Gonzalez a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, de unde va ieşi în 2025.
  4. Kevin Poulsen
    Kevin Poulsen, cunoscut și ca „Dark Dante”, și-a câștigat cele 15 minute de faimă, folosind cunoștințele sale complexe despre sistemele telefonice. La un moment dat, el a spart liniile de telefon ale unor posturi de radio și s-a dat drept ascultător câștigător, intrând ilegal în posesia Porsche nou. Potrivit mass-media, el a fost „Hannibal Lecter al fraudelor pe calculator”. Ce a facut el? Poulsen s-a înscris în lista celor căutaţi de FBI, când a intrat în sistemele federale și a furat informații despre numere de telefon. A fost capturat de FBI într-un supermarket și condamnat la 51 de luni de închisoare și obligat să restituie 56.000 de dolari. Unde este el acum? Poulsen și-a schimbat drumul după ce a fost eliberat din închisoare în 1995. A început să lucreze în calitate de jurnalist și este acum editor senior pentru Wired. În 2006, a ajutat autoritățile federale să identifice 744 de infractori sexuali pe MySpace.
  5. Gary McKinnon
    Gary McKinnon, cunoscut pe internet sub numele de „Solo”, se presupune că a coordonat ceea ce ar putea deveni cea mai mare spargere de computere militare din tuturor timpurilor. Ce a facut el? Pe o perioadă de 13 luni din februarie 2001 până în martie 2002, McKinnon a accesat ilegal 97 de calculatoare aparținând Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii și NASA. El a afirmat că doar căuta informații despre suprimarea energiei libere și despre ascunderea UFO-urilor, însă, potrivit autorităților din SUA, el a șters un număr de fișiere critice și a făcut peste 300 de calculatoare inoperabile, rezultând daune de peste 700.000 de dolari. Unde este el acum? Fiind de origine scoțiană, McKinnon a reușit să evite guvernul american până în 2005, când s-a confruntat cu extrădarea. După o serie de apeluri, Theresa May a blocat extrădarea pe motiv că era „grav bolnav” și că extrădarea ar fi „incompatibilă cu drepturile omului”.
  6. Robert Tappan Morris
    Robert Tappan Morris și-a dobândit cunoștințele despre computere de la tatăl său Robert Morris, care a fost om de știință la Bell Labs și mai târziu NSA. Morris este creditat ca fiind creatorul celui mai cunoscut vierme de calculator din lume. Ce a facut el? În 1988, a creat viermele Morris în timp ce era student la Universitatea Cornell. Programul era destinat să evalueze dimensiunile internetului, dar avea un defect: computerele puteau fi infectate de mai multe ori și fiecare infecție a determinat încetinirea ritmului de procesare a computerului. A făcut inutilizabile peste 6.000 de calculatoare. Unde este el acum? În 1989, s-a descoperit că Robert Tappan Morris a încălcat Legea privind frauda și abuzul în domeniul calculatoarelor. El a fost condamnat la trei ani de probă, 400 de ore de serviciu în folosul comunității și o amendă de 10.050 de dolari. În cele din urmă, a fondat Y Combinator și este acum profesor titular la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.
  7. Loyd Blankenship
    Loyd Blankenship, cunoscut sub numele de „The Mentor” în cercurile de hackeri, a fost un hacker activ din anii 1970. El a fost membru al mai multor grupuri de hacking, cel mai notabil Legion of Doom (LOD). Ce a facut el? Blankenship a scris un eseu numit Mentor’s Last Words, pe care la scris după ce a fost arestat în 1986. Eseul a ajuns să fie văzut ca un fel de piatră de temelie pentru cultura hackingului. Unde este el acum? Blankenship a fost angajat de Steve Jackson Games în 1989 pentru a lucra la GURPS Cyberpunk. Serviciul Secret al Statelor Unite a percheziționat casa lui în 1990 și a confiscat regulamentul jocului, numindu-l „manual pentru crimă pe calculator”. A renunțat la hacking, trăind acum ca muzician și dezvoltator de jocuri de noroc.
  8. Julian Assange
    Julian Assange a început activitatea de hacker la vârsta de 16 ani sub numele de „Mendax”. Într-o perioadă de patru ani, a intrat în diverse rețele guvernamentale, corporative și educaționale – inclusiv Pentagonul, NASA, Lockheed Martin, Citibank și Universitatea Stanford. Ce a facut el? Assange a continuat să creeze WikiLeaks în 2006 ca platformă pentru publicarea scurgerilor de știri și a documentelor clasificate din surse anonime. Statele Unite au lansat o anchetă împotriva lui Assange în 2010, pentru a-l judeca în conformitate cu Legea spionajului din 1917. Unde este el acum? Assange se află în prezent în ambasada Ecuadorului din Londra, temându-se de extrădarea în Statele Unite.
  9. Guccifer 2.0
    Cine este Guccifer 2.0? Nimeni nu știe cu siguranță – ar putea fi o persoană sau un grup care se comportă ca o persoană. Numele îi acordă un omagiu unui hacker român (cunoscut sub numele de „Guccifer”), care deseori viza oficialități guvernamentale americane și alte personalităţi politice. Ce au facut? În timpul alegerilor prezidențiale din 2016 din S.U.A., rețeaua Convenției Naționale Democratice a fost spartă. Mii de documente au fost scoase şi publicate pe Wikileaks și în alte părți. Mulți cred că Guccifer 2.0 este o acoperire a inteligenței rusești, însă într-un interviu pentru Vice, Guccifer 2.0 susține că este român și nu rus. Unde sunt ei acum? Guccifer 2.0 a dispărut chiar înainte de alegerile prezidențiale din S.U.A., apoi a reapărut în ianuarie 2017 pentru a afirma că nu are legături cu serviciile de informații rusești.
  10. Anonymous
    Anonymous este, probabil, cel mai cunoscut hacker al tuturor timpurilor, dar și cel mai nebulos. Anonymous nu este o singură persoană, ci mai degrabă un grup descentralizat de hackeri fără o adevărată apartenență sau ierarhie. Oricine poate acționa în numele lui Anonymous. Ce au facut? De la debutul său în 2003, Anonymous a fost creditat pentru atacarea mai multor obiective notabile, printre care Amazon, PayPal, Sony, Biserica Baptistă Westboro, Biserica Scientologică, guvernele Australiei, Indiei, Siriei, Statele Unite, plus zeci de alte instituţii. Unde sunt ei acum? Anonymous își continuă hackingul şi în prezent. Din 2011, două grupuri legate de hackeri s-au desprins din Anonymous: LulzSec și AntiSec.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu