Câte ceva despre curentul electric
marți, iulie 21, 2015 13:52Puteți citi acest material? Dacă da, știți de ce? Există curentul electric, este o parte a răspunsului. Fără curent electric, adio Facebook, Internet, calculator, telefon mobil etc. Desigur, ne gândim destul de rar la așa ceva, curentul electric e ca aerul sau ca sănătatea: ne dăm seama cât de important este numai când se întrerupe. Imaginați-vă, totuși, că în urmă cu 150 de ani oamenii trăia fără curent electric.
Curentul electric, una din marile descoperiri ale umanității
Încă din antichitate, grecii vorbeau despre electricitate. În anul 1600, William Gilbert introduce termenul “electric” provenit din grecescul “elektron”, pentru a identifica forța apărută între două obiecte care se freacă unul de celălalt. În 1752, Benjamin Franklin, prin experimentele sale, arăta că între electricitate și lumină există o strânsă legătură. În 1792, Alessandro Volta pune bazele primei baterii electrice, pila voltaică. Și ajungem la Michael Fraday, cel care a adus un aport uriaș la teoria electricității. Este primul care a observat legătura dintre energia electrică și câmpul magnetic.
Cum a apărut becul nostru cel de toate nopțile
Sir Joseph Swan a inventat lampa cu filament incandescent (becul) deși multe cărți și publicații îl dau ca inventator pe binecunoscutul Thomas Alva Edison, marele inventator american. Edison a înregistrat invenția la US Patent Office (singura autoritate americană de invenții recunoscută) pe baza unui design al lui Swan făcut cu zece ani mai devreme. Când a aflat, Swan l-a dat in judecată pe Edison și a câștigat. US Patent Office i-a invalidat brevetul lui Edison și l-a obligat să-l ia pe Swan partener în compania sa. Împreună au reușit să dezvolte un sistem de iluminat electric care conținea toate elementele necesare pentru a folosi practic, în siguranță și economic incandescența luminii. Swan și Edison au reușit împreună să ilumineze pentru prima dată in istorie o stradă cu lămpi electrice, sau becuri. S-a întâmplat în septembrie, 1882 la New York.
Egeneratoare.ro, dacă vrem generatoare de curent
Orice tip de generatoare de curent se poate comanda pe masif.ro. Găsiți generatoare pentru uz general, pentru aplicații industriale și nu numai. Iar dacă vreți și informații utile despre generatoarele de curent, dar nu numai, UPS de exemplu, găsiți și astfel de informații. Este bine să știm cât mai multe despre curentul electric, producerea și folosirea acestuia, mai ales că azi îl întâlnim peste tot.