Cum au apărut scaunele de birou
marți, octombrie 29, 2019 20:13Pe când eram copil, m-au fascinat întotdeauna personajele care se întindeau comod într-un scaun de birou şi îşi plasau picioarele pe birou. Pentru mine, era gestul suprem de relaxare totală şi de libertate totală. Evident, cu mintea de atunci nu înţelegeam că, pentru a avea dreptul de a folosi scaune de birou (https://www.inegal.ro/scaune/scaune-birou.html), trebuie să munceşti pe rupte, să înaintezi într-o ierarhie inaccesibilă pentru unii, să fii apreciat, să fii cel mai bun în branşa ta. Ceea ce, trebuie să recunoaştem, nu-i deloc uşor.
Între timp, am devenit adult şi îmi permit uneori luxul de a mă întinde pe un scaun de birou, pe care l-am ales personal, folosind pentru aceasta gama de scaune de pe Inegal.ro (https://www.inegal.ro/scaune.html), copiind gestul văzut în filmele copilăriei şi care mi-a rămas în memorie până astăzi.
Revenind la titlul materialului, ne-am putea întreba, pe bună dreptate, cum au apărut, totuşi, scaunele de birou, atât de comode şi de indispensabile pentru unii dintre noi. Deşi uneori avem senzaţia că scaunele de birou există de când lumea, ele au apărut destul de târziu în istorie, undeva pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Apariţia lor este legată de piaţa muncii, mai exact de faptul că, la un moment dat, angajaţii din birouri au început să devină din ce în ce mai numeroşi.
Se spune că cel care a folosit primul un scaun de birou, comparabil cu ce există astăzi, a fost Charles Darwin, celebrul biolog şi naturalist britanic, cel care în cartea sa la fel de celebră, Originea speciilor, apărută în 1859, a lansat teoria evoluţionistă, conform căreia toate speciile de pe Pământ, inclusiv omul, au apărut şi evoluat în timp datorită unui proces pe care l-a numit selecţie naturală. Ei bine, Darwin, care petrecea foarte mult timp în laborator, acaparat de munca sa, a adăugat rotiţe scaunului său obişnuit, pentru a se putea mişca mai rapid prin laborator, fără a fi nevoit să se ridice de pe scaun.
Un alt personaj care a popularizat scaunul de birou, a fost Otto von Bismarck, cel care a contribuit decisiv la unificarea Germaniei în 1871, fiind o figură centrală a Europei sfârşitului de secol XIX. Bismarck, ajuns primul cancelar al Germaniei unificate, a populat Parlamentul cu scaune de birou, mult mai comode şi practice. De altfel, Germania este locul unde scaunele de birou au devenit personaje foarte importante, atât datorită evoluţiilor de pe piaţa muncii, unde eficienţa a crescut odată cu apariţia scaunelor de birou, fiind eliminaţi timpii morţi, cât şi datorită eliminării problemelor de sănătate ale angajaţilor, mai ales a celor care erau obligaţi să petreacă mai tot timpul la birou, asezaţi pe un scaun. Ca fapt divers, în Germania există întreceri în scaune de birou, organizate într-un adevărat campionat mondial al scaunelor de birou.
Fiind ajustabile şi flexibile, scaunele de birou au ajuns omniprezente în mai toate companiile şi instituţiile lumii de astăzi, modelele contemporane fiind la cele mai înalte standarde de eficienţă şi comoditate. Un scaun de birou este un aliat de nădejde în lupta cu oboseala orelor petrecute la muncă, indiferent dacă această muncă este făcută la firmă sau acasă. Într-un scaun de birou altfel de poţi concentra, altfel percepi realitatea, altfel ai idei pentru proiectul la care lucrezi. Iar acest altfel are cel mai pozitiv sens posibil.