Candelabre şi lustre – evoluţie în timp

duminică, august 2, 2020 16:53
Posted in category Diverse

Candelabru Dexy W3Recent, am avut de montat un candelabru într-o cameră. Reformulez: recent, am avut de ales un model de candelabru pentru a-l monta într-o cameră. Cum sunt un tip ceva mai comod, uneori, deşi a comanda online este mai mult o obişnuinţă decât o dovadă de comoditate, a trebuit să caut aun anumit model de candelabru, care să fie pe gustul meu, fiind vorba de camera în care-mi petrec o bună parte din timp.

După o selecţie riguroasă a informaţiilor despre subiectul care devenise preocuparea acelor zile, am răsuflat uşurat: am găsit acest site cu candelabre şi lustre.

Ce am ales? Fiind o cameră nu foarte mare, m-am oprit asupra modelului pe care-l puteţi vedea în imaginea de mai sus, adică un candelabru Dexy W3, pe numele său din cartea de identitate. De ce l-am ales? Păi, motivele ar fi mai multe. În primul rând, mi-a plăcut cum arată (design-ul), am apreciat că are braţele arcuite şi abajururi duble, că poate fi utilizat în multe locuri: hol, dormitor, sufragerie, living, camera copilului, bucătărie, că i se pot adăuga modele diverse de becuri: incandescent, LED, halogen, economic, că este din oţel finisat crom, că are trei lămpi, fiecare cu puterea de 60 W.

Candelabru Sato W6Data viitoare, pentru că va fi şi o dată viitoare, sunt tentat să aleg un alt model de candelabru, Sato W6, pe care-l puteţi vedea în imaginea alăturată. Şi acesta este din oţel, finisat cu alamă patinată, are un abajur mare, dispus central, alcătuit din sticlă opal, la fel ca abajururile braţelor, acestea din urmă având o bandă marginală aurie. Are 6 lămpi (becuri) de 60W, fiind ideală pentru o încăpere în care ne dorim să fie lumină.

Şi acum o să vorbim despre evoluţia în timp a candelabrelor, deoarece, aşa cum bănuiţi, acestea nu au apărut din neant, ci au un început.

În Evul Mediu întunecat, atunci când oamenii nu cunoşteau binefacerile progresului tehnologic, prin candelabru se înţelegea, de regulă, un ansamblu format din două bucăţi de lemn, în formă de cruce, la capetele cărora erau înfipte lumânări. Toată această alcătuire, care constituia iluminarea nocturnă a acelor vremuri, era atârnată de tavan cu o frânghie sau cu un lanţ. Evident, oamenii acelor timpuri îşi duceau viaţa de noapte în lumina acelor lumânări, parte a primelor candelabre din istorie.

În secolul al XVIII –lea (1701-1800), candelabrele încep să evolueze. În această perioadă au început să apară candelabre cu mai multe braţe, implicit cu mai multe lumânări, care ofereau o iluminare ceva mai bună în comparaţie cu primele candelabre.

Secolul al XIX-lea (1801-1900) aduce cu sine inventarea iluminării cu gaz – pe la mijlocul secolului -, astfel încât lumânările modelelor anterioare de candelabre sunt înlocuite cu lămpi pe bază de gaz. La sfârşitul secolului al XIX-lea apare electricitatea şi, odată cu ea, candelabrele mixte – aveau şi lămpi pe bază de gaz şi becuri electrice.

Cum curentul electric se impune în viaţa oamenilor, şi candelabrele ajung să fie alimentate doar electric. Ca fapt divers, cel mai mare candelabru de cristal din lume are 750 de becuri, cântăreşte 4,5 tone.

În zilele noastre, candelabrele sunt folosite ca elemente de decor, având rolul de a oferi un design deosebit locului în care sunt amplasate. Producţia pe plan mondial a candelabrelor şi lustrelor s-a diversificat foarte mult, fiind fabricate mii de modele, de la cele simple, fără prea multe elemente, până la candelabre sofisticate, adevărate opere de artă.

Nu am amintit deloc, şi poate ar fi momentl s-o fac, despre candelabrele placate sau suflate cu aur, ce au existat, şi există, în anumite perioade istorice. În principal, palatele regale, reşedinţele nobiliare, astăzi unele dintre marile muzee ale lumii sunt iluminate de candelabre în care aurul este prezent, acesta completând în mod fericit forma artistică deosebită a respectivelor corpuri de iluminat.

Până la urmă, alegerea unui model de candelabru este subiectivă, deşi ar trebui ţinut cont de nişte elemente precum dimensiunea încăperii în care este amplasat candelabrul, tipul şi numărul becurilor folosite, uşurinţa montării, destinaţia încăperii în care va fi aşezat candelabrul.

Dacă v-aţi hotărât să comandaţi un candelabru şi/sau aveţi nevoie de nişte sfaturi legate de alegerea modelului care să vă completeze în mod fericit interiorul unor încăperi, iată datele de contact eOrion.ro, magazinul online de unde am comandat modelul de candelabru amintit mai sus şi de care sunt foarte mulţumit.

Orion & GDS Electric SRL

430013 Baia Mare, Bd. Bucuresti 108
Tel: 0262 218357, 0262 277896, 0744 626201
Fax: 0262 218357, 0262 277896

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu