Ce este ChatGPT şi de ce merită folosit

duminică, martie 26, 2023 12:20
Posted in category IT

ChatGPTSfârşitul anului 2022 a însemnat apariţia aplicaţiei online ChatGPT, chatbot-ul care ar putea schimba lumea virtuală şi nu numai. Intuiţia îmi şopteşte că, odată cu apariţia soft-ului ce-ţi răspunde la întrebări şi execută pentru tine sarcini diverse, lumea după 2022 nu va mai fi la fel. Dincolo de aceste speculaţii, bazate pe o altă realitate în care deja am intrat, haideţi să vedem mai precis ce este ChatGPT şi de ce merită folosit.

Ce este ChatGPT

ChatGPT este un instrument de procesare a limbajului natural, bazat pe AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială), care ne permite să avem conversații asemănătoare celor dintre oameni cu chatbot-ul. Modelul lingvistic poate răspunde la întrebări și vă poate ajuta în realizarea de sarcini diverse, precum scrierea de e-mailuri, eseuri și coduri.

ChatGPT poate fi utilizat, în aceste moment, gratuit, deoarece se află încă în faza de cercetare și de colectare a feedback-ului. De la 1 februarie 2023, există și o versiune premium, ce trebuie plătită, numită ChatGPT Plus.

Cine a creat ChatGPT?

ChatGPT a fost creat de OpenAI, o companie de cercetare din domeniul AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială). Compania a lansat ChatGPT pe 30 noiembrie 2022.

Tot OpenAI a creat şi DALL-E-2, un popular generator de artă AI și Whisper, un sistem automat de recunoaștere a vorbirii.

Cât de performant este ChatGPT?

„ChatGPT este înfricoșător de bun. Nu suntem departe de o AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) periculos de puternică”, a spus Elon Musk, care a fost unul dintre fondatorii OpenAI înainte de a pleca de la această companie. Sam Altman, șeful OpenAI, a declarat pe Twitter că ChatGPT a avut peste 1 milion de utilizatori în primele cinci zile de la lansare.

Potrivit unei analize a băncii elvețiene UBS, ChatGPT este aplicația cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile. Analiza estimează că ChatGPT a avut 100 de milioane de utilizatori activi în ianuarie, la doar două luni de la lansare. Pentru comparație, TikTok a avut nevoie de nouă luni pentru a ajunge la 100 de milioane.

Cum poți accesa ChatGPT?

Pentru a accesa ChatGPT, intraţi pe chat.openai.com, acolo unde trebuie să vă creaţi un cont. Pentru mai multe amănunte, vedeţi aici.

După ce vă conectați, puteți începe să discutați cu ChatGPT. Începeți conversația punând o întrebare. Apoi puteți pune câte întrebări doriți.

Am încercat să folosesc ChatGPT și mi-a răspuns că este la capacitate maximă. Ce înseamnă aceasta?

ChatGPT este o aplicaţie online gratuită. Datorită popularităţii sale, foarte mulți utlizatori încearcă să folosească aplicaţia în acelaşi timp. Site-ul web funcționează folosind un server și, atunci când prea mulți oameni accesează serverul, acesta se supraîncărcă și nu vă poate procesa solicitarea. Acest lucru nu înseamnă că nu veți putea să-l accesați niciodată. Înseamnă doar că ar trebui să încercați să vizitați site-ul mai târziu, când mai puține persoane încearcă să îl acceseze. Puteți, de asemenea, să păstrați fila browser-ului deschisă și să o reîmprospătați periodic.

Dacă doriți să nu aşteptaţi și să aveți acces oricând, există opţiunea plătită. De la 1 februarie 2023, OpenAI oferă ChatGPT Plus, care permite utilizatorilor să aibă acces oricând, chiar și în orele de vârf, să experimenteze timp de răspuns mai rapid și să aibă acces prioritar la noi funcții și îmbunătățiri, inclusiv cel mai avansat LLM OpenAI, GPT- 4. Abonamentul premium costă 20 USD pe lună.

Cum folosesc utilizatorii ChatGPT?

Chatbot-ul are multe funcții, pe lângă răspunsul la întrebări simple. ChatGPT poate compune eseuri, descrie arta în detaliu, poate crea sugestii de artă AI, poate avea conversații filozofice și chiar poate scrie cod într-un limbaj de programare.

De asemenea, poate crea liste de bază, cum ar fi liste cumpărături și lucruri de făcut, pentru a face viața de zi cu zi mai ordonată şi mai uşoară. Posibilitățile sunt nesfârșite.

Cum funcționează ChatGPT?

ChatGPT rulează pe un model de limbaj, creat de OpenAI, numit Generative Pre-Trained Transformer (GPT). GPT-ul specific folosit de ChatGPT este reglat fin începând cu modelul din seria GPT-3.5, conform OpenAI. Folosind un abonament la ChatGPT Plus, puteți accesa GPT-4, cel mai avansat model Open AI.

