Ce ştim despre căldură

marți, decembrie 13, 2011 22:34
Posted in category Puţină fizică

CalduraLa cursul de fizică, prin clasa a VII-a, aflăm despre căldură că este mărimea fizică ce caracterizează trecerea unui corp dintr-o stare de încălzire în altă stare de încălzire, în urma contactului termic cu un alt corp. Se notează cu Q şi este o marime fizică de proces. Dacă vrem să privim un pic altfel această mărime fizică, apelăm la un material publicat pe site-ul https://www.sciencefriction.ro/ şi intitulat ‘Despre căldură, cu (unitate de) măsură’. Iată-l mai jos.

Căldura este energie termică. Se măsoară în calorii. O Calorie (cu „C” mare, adică 1000 de calorii cu “c” mic) e cantitatea de energie necesară încălzirii unui litru de apă cu un grad Celsius. Mai există o unitate de energie, îi spune Joule, după numele lui James Joule. Un Joule este energia necesară ridicării a aproximativ 100 de grame pe distanță de un metru. O Calorie face cît 4.185 Jouli. Adică pentru a crește temperatura unui litru de apă cu un grad consumăm aceeași energie ca atunci cînd ridicăm vreo patru sute de kile pe distanță de un metru. N-ați fi ghicit asta, nu?

Dar stați că asta nu e tot. Fiecare om elimină zilnic, în medie, un litru de apă. La ieșirea din organism, apa are o temperatură de 37o C, iar temperatura va scădea, în urma contactului cu exteriorul, pînă la aproximativ 20o C (sau, mă rog, oricare ar fi temperatura ambientală, dacă e musai să ne eliberăm afară). La o populație a Terrei de șase miliarde, asta înseamnă 4.185 (J/kg/grad) x 17 (grade) x 1 (kg/om) x 6 x 109 (oameni) = 4.2 x 1014 J, sau, cu alte cifre (și lejer mai multe) – 420.000.000.000.000. Uite-așa învățăm și la ce e bună scrierea științifică. Dar divagăm. Deci, toată omenirea -> pipilică -> patru sute de mii de miliarde de Jouli. Ca să vă dați seama ce înseamnă asta, aflați de la mine că bomba de la Hiroshima, „Little Boy“, a degajat o energie estimată la 6.3 x 1013 Jouli.

Cu alte cuvinte, aruncăm la veceu, în fiecare zi, vreo șapte bombe atomice. Și ne mai plîngem că n-avem căldură iarna în case!

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Ce ştim despre căldură”

  1. Cum s-au descoperit galaxiile | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 25th, 2015 at 17:10

    […] Ce ştim despre căldură […]

  2. Cum se văd planetele sistemului solar | A șaptea dimensiune says:

    iulie 8th, 2015 at 8:43

    […] Ce ştim despre căldură […]

  3. Cum să construim un Armaggedon fără profesor | A șaptea dimensiune says:

    iulie 9th, 2015 at 7:36

    […] Ce ştim despre căldură […]

  4. Cum identificăm diverse Obiecte Zburătoare Neidentificate | A șaptea dimensiune says:

    iulie 10th, 2015 at 16:46

    […] Ce ştim despre căldură […]

  5. Suntem copiii stelelor | A șaptea dimensiune says:

    iulie 11th, 2015 at 14:59

    […] Ce ştim despre căldură […]

  6. Distanţa Pământ – Lună într-o abordare mai aparte | A șaptea dimensiune says:

    august 29th, 2016 at 17:27

    […] Ce ştim despre căldură […]

Adauga un comentariu