A şaptea dimensiune pe Facebook (DXCIII)

sâmbătă, iulie 23, 2022 14:26
Posted in category Educatie

Educatie, Estonia versus Romania29 decembrie 2020

Salariul minim al unui profesor în Estonia este de 1250 de euro lunar

Sistemul învățământului școlar în Estonia este împărțit în ciclul primar I-IV, ciclul gimnazial V-IX și ciclul liceal sau școala profesională X-XII. Înscrierea începe în martie și se face online la instituțiile de învățământ municipale, fără a susține examene. Părinții au posibilitatea să aleagă trei școli din listă care sunt mai apropiate de zona în care locuiesc, iar până la 1 octombrie vor primi un răspuns la ce școală a fost admis.

Salariul minim al unui profesor în Estonia este de 1250 de euro pe lună. La acest salariu se pot adăuga 200 de euro pentru orele de dirigenție sau alte proiecte suplimentare făcute. Mai mult, municipalitățile pot oferi un bonus profesorilor la salariu pentru a-i menține în sistemul de învățământ. Eugen spune însă că estonienii consideră salariul profesorilor mic, iar după câțiva ani aceștia pot fi cooptați de firme pentru salarii care depășesc 3000 de euro pe lună și aceștia părăsesc sistemul de învățământ.

Dotările din școala primară pentru elevi impresionează enorm. Chiar dacă mai există manualele clasice, la ore elevii utilizează cel mai des tabletele pe care le au asigurate gratuit. (Sursa: 7est.ro)

31 decembrie 2020

IPS Teodosie

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu