AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) aduce Internet of Things (IoT) mai aproape de realitate

luni, octombrie 30, 2023 6:42
Posted in category IT

Internet of Things (IoT, Internetul lucrurilor)Despre AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială), Internet of Things (IoT, Internetul lucrurilor) şi 5G

Dispozitivele conectate la Internet of Things (IoT, Internetul lucrurilor) – în asociere cu tehnologia de rețea 5G – sunt din ce în ce mai prezente în viaţa noastră. Internet of Things (IoT, Internetul lucrurilor) va schimba radical realitatea odată cu explozia inteligenţei artificiale.

De exemplu, un set cu cască de realitate extinsă (XR) nu numai că oferă o vedere 3D a interiorului unui motor de avion, dar are şi capacitatea de a indica zonele cu probleme sau de a oferi informații despre anomaliile din motorul respectiv, care pot fi ajustate automat.

Producătorii de cipuri dezvoltă deja procesoare puternice, dar eficiente din punct de vedere energetic, care pot oferi procesare AI într-un dispozitiv minuscul. De exemplu, Qualcomm tocmai a anunțat cipuri Snapdragon capabile să ruleze AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) pe smartphone-uri și computere. De asemenea, la orizont se află o generație de cipuri NeuRRAM, dezvoltate la Universitatea din San Diego (California), care sunt capabile să ruleze algoritmi AI considerabili pe dispozitive şi mai mici.

În general, se estimează că numărul global de dispozitive IoT conectate va depăși 29 de miliarde până în 2027, în creştere de la peste 16,7 miliarde în prezent, arată o analiză recentă a zScaler. „Dispozitivele de consum inteligente sunt cele mai comune, dar IoT orientat către procesele de afaceri a generat cele mai multe tranzacții”, subliniază autorii raportului. „Dispozitivele de producție și de vânzare cu amănuntul au reprezentat mai mult de 50% din tranzacții, evidențiind adoptarea lor pe scară largă și funcția critică pentru afaceri în aceste sectoare. Dispozitivele de firmă, de automatizare a locuinței și de divertisment generează cel mai mare număr de tranzacții.”

Tehnologiile 5G și IoT deschid noi perspective către inovație în domeniul AI și invers. AI „va fi mai eficientă atunci când este activată cu un cadru de luare a deciziilor la nivel local și cu date actualizabile în timp real”, spune Arun Santhanam, vicepreședinte și șef de telecomunicații la Capgemini Americas. „Inovația 5G cu latență scăzută va fi cheia pentru a avea rezultatul datelor în timp real, aceasta realizându-se prin intermediul soluțiilor IoT relativ ieftine.”

Cele mai viabile cazuri de utilizare Edge și AI au fost în companiilor din domeniul asistenței medicale și producției, spune Haifa El Ashkar, director de strategie al pieței și soluțiilor de telecomunicații la CSG. Aceste companii „trebuie să ofere transmisie mai rapidă a datelor și comunicare în timp real. Latența mai scăzută și capacitățile de procesare mai rapide ale 5G, împreună cu arhitecturile de vârf, s-au dovedit cruciale pentru aplicațiile care necesită luare rapidă a deciziilor și capacitate de răspuns.”

În domeniul sănătății, de exemplu, „există acum dispozitive medicale susținute de AI, cum ar fi laparoscoapele, care le permit chirurgilor să utilizeze informații în timp real și să ia decizii mai rapide cu privire la măsurile de salvare a vieții, cum ar fi identificarea anomaliilor care altfel ar fi putut fi ratate”, spune El Ashkar. „Fără 5G, aceste industrii nu ar fi capabile să acceseze rețelele de vârf și să ofere serviciile necesare pentru a satisface nevoile unor cazuri critice de utilizare IoT.”

Proliferarea aplicațiilor și serviciilor bazate pe inteligența artificială amplifică, de asemenea, puterea aplicațiilor edge 5G, continuă El Ashkar. „Atunci când combinați latența scăzută a rețelelor 5G și capabilitățile AI, firmele şi companiile pot accesa procesul decizional în timp real”, spune ea. „Cu mai puțin timp necesar pentru ca datele să circule înainte și înapoi între dispozitive și centre de date, algoritmii de inteligență artificială care rulează pe dispozitive de vârf oferă acum informații și acțiuni în timp real care pot îmbunătăți răspunsul și pot crește cantitatea de date valoroase disponibile pentru companie.”

AI îmbunătățește, de asemenea, conectivitatea, deoarece „poate avea un impact dramatic asupra fiabilității și eficienței rețelelor wireless și poate permite noi moduri de a rămâne conectat”, spune Milind Kulkarni, vicepreședinte și șeful Laboratorului Wireless al InterDigital. „De exemplu, combinația dintre 5G, cloud și edge computing este crucială pentru îmbunătăţirea experiențelor imersive pe noi dispozitive în mai multe locuri și pentru dezvoltarea ecosistemelor conectate, cum ar fi metaversul. Inovațiile în 5G și capabilitățile de calcul ajută la transformarea acestor experiențe în realitate.”

În timp ce mediile mai centralizate – cloud și centrele de date – pot oferi putere de calcul pentru experiențe captivante, „s-ar putea să fie prea departe de locul în care se află resursele cu latență scăzută”, afirmă Kulkarni. „Așadar, pentru a profita de latența ultra-scăzută, care este unul dintre beneficiile cheie ale 5G, edge computing joacă un rol vital, oferind cantități mai mici de stocare și calcul mult mai aproape de dispozitivul unde este nevoie. În plus, edge computing poate fi personalizat pentru a susține cazuri de utilizare specifice, cum ar fi stocarea conținutului pentru livrarea video la cerere sau rularea de algoritmi AI pentru luarea rapidă a deciziilor cu privire la datele primite.”

XR este o zonă în care capacitățile 5G sunt împinse la limită. „În prezent, există o cantitate mare de muncă în desfășurare în cadrul 3GPP, care se concentrează pe îmbunătățirea rețelelor actuale pentru a fi mai conștienți și a sprijini mai bine traficul XR”, spune Kulkarni. „XR depășește limitele 5G în ceea ce privește latența la rate de date foarte mari, codificare video eficientă și arhitectură de rețea, de exemplu, profitând de avantajele edge computing”.

Vitezele mari ale 5G și latența scăzută „vor fi necesare pentru ca industriile să treacă la următoarea etapă a transformării digitale”, spune El Ashkar. „Acest lucru este esențial pentru industrii precum aprovizionarea, asistența medicală și producția, unde din ce în ce mai multe dispozitive conectate și infuzate cu inteligență artificială devin vitale pentru operațiunile zilnice”.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu