Cum alegi un aparat eficient pentru slefuit lemn?

vineri, octombrie 23, 2020 7:45
Posted in category Diverse

Aparat eficient pentru prelucrare lemnO lucrare de bricolaj bine realizata este o lucrare care este nu doar eficienta, ci si placuta din punct de vedere estetic. Toate produsele din lemn pe care alegi sa le faci, indiferent ca sunt pentru uz personal sau pentru vanzare, trebuie sa fie bine slefuite.

Desi exista si varianta slefuirii manuale, o optiune mult mai rapida si mai eficienta este un aparat de slefuit lemn. Acesta se afla printre numeroasele echipamente pentru prelucrarea lemnului pe care trebuie sa le ai in atelier si necesita putina atentie atunci cand este achizitionat.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand alegi un aparat pentru slefuit lemn?

1. Tipul masinii de slefuit.

Exista mai multe tipuri de masini de slefuit lemn, toate cu avantajele si dezavantajele lor:

  • Masinile de slefuit cu banda. Sunt cele mai populare, find recunoscute prin rola cu banda abraziva care slefuieste lemnul. Sunt ideale pentru slefuirea usilor, a meselor sau a altor piese de mobilier si sunt foarte eficiente.
  • Masinile alternative de slefuit. Poate fi folosita pentru mai multe suprafete, nu doar pentru lemn. La fel ca masina cu banda insa, este prevazuta cu o hartie abraziva care permite slefuirea fina.
  • Masinile orbitale de slefuit. Sunt ideale pentru suprafetele curbate sau cu forme neregulate. Acestea sunt dotate cu mai multe discuri care asigura o miscare orbitala si pot fi folosite pentru aproape orice tip de material.
  • Masinile de slefuit rotative, cu vibratii. Sunt cele mai bune atunci cand este nevoie de un grad mare de finete. De regula insa, sunt destul de costisitoare.
  • Masinile de slefuit multifunctionale. Sunt masini care pot face tot ceea ce pot face primele 3 variante. In plus, pot chiar sa polizeze, atata vreme cat sunt dotate cu un disc abraziv.

2. Scopul masinii de slefuit
Daca vrei sa folosesti masina de slefuit doar ocazional, cel mai bine este sa optezi pentru una din gama hobbt sau pentru una semi-profesionala. Daca iti castigi existenta cu ea, este bine sa te orientezi spre o varianta profesionala.
3. Modul de utilizare
Ai de ales intre masini de slefuit care pot fi folosite manual sau masini de slefuit de masa. Un slefuitor de banc este util doar atunci cand ai o firma care activeaza in domeniu prelucrarii lemnului. Daca vrei masina doar pentru utilizarea de acasa, cel mai bine este sa optezi pentru slefuitorul manual.
4. Tipul de alimentare
Cea mai populara sursa de energie pentru o masina de slefuit este curentul electric. Acesta poate sa ajunga la masina printr-un fir sau printr-un acumulator. Daca se opteaza pentru masinile de slefuit de banc, acestea trebuie sa fie racordate la reteaua de alimentare cu curent electric. Daca se aleg cele manuale insa, cel mai bine este sa se caute un slefuitor pe baterie.
5. Performante
Performantele unei masini de slefuit sunt date de putere si de viteza. Modelele cu fir au puteri intre 200 si 1500 W ( de la Hobby la profesionale). De multe ori insa, puterea nu conteaza. Conteaza, in schimb, viteza cu care se misca banda de slefuire. Aceasta poate sa inceapa de la 100 rpm si ajunge la peste 9000 rpm.

Sfaturi utile pentru slefuirea lemnului

Pentru ca orice proces invaziv poate sa duca la distrugerea fibrei lemnoase, este bine sa se foloseasca hartie de slefuit cu granulatie destul de mica. Daca se doreste o calitate foarte buna a suprafetelor obtinute, trebuie sa se foloseasca 2 feluri de hartie: una grosiera, prin care sa se rupa fibra mare a lemnului si alta mai fina, pentru ruperea fibrei foarte delicate.

Lemnul trebuie sa fie slefuit intotdeauna in lungul fibrei si doar cu hartie de slefuit cu materiale abrazive vizibile. In timpul slefuirii, materialele abrazive ajung sa se uzeze, asadar, foaia trebuie sa fie inlocuita destul de des.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu