Aerul din subterane

joi, octombrie 31, 2019 19:12
Posted in category Dictatura comunistă

Comunism = NazismCred că trebuia să începem cu asta. Să publicăm în 1990 listele tuturor securiştilor. În Germania de Est, populaţia a înconjurat sediile poliţiei politice, STASI, pentru nu lăsa ca tovii să distrugă arhivele. Şi nici să fie risipite de mâna vandalilor inocenţi sau interesaţi. A fost un gest de mare solidaritate civică, de prevedere întâi de toate, care a contribuit mult la ce a urmat.

Totdeauna când o dictatură se prăbuşeşte, preţul este plătit de zona cea mai detestată. Revoluţia garoafelor din Portugalia a dus la o vânătoare spontană a agenţilor PIDE, arma secretă a lui Salazar, despre care Eliade al nostru a scris “pagini înălţătoare”. Şi el visa o dictatură în România, de dreapta, ce e drept. Şi ne-am trezit cu ocupaţie sovietică, apoi cu una românească, neaoşă, ţărănesc-proletară.

Ca pretutindeni în subterană, o poliţie politică, brava noastră Securitate, a asigurat supravieţuirea coşmeliei. Chestia a costat câteva sute de mii de vieţi omeneşti. Şi alte milioane de vieţi distruse. Mai multe generaţii de domni şi doamne s-au culcat seara înfricoşaţi şi s-au trezit în fiecare zi tot înfricoşaţi.

Avem, ce e drept, mii de pagini de literatură documentară, de arhive, din care am aflat ce se întâmplă în beciurile instituţiei. Era infernul. Nu ştiu dacă a fost ceva mai grav, mai neomenos în istoria asta pe care o exaltăm.Măcar, tentativa de a ascunde adevărul a ţinut numai o vreme. Am reuşit să aflăm. Şi încă multe secrete zac ascunse prin rafturile diferitelor servicii speciale, plătite bine ca să ne ajute să rămânem în ignoranţă. Cu argumente democratice, fireşte, şi umanitare. De ce am afla atâtea? Ca să nu dormim?…

Şi acum, după 14 ani de acte vitejeşti (era în 2004 – n.m.) ale lumii româneşti, apar listele cu mama lor de securişti. Tovii au scăpat de linşaj, de probleme, de alte bucurii. Mulţi au ajuns oameni de afaceri ce parale multe (furate, evident – n.m.). Alţii îşi fac treaba prin partide şi mass-media, bine mersi. Şi firmele securiştilor sunt bune se ascunziş, de la import-export, asigurări, case/terenuri, bănci.

Securiştii s-au reciclat în viteză, au uitat brusc de vechile lor ocupaţii. Şi se miră ce dracu’ s-au găsit câţiva zărghiţi să îi tragă tocmai acum de mânecă, să le scoată dosarul, să îi pună pe listă. Sunt poveşti vechi, ei au şi uitat de ele.

Am avut “fericirea” să îmi citesc dosarul, şi nu aş mai avea curajul să repet experienţa asta. Sigur că prima dată privirea îţi cade pe informatorul Securităţii. Prietenii tăi care te-au trădat. Dar în spatele lor se vede umbra neagră a ofiţerilor, a manipulatorilor slăbiciunii omeneşti, a celor ce răspândeau teama. Cei care se ocupau cu şantajul, cu ascultatul telefoanelor, cu filajele, cu anchetele, cu toată mizeria asta.

Publicarea listelor cu numele lor e o terapie obligatorie, chiar dacă vine prea târziu. Nu trebuie să ne aşteptăm la nimic spectaculos. Lumea are alte griji. Dar fără acest gest necesar, lucrurile ar fi fost şi mai urâte. Nu mă aştept la revelaţii. Dar s-ar putea să avem un aer ceva mai respirabil prin gubernia asta. Nu e chiar puţin lucru. (Stelian Tănase)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Aerul din subterane”

 1. Doina Cornea şi-a văzut dosarul cu ochii | A șaptea dimensiune says:

  noiembrie 3rd, 2019 at 19:16

  […] Aerul din subterane […]

 2. Un caz emblematic şi simptomatic | A șaptea dimensiune says:

  noiembrie 17th, 2019 at 12:59

  […] Aerul din subterane […]

 3. Ora zero n-a venit | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 18th, 2019 at 20:40

  […] Aerul din subterane […]

Adauga un comentariu