Cum poți pierde cu un simplu “\” (backslash) 3 milioane de dolari într-o oră

joi, august 14, 2014 15:20
Posted in category IT

Cod programLumea de azi a devenit dependentă de computere. O greșeală nevinovată de programare poate crea haos. Am găsit un material extrem de interesant pe această temă. Iată-l mai jos. Lectură plăcută!

10 erori de software care au cauzat haos in lume

Calculatoarele ne ajuta sa ne indeplinim sarcinile zilnice, sa accesam informatii din toate colturile lumii, sa ne distram si chiar sa ramanem sanatosi. Dar ce se intampla cand calculatoarele o iau razna din cauza unor nevinovate (sau nu) erori de software?

 1. Cea mai grava pana de curent din istoria Statelor Unite ale Americii a fost in anul 2003; aceasta a fost cauzata de o eroare in software -ul de alarmare al companiei care se ocupa cu transportul energiei electrice; a avut ca rezultat 11 decese si o pierdere de 6 miliarde de dolari.
 2. In anul 2011, compania Honda a fost nevoita sa cheme inapoi la fabrica 2.5 milioane de autovehicule din cauza unor erori aparute in software -ul calculatoarelor de bord. Problemele includeau printre altele si airbag-urile, acestea folosind o presiune mai mare in momentul in care se declansau; alte probleme erau legate de cutiile de viteze, acestea selectand mereu o alta treapta decat cea dorita
 3. In anul 2009, punand accidental un ” \ ” (backslash) intr-un cod, un programator al companiei Google a facut ca toate link-urile accesate prin Google sa apara ca malware. Toti cei care foloseau Google in acel moment nu au putut sa acceseze niciun site pentru o ora, fapt care a dus la pierderi de aproximativ 3 milioane de dolari din campaniile de publicitate de pe Google.
 4. In anul 2012, din cauza unui defect de software, un tribunal din California a chemat 1.200 de persoane pentru a-si indeplini datoria de jurati. Acest lucru a dus la blocarea unei intregi autostrazi, acestia fiind chemati la ora 8 dimineata.
 5. In anul 1992, din cauza unei erori de programare din interiorul companiei Pepsi Cola, 800.000 de filipinezi au avut capace castigatoare la o promotie de-a companiei, acest lucru facandu-i milionari. Cand compania a anuntat ca nu-i va plati, acestia au pornit o revolta.
 6. In anul 2005, dezvoltatorii jocului World of Warcraft au lansat o noua abilitate numita “Corrupted Blood.” Aceasta infecta caracterele care se aflau in jurul celui care avea aceasta abilitate. Acest lucru a lansat o epidemie virtuala care a durat 1 saptamana si a afectat cel putin 3 servere dedicate acestui joc.
 7. In anul 2002, din cauza unei erori de software, 8.500 de pacienti ai spitalului St. Mary’s Mercy din statul Michigan au fost declarati din greseala decedati. Pacientii au primit scrisori in care scria ca sunt decedati si ca au trimis notificari in aceasta privinta la companiile de asigurari si la departamentul de administrare a securitatii sociale.
 8. Din cauza unei erori de software, intre anii 1985-1987, aparatul de radioterapie Therac-25 folosit pentru a trata cancerul genera doze de radiatie mai mari de 100 de ori decat dozele normale. Acest lucru a avut ca efect decesul a 6 persoane.
 9. In anul 2012, software -ul nou instalat pe calculatoarele companiei Knight Capital Group a procesat o mutime de tranzactii gresite. Compania a ajuns in pragul falimentului, aceasta pierzand 440 de milioane de dolari in 30 de minute.
 10. In anul 1979, sistemele de aparare ale Statelor Unite au detectat o lansare in masa de rachete sovietice, ducand la pregatirea unor represalii de catre americani. Satelitii au aratat ca aceasta a fost o greseala deoarece un tehnician a rulat din greseala un program de simulare.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Cum poți pierde cu un simplu “\” (backslash) 3 milioane de dolari într-o oră”

 1. Selecția informațiilor, o prioritate a zilelor noastre says:

  septembrie 27th, 2014 at 12:29

  […] Cum poți pierde cu un simplu “” (backslash) 3 milioane de dolari într-o oră […]

 2. GIF-uri geometrice fascinante | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 11th, 2015 at 19:19

  […] Cum poți pierde cu un simplu “” (backslash) 3 milioane de dolari într-o oră […]

 3. End-to-End, un nou proiect Google pentru criptarea e-mail-urilor | A șaptea dimensiune says:

  februarie 13th, 2016 at 14:15

  […] Cum poți pierde cu un simplu “” (backslash) 3 milioane de dolari într-o oră […]

 4. Să nu uităm de matematică, regina științelor | A șaptea dimensiune says:

  martie 26th, 2016 at 16:02

  […] Cum poți pierde cu un simplu “” (backslash) 3 milioane de dolari într-o oră […]

 5. Cum personalizam Windows Command Prompt | A șaptea dimensiune says:

  august 20th, 2016 at 11:15

  […] Cum poți pierde cu un simplu “” (backslash) 3 milioane de dolari într-o oră […]

 6. Cum eliminam un virus dintr-un PC complet infectat | A șaptea dimensiune says:

  august 20th, 2016 at 11:34

  […] Cum poți pierde cu un simplu “” (backslash) 3 milioane de dolari într-o oră […]

Adauga un comentariu