Modelele AI generative de acest tip sunt instruite pe cantități mari de informații de pe internet, inclusiv site-uri web, cărți, articole de știri și multe altele.

Modelul lingvistic a fost ajustat folosind învățarea supravegheată, precum și învățarea prin întărire. Utilizarea Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF) este ceea ce face aplicaţia ChatGPT unică în acest moment.

Care este diferența dintre ChatGPT și un motor de căutare?

ChatGPT este un model lingvistic ce a fost creat pentru a putea susţine o conversație cu utilizatorul uman. Un motor de căutare indexează paginile web de pe internet pentru a ajuta utilizatorul să găsească informațiile de care este interesat. ChatGPT nu are capacitatea de a căuta informații recente de pe Internet. Folosește informațiile pe care le-a învățat din datele de antrenament pentru a genera un răspuns.

O altă diferență majoră este că ChatGPT are acces la informații doar până în 2021, în timp ce un motor de căutare obișnuit, precum Google, are acces la cele mai recente informații.

Care sunt limitările ChatGPT-lui?

În ciuda faptului că arată impresionant, ChatGPT are încă limitări. Astfel de limitări includ incapacitatea de a răspunde la anumite întrebări care sunt formulate mai puţin inspirat. Pentru a răspunde la astfel de întrebări, acestea trebuie reformulate.

O altă limitare, în anumite cazuri, este lipsa de exactitate a răspunsurilor pe care le oferă, care uneori pot cuprinde erori.

În loc să ceară clarificări cu privire la întrebările ambigue, modelul doar ghicește ce înseamnă întrebarea ta, ceea ce poate duce la răspunsuri neaşteptate.

O altă limitare majoră este că datele ChatGPT sunt limitate la 2021. Chatbot-ul nu are cunoștință de evenimente sau știri care au avut loc de atunci.

În cele din urmă, ChatGPT nu oferă surse pentru răspunsurile sale. Deci nu veți ști niciodată exact de unde și-a extras chatbot-ul informațiile și nu puteți verifica acuratețea acestora vizitând sursa originală.

Pot discuta cu ChatGPT?

Deși unii utilizatori folosesc ChatGPT pentru unele funcții elaborate, cum ar fi scrierea de cod într-un limbaj de programare, puteți folosi ChatGPT pentru activități mai banale, cum ar fi o conversație prietenoasă.

ChatGPT va avea cu siguranță un răspuns pentru tine la întrebări de genul „Mi-e foame, ce ar trebui să mănânc?” sau „Ce crezi că se întâmplă în viaţa de apoi?”.

De ce sunt unii utilizatori îngrijorați de ChatGPT?

Unii utlizatori își exprimă îngrijorarea cu privire la înlocuirea sau atrofierea inteligenței umane de către chatbot-ul AI. De exemplu, chatbot-ul poate scrie un articol pe orice subiect în mod eficient (deși nu neapărat cu acuratețea umană) în câteva secunde, eliminând eventual nevoia unui scriitor uman. Chatbot-ul poate scrie, de asemenea, un eseu întreg în câteva secunde, determinând unii elevi/studenţi să trișeze sau să evite să învețe cum să scrie corect.

O altă preocupare legată de chatbot-ului AI este posibila răspândire a dezinformării. Deoarece chatbot-ul nu are informaţii recente, ar putea face greșeli în ceea ce privește informațiile pe care le oferă.

De altfel, ChatGPT spune: „Răspunsurile mele nu trebuie a fi luate ca fapte certe și încurajez întotdeauna utilizatorii să verifice orice informații pe care le primesc de la mine sau de la orice altă sursă”. OpenAI precizează, de asemenea, că ChatGPT scrie uneori „răspunsuri care sună plauzibil, dar incorecte sau fără sens”.

Există un instrument care recunoaște textul ChatGPT?

Din cauza preocupărilor cu privire la faptul că elevii/studenții folosesc ChatGPT pentru a nu face proiectele, necesitatea unui detector de text ChatGPT devine din ce în ce mai evidentă. OpenAI, compania de cercetare AI din spatele ChatGPT, a lansat un instrument imperfect și gratuit pentru această problemă. Instrumentul de „clasificator” al OpenAI poate identifica corect doar 26% din textul scris prin AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială), cu o denumirea „Probabil scris prin AI”.

Pe piață există și alte detectoare AI, inclusiv GPT-2 Output Detector, Writer AI Content Detector și Content at Scale AI Content Detection. Cu toate acestea, ZDNET a încercat toate aceste trei instrumente, iar rezultatele au fost dezamăgitoare. Toate cele trei instrumente s-au dovedit a fi surse nesigure pentru detectarea AI, dând în mod repetat erori de detectare.

