Alcoolismul – cauze, simptome, tratament

joi, ianuarie 10, 2019 10:55
Posted in category Diverse

Centrul medical Laura Cătană – spital privat de psihiatrieAtunci când vorbim despre consumul de alcool, mulţi dintre noi se gândesc, probabil, la filmele în care eroul principal consumă ceva alcool, dar asta nu-l împiedică să fie cel mai bun, să-şi ducă treaba la capăt şi să-i pedepsească pe cei răi. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Cel mai adesea consumul de alcool – vorbim despre consumul exagerat de alcool – duce la alcoolism şi de aici până la dezalcoolizare nu mai este decât un pas.

Dar să o luăm metodic. Care ar fi cauzele alcoolismului? Dependenţa de alcool nu apare imediat ce începi să consumi alcool, de regulă în cantitatăţi din ce în ce mai mari. Poate dura ani, chiar zeci de ani, până când această dependenţă de alcool se instalează complet în organism şi în creier. Cei care se ocupă de foarte mulţi ani de problema alcoolismului au identificat următoarele posibile cazuri ale dependenţei totale de alcool.

  • Factorii genetici specifici pot determina anumite persoane să devină alcoolice. Cu alte cuvinte, dacă există în familie persoane alcoolice există riscul ca şi următorii membri ai familiei respective să devină alcoolici.
  • Un alt factor este vârsta fragedă la care începe consumul de alcool. Studiile au relevat faptul că o persoană care începe să consume alcool înainte de 15 ani riscă să devină dependentă total de alcool.
  • Fumatul, chiar ocazional, este o altă cauză ce poate duce la alcoolism. Tot în urma studiilor efectuate, legate de impactul fumatului asupra organismului uman, s-a descoperit că, la fumători, riscul de a deveni dependenţi total de alcool este de cinci ori mai mare decât la persoanele care nu fumează.
  • Nivelul ridicat de stres şi anxietate poate duce de asemenea la alcoolism. Acest lucru a fost observat mai ales la persoanele care au participat activ în conflictele militare, unde stresul este maxim, şi au ajuns dependente de alcool.
  • Tot la capitolul factori ce pot conduce la alcoolism, se poate încadra şi lipsa încrederii în sine. De regulă, atunci când consideri despre tine că nu eşti bun la nimic sau că eşti o persoană ratată complet, poţi ajunge la alcoolism, treptat şi în timp.
  • Capacitatea organismului de a procesa alcoolul este un alt factor. Dacă organismul unei persoane are nevoie de o cantitate mai mare de alcool pentru a-i simţi efectele, acea persoană este mai predispusă să devină alcoolică în comparaţie cu cei care “nu ţin la băutură”.

Simptomele alcoolismului se pot regăsi în una sau mai multe dintre următoarele situaţii.

  • Consumul de alcool când eşti singur şi, uneori, în secret, să nu ştie cei din jur de această dependenţă de alcool.
  • Alcoolicul nu poate controla cantitatea de alcool pe care o consumă.
  • Persoanele dependente total de alcool nu-şi amintesc despre anumite fragmente din timpul în care au consumat alcool.
  • Alcoolicii renunţă la orice altă activitate recreativă, care până atunci le făcea plăcere, în favoarea consumului de alcool.
  • Dependenţi de alcool au probleme în cuplu, la locul de muncă sau cu legea.
  • Dacă nu consumă alcool în mod regulat, persoanele alcoolice au stări de ameţeală, tremurături sau transpiraţie.

Tratamentul dependenţei totale de alcool înseamnă, până la urmă, dezalcoolizare. Este un proces prin care se elimină din organism substanţa care conduce la dependenţa totală de alcool. Sub supraveghere medicală, persoana dependentă de alcool va parcurge paşii necesari pentru a deveni o persoană normală, care se va bucura ulterior de toate momentele plăcute ale vieţii, o viaţă din care alcoolul a dispărut, iar odată cu el efectele nocive asupra organismului respectivei persoane şi a persoanelor dragi din jur. Fostul alcoolic nu va mai fi o povară pentru cei apropiaţi, ci va deveni o persoană agreabilă, a cărei companie va fi dorită şi căutată.

Dintre centrele medicale unde se poate trata alcoolismul, se distinge prin condiţiile foarte bune oferite, de la profesionalismul cadrelor medicale până la dotările de ultimă oră, Centrul medical Laura Cătană – spital privat de psihiatrie, cu următoarele date de contact:

Str. Horea, Nr. 148A, Pianu de Jos

E-mail: laura.catana@doctor-psi.ro

Telefon:
programări/internari: 0746-287-101
informații pacienți: 0746-287-107
informații generale: 0757-540-917

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu