De ce este cerul albastru?

miercuri, decembrie 23, 2009 16:20
Posted in category Puţină fizică

Cer albastruLumina care vine de la Soare e albă, deşi nouă ne pare, uneori, că astrul zilei e galben. Dacă vreţi să vă convingeţi de chestia asta, tot ce aveţi de făcut este să ieşiţi afară şi să scoateţi o foaie de hârtie. Hârtia reflectă practic toată lumina care cade pe ea. Faptul că e albă când o scoatem la soare vă spune că lumina Soarelui e albă. Adică un amestec de roşu-oranj-galben-verde-albastru-indigo-violet (ROGVAIV, ordinea culorilor este de la roşu în exteriorul arcului la violet în interior), culorile din curcubeu.

Da’ atmosfera noastră are nişte molecule care absorb preferenţial radiaţia albastră, după care o emit din nou, dar în ce direcţie vrea muşchii lor. Când razele Soarelui trec prin atmosferă, albastru e “supt” şi împrăştiat care încotro. Iar dacă nu uităm direct la Soare, din cauza că albastrul este scos puţin din spectru şi împrăştiat în alte direcţii, ce rămâne are o culoare galbenă. Doar o mică parte din albastrul respectiv e împrăştiat, însă îndeajuns.

Pe de altă parte, când Soarele e la apus, lumina care vine de la el parcurge o distanţă mult mai mare prin atmosferă, drept care şi mai mult albastru este împrăştiat, ba chiar şi niţel din celelalte culori, mai puţin roşu. Drept care, la apus, Soarele arată roşu.

Preluat şi adaptat din “Academia Caţavencu”, nr.36/2008.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “De ce este cerul albastru?”

 1. Antena de satelit şi problemele sale | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 16th, 2015 at 21:02

  […] De ce este cerul albastru? […]

 2. De ce Pământul şi Soarele nu au formă sferică? | A șaptea dimensiune says:

  martie 19th, 2015 at 14:55

  […] De ce este cerul albastru? […]

 3. Mercurul (sau alcoolul) şi gradele sale din termometre | A șaptea dimensiune says:

  martie 28th, 2015 at 22:13

  […] De ce este cerul albastru? […]

 4. Vom avea telescoape pe Lună? | A șaptea dimensiune says:

  iulie 4th, 2015 at 16:31

  […] De ce este cerul albastru? […]

 5. De ce apar pete pe Soare | A șaptea dimensiune says:

  iulie 27th, 2016 at 15:30

  […] De ce este cerul albastru? […]

Adauga un comentariu