Deși instrumentele nu sunt suficiente pentru a detecta scrierea generată de ChatGPT, un studiu arată că oamenii ar putea fi capabili să o detecteze căutând formulări de politețe în text. Rezultatele studiului indică faptul că stilul de scriere al ChatGPT este extrem de politicos. Și, spre deosebire de scrisul uman, nu poate produce răspunsuri care includ metafore, ironie sau sarcasm.

Este ChatGPT bun sau rău?

ChatGPT este un chatbot avansat care are potențialul de a face viața oamenilor mai ușoară și de a ajuta la sarcinile obositoare de zi cu zi, cum ar fi scrierea de e-mailuri sau navigarea pe web pentru răspunsuri. Cu toate acestea, anumite detalii tehnice trebuie să fie verificate înainte de a fi utilizate pe scară largă, pentru a preveni rezultatele negative, cum ar fi răspândirea dezinformării. În general, modelele AI și ML se bazează pe mult antrenament și reglaj fin pentru a atinge un nivel de performanță ideal.

Înseamnă că AI cucerește lumea? Nu încă, dar Altman de la OpenAI crede cu siguranță că inteligența umană din AI nu este foarte departe în timp. Răspunzând comentariului lui Musk despre AI periculos de puternic, Altman a postat pe Twitter: „Sunt de acord că AI este periculos de puternic, în sensul unei aplicaţii AI care prezintă, de exemplu, un risc uriaș pentru securitatea cibernetică. Şi cred că am putea ajunge la AGI real în următorul deceniu. Așa că trebuie să luăm riscul acesta extrem de serios în calcul.” El a mai remarcat: „Este interesant să văd cum oamenii încep să discute dacă sistemele AI puternice ar trebui să se comporte în modul în care doresc utilizatorii sau intenționează creatorii lor. Răspunsurile la întrebarea „La ce valori aliniem aceste sisteme?” vor forma una dintre cele mai importante dezbateri pe care societatea le-a avut vreodată”.

Ce este GPT-4?

GPT-4 este cea mai nouă versiune a modelului de limbaj OpenAI și este mult mai avansat decât predecesorul său GPT-3.5, pe care rulează ChatGPT.

GPT-4 este un model multimodal care acceptă atât text, cât și imagini ca text de intrare și de ieșire. Acest lucru poate fi util pentru încărcarea foilor de lucru, graficelor și diagramelor care urmează să fie analizate.

În prezent, capabilitățile de introducere a textului GPT-4 sunt singurele disponibile publicului. Utilizatorii le pot accesa abonându-se la ChatGPT Plus pentru 20 USD pe lună sau utilizând Bing Chat.

În ziua în care GPT-4 a fost prezentat de OpenAI, Microsoft a spus că chatbot-ul său, Bing Chat, rula GPT-4 de la lansare. Acest chatbot este gratuit, dar necesită ca utilizatorii să se alăture unei liste de așteptare pentru acces.

GPT-4 are capacități intelectuale avansate care îi permit să depășească GPT-3.5 într-o serie de situaţii de referință. De asemenea, a redus numărul de erori produse de chatbot.

Există alternative la ChatGPT care merită luate în considerare?

Deși ChatGPT este chatbot-ul care primește mai toată atenţia în acest moment, există și alte opțiuni care sunt la fel de bune și ar putea fi chiar mai potrivite pentru nevoile utilizatorilor.

În ciuda abilităților extinse ale ChatGPT, există câteva dezavantaje majore ale chatbot-ului AI, inclusiv faptul că versiunea gratuită este adesea la capacitate maximă. Dacă doriți să încercați lumea chatbot-urilor AI, există o mulțime de alte opțiuni de luat în considerare, inclusiv Bing Chat, YouChat, Jasper și Chatsonic.

Este ChatGPT suficient de inteligent pentru a trece examenele de referință?

Da, ChatGPT este capabil să promoveze o serie de examene de referință. Un profesor de la University of Pennsylvania’s business school, Wharton, a folosit ChatGPT pentru a susține un examen de MBA, iar rezultatele au fost destul de impresionante.

ChatGPT nu numai că a promovat examenul, dar a și obținut un scor bun. Profesorul, Christian Terwiesch, a fost impresionat de managementul operațiunilor de bază, întrebările de analiză a proceselor și explicațiile.

OpenAI a testat, de asemenea, capacitatea chatbot-ului de a trece examene de referință. Deși ChatGPT putea promova multe dintre aceste examene de referință, scorurile sale nu erau, de obicei, aproape de maxim. Cu toate acestea, cu GPT-4, ChatGPT poate avea un scor mult mai mare.

ChatGPT ajunge şi pe rețelele sociale?

