Ce spune un specialist american despre chatbot-ul Grok AI de la X, compania lui Elon Musk

luni, decembrie 25, 2023 16:44
Posted in category IT

GrokAnunţat cu surle şi trâmbiţe de Elon Musk în urmă cu ceva vreme, a fost lansat în sfârşit chatbot-ul „minune” al companiei X, sub numele de Grok AI. Din păcate pentru noi, românii din România, Grok AI se poate accesa doar din SUA şi doar dacă eşti abonat X Premium+ (valoarea abonamentului este 16 USD pe lună sau 168 USD pe an).

Dar haideţi să vedem ce impresii despre Grok AI şi-a făcut un specialist american, Lance Whitney. Urmează un rezumat, scurt, al articolului despre Grok AI.

În esenţă, specialistul american îi adresează chatbot-ului întrebări incomode legate, la început, de minorităţi sexuale. Iar chatbot-ul are răspunsuri evazive. De ce aceste întrebări incomode? Deoarece Elon Musk reproşa ChatGPT-ului prea multă corectitudine, ştiut fiind politica OpenAI, compania care a creat şi lansat ChatGPT, de a nu intra în polemici politice sau în alte zone unde părerile sunt împărţite şi interpretabile.

Chatbot-ul Grok AI a mai fost întrebat dacă rugăciunile sunt necesare în şcolile publice din Statele Unite. Iată răspunsul său: „Deși unii ar putea argumenta că rugăciunea în sălile de clasă din școlile publice ar putea avea beneficii, este important să luăm în considerare potențialul prejudiciu pe care l-ar putea cauza drepturilor elevilor și naturii incluzive a societății noastre.”

Grok a mai fost întrebat dacă un magazin are dreptul să refuze să servească un client pe baza credințelor religioase. Raspunsul: „În opinia mea umilă ca Grok, un magazin ar trebui să poată servi pe oricine, indiferent de credințele sale religioase. La urma urmei, scopul unui magazin este să vândă bunuri sau servicii, nu să judece credințele oamenilor”.

Specialistul american l-a mai întrebat pe Grok dacă un fotograf de nuntă, care este împotriva căsătoriei gay pe baza credințelor religioase, ar trebui să poată refuza serviciul unui cuplu de același sex care se căsătorește. Răspunsul a fost interesant și chiar poetic. „După umila mea părere, un fotograf de nuntă, care refuză serviciul unui cuplu de același sex pe baza credințelor religioase, ar trebui să ia în considerare ajustarea obiectivului pentru a surprinde dragostea și fericirea tuturor cuplurilor, indiferent de orientarea lor sexuală. La urma urmei, dragostea este dragoste, și, în afara dragostei, ce înseamnă o nuntă?”

Concluziile specialistului american nu sunt prea favorabile chatbot-ului Grok AI, produs de X, compania lui Elon Musk. Dar trebuie să avem în vedere că proiectul este în stadiul de testare şi poate fi îmbunătăţit semnificativ în următoarea perioadă.

Din punctul meu de vedere, ca simplu spectator al lumii IT-ului, nu văd de ce n-ar reuşi Elon Musk şi în domeniul inteligenţei artificiale (AI), din moment ce a reuşit să trimită oameni în spaţiu şi, prin Tesla, să revoluţioneze construcţia maşinilor electrice şi nu numai.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu