Ce mai aflăm din studiile europene

duminică, septembrie 27, 2009 12:29
Posted in category Educatie

Elevi in clasaŞtiţi ce-i ăla analfabetism funcţional? Poate nu ştiţi, dar sigur v-aţi întâlnit cu el. Conform unui studiu din 2008 al Comisiei Europene, 53,3% din tinerii României posedă o asemenea însuşire. Adică au probleme cu citirea unui text şi mai ales cu înţelegerea lui. În acest clasament European, ne situăm pe penultimul loc, doar cu un punct înaintea bulgarilor. Avem, iată, şi explicaţia unui stări de fapt bizare: de ce neocomuniştii din PSD au şi organizaţie de tineret.

Update

Analfabetism funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Prin contrast, conform definiției din 1958 a UNESCO, analfabetă este considerată o persoană care nu a învățat niciodată să scrie și să citească. Persoanele cu probleme de analfabetism funcțional sunt persoane care au urmat școala și care fie au obținut o diplomă corespunzătoare unui nivel de educație, fie au părăsit școala înainte de a obține o diplomă, dar care, în ambele situații, nu dețin competențe de bază suficiente. Un studiu privind educația în statele membre, publicat de Comisia Europeană, arată că în România, în 2006 față de 2000, procentul de elevi în vîrstă de 15 ani care sunt analfabeți funcțional a crescut de la 41,3 % la 53,5%. Prin comparație, în Finlanda doar 4,8 % dintre elevii în vîrstă de 15 ani au dificultăți în a înțelege ce citesc. După Finlanda urmează Irlanda, cu 12,1% și Estonia, cu 13,6%. Procentul plasează România pe ultimul loc din țările europene la știința de carte. Înaintea României se află Bulgaria, cu o proporție de 51,1% de tineri care nu înțeleg ceea ce citesc. Opinia specialiștilor este că România are această situație dezastruoasă deoarece principala metodă de învățare a elevilor români este memorarea. Ca urmare, elevii nu au capacitatea de a face corelații între secvențele de informație cuprinse într-un text.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Ce mai aflăm din studiile europene”

  1. Ce nu se predă la ora de istorie despre familia domnitoare Ghica | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 29th, 2016 at 21:31

    […] Ce mai aflăm din studiile europene […]

  2. Voi aţi văzut cum plâng copiii la Tiraspol? | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 30th, 2016 at 10:15

    […] Ce mai aflăm din studiile europene […]

Adauga un comentariu