Prima apariție a ChatGPT în spațiul rețelelor sociale este colaborarea sa cu Snapchat. Pe 7 februarie 2023, Snapchat a dezvăluit o integrare a ChatGPT care le va permite abonaților Snapchat+ să discute cu botul din aplicația sa.

Funcția, numită „My AI”, va include unele limitări ChatGPT, inclusiv refuzul de a oferi răspunsuri despre politică, violență, înjurături și chiar scris eseuri academice, potrivit The Verge.

Care este implicarea Microsoft în ChatGPT?

Microsoft a fost un investitor timpuriu în OpenAI, compania de cercetare AI din spatele ChatGPT, cu mult înainte ca ChatGPT să fie lansat publicului. Prima implicare a Microsoft cu OpenAI a fost în 2019, când Microsoft a investit 1 miliard de dolari, iar apoi 2 miliarde de dolari în anii următori. În ianuarie, Microsoft și-a extins parteneriatul cu OpenAI printr-o investiție de mai mulți ani și de miliarde de dolari.

Niciuna dintre companii nu a dezvăluit valoarea investiției, dar anumite surse au dezvăluit că va totaliza 10 miliarde de dolari pe mai mulți ani, potrivit Bloomberg. În schimb, serviciul Azure de la Microsoft va fi furnizorul exclusiv de cloud computing al OpenAI, alimentând toate sarcinile de lucru OpenAI prin cercetare, produse și servicii API.

Microsoft și-a folosit, de asemenea, parteneriatul cu OpenAI pentru a-și moderniza propriul motor de căutare Bing și pentru a-și îmbunătăți browser-ul. Pe 7 februarie 2023, Microsoft a prezentat un nou motor de căutare Bing, care rulează pe un model OpenAI de generație următoare, personalizat special pentru căutare.

Accesul la chatbot-ul Bing alimentat de AI, Bing Chat, este în prezent limitat. Cu toate acestea, ZDNET a primit acces anticipat și a fost impresionat de rezultate.

Ce legătură este între Bing Chat cu ChatGPT?

La începutul lunii februarie 2023, Microsoft a dezvăluit o nouă versiune de Bing, iar caracteristica sa remarcabilă este integrarea cu ChatGPT. Când a fost anunțat, Microsoft a spus că Bing Chat a fost alimentat de o versiune de generație următoare a modelului OpenAI, făcându-l „mai puternic decât ChatGPT”.

La cinci săptămâni de la lansare, Microsoft a dezvăluit că de la lansare, Bing Chat rula pe GPT-4, cel mai avansat model OpenAI, chiar înainte ca modelul să fie lansat.

Deoarece ChatGPT de la Bing este conectat la internet, cea mai mare diferență față de ChatGPT este că versiunea Bing conține informații despre evenimentele curente. Un alt avantaj major al noului Bing este că oferă legături către sursele de unde extrage informațiile, făcându-l mai puţin vulnerabil la dezinformări.

Ce este Google Bard și care este legătura cu ChatGPT?

Bard este serviciul de chat AI al Google, un rival al ChatGPT. Pe 6 februarie 2023, Google a prezentat serviciul său experimental de chat AI. La peste o lună de la anunț, Google a început să lanseze accesul la Bard printr-o listă de așteptare.

Bard folosește o versiune simplificată a Google’s Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) și se bazează pe toate informațiile de pe web pentru a răspunde, un contrast puternic față de ChatGPT, care nu are acces la internet.

Serviciul de chat AI Google a avut o lansare dificilă, cu o demonstrație a lui Bard care oferea informații inexacte despre James Webb Space Telescope (JWST).

Google i-a spus reporterului ZDNET, Stephanie Condon: „Acest lucru evidențiază importanța unui proces riguros de testare, lucru pe care îl începem săptămâna aceasta cu programul nostru Trusted Tester”, într-o declarație.

De când Google a început să lanseze chatbot-ul, ZDNET a avut ocazia să testeze chatbot-ul, iar rezultatele au fost surprinzătoare – în sens rău.

ChatGPT va deveni un serviciu cu plată în curând?

Începând cu 1 februarie 2023, ChatGPT oferă un model de abonament cu plată, numit ChatGPT Plus. Odată cu popularitatea vertiginoasă a chatbot-ului, a fost doar o chestiune de timp până când OpenAI a lansat şi un model de abonament cu plată.

Abonamentul plătit oferă utilizatorilor acces general, chiar și în orele de vârf, atunci când versiunea gratuită este la capacitate maximă. De asemenea, pentru abonaţi timpul de aşteptare este mai mic, plus că vor avea acces prioritar la noi funcții și îmbunătățiri, inclusiv acces la GPT-4. Abonamentul costă 20 USD pe lună.

Sursa informaţiilor: ZDNET.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu