Arme și condamnări

duminică, mai 26, 2013 12:51
Posted in category Mass-media

Avion de luptaŢările cu cele mai mari cheltuieli militare

Cheltuielile de apărare la nivel global au scăzut cu 0,5% până la 1.750 mld. dolari anul trecut. Acesta este primul an de declin din 1998, potrivit celor mai recente date ale Stockholm International Peace Research Institute.

Chiar dacă American încă deţine cea mai mare pondere în cheltuielile mondiale cu apărarea, cu 69% mai mult în termeni reali faţă de 2001, cota sa a scăzut sub 40% pentru prima oară din 1991.

Într-adevăr, de la recesiunea din 2008, cheltuielile au scăzut cu 10% în 20 din 37 de ţări din Vestul şi Centrul Europei. În contrast, Rusia şi-a crescut cheltuielile cu 16% în 2012 şi are planificate noi creşteri până în 2015. Atât Rusia, cât şi America au cheltuit echivalentul a 4,4% din Produsul Intern Brut al ţării, considerabil peste media globală de 2,5%, dar mult mai puţin decât Arabia Saudită, unde cheltuielile s-au plasat la 8,9% din PIB.

În ultimii zece ani, bugetul militar al Chinei a crescut cu 175%, cea mai mare creştere înregistrată de ţările cuprinse în analiză, dar cu toate acestea cheltuielile reprezintă circa 2% din PIB.

Cheltuieli militare 2012

PEDEAPSA CU MOARTEA: Ţările în care au fost executaţi cei mai mulţi condamnaţi în 2012

China a redus numărul infracţiunilor care se predepsesc cu moartea, dar chiar şi aşa, în această ţară, se execută mai mulţi condamnaţi decât în toate celelalte ţări la un loc.

Cu excepţia Chinei (şi Siria şi Egipt, de unde datele nu au putut fi obţinute), Amnesty International a înregistrat 682 de execuţii în 21 de ţări pe parcursul anului trecut. Trei sferturi dintre execuţii au avut loc în Iran, Irak şi Arabia Saudită.

În Irak, numărul executaţilor aproape s-a dublat într-un an, până la 129 de persoane, din care 34 au fost realizate într-o singură zi.

Americanii au omorât 43 de criminali, plasându-se pe locul cinci în lume. Numărul s-a redus considerabil faţă de vârful atins în 1999, când au fost condamnaţi la moarte şi executaţi 98 de prizonieri.

În aprilie 2012, Connecticut a devenit al 17-lea stat american care a abolit pedeapsa cu moartea, şi al cincilea din ultimii şase ani. Alte câteva sunt în proces de a renunţa la acest sistem. Declinul numărului de execuţii din America reflectă o tendinţă întâlnită la nivel global. Anul trecut, Letonia a devenit a 97-a ţară care a scos pedeaspa capitală din sistemul juridic. Dar sunt şi locuri mai recalcitrante în care pedeapsa cu moarte încă îşi păstrează poziţia şi chiar înregistrează creşteri.

Persoane executate 2012

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Arme și condamnări”

  1. Pușcăriașii, clasa favorizată a României | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 3rd, 2016 at 8:44

    […] Arme și condamnări […]

Adauga un comentariu