End-to-End, un nou proiect Google pentru criptarea e-mail-urilor

vineri, decembrie 26, 2014 12:39
Posted in category IT

End-to-EndDacă tot a devenit cel mai utilizat browser pe Terra, Chrome-ul celor de la gigantul Google pregătește o extensie, intitulată End-to-End, cu ajutorul căreia va fi foarte greu de decriptat, dacă nu chiar imposibil, mail-urile trimise de cei ce folosesc serviciul Gmail. Deși proiectul se află în stadiul alfa (de început), acesta va deveni operațional pentru toată lumea într-un timp rezonabil, spun speciliaștii implicați în proiect. Standardul de criptare folosit este cel mai “dur” cunoscut, fiind vorba de Pretty Good Privacy (PGP), cel ce poate cripta complet mesajele Gmail astfel încât nici măcar cei de la Google să nu le poată decripta.

PGP este un cod open source ce se folosește de aproape 20 de ani în criptarea transmisiilor de date și este foarte dificil de spart. Problema este că PGP-ul folosit până acum este prea complicat pentru majoritatea oamenilor și, de aceea, se încearcă crearea, pe această bază, a unui instrument mai ușor de folosit.

Recent, Google a lansat codul pentru noua extensie Chrome pe Google Code și a oferit recompense de zeci de mii de dolari celor care pot sparge codul, adică descoperă bug-uri de securitate în cadrul programului. În acest fel, au fost descoperite două vulnerabilități și au fost rezolvate.

Cei de la gigantul Google consideră că extensia End-to-End pentru Chrome va oferi un strat suplimentar de securitate în timpul comunicării prin e-mail-uri. Se preconizează ca la începutul anului 2015 să fie lansată, pentru publicul larg, extensia End-to-End.

Sursa

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “End-to-End, un nou proiect Google pentru criptarea e-mail-urilor”

  1. Statistici in timp real | A șaptea dimensiune says:

    februarie 13th, 2016 at 12:34

    […] End-to-End, un nou proiect Google pentru criptarea e-mail-urilor […]

  2. O scurta istorie a motoarelor de cautare | A șaptea dimensiune says:

    februarie 27th, 2016 at 21:25

    […] End-to-End, un nou proiect Google pentru criptarea e-mail-urilor […]

Adauga un comentariu