De ce (mai) există patru anotimpuri

miercuri, august 19, 2009 14:20
Posted in category Puţină fizică

TerraPrezenţa celor patru anotimpuri nu se datorează, cum s-ar putea crede, faptului că orbita Terrei este eliptică (uneori ne aflăm mai departe de soare, alteori mai departe). Diferenţa în căldura solară primită la cele două extreme e minusculă. Mult mai important este faptul că axa de rotaţie a Terrei (axa polilor) este înclinată puţin faţă de planul orbitei. Mai precis, cu 23,5 grade sau, altfel spus, cu 23 de grade şi 30 de minute.

Asta face ca, periodic, una dintre emisfere să primească mai multă căldură în fiecare zi, pe seama a două efecte. În primul rând, când polul cu pricina este îndreptat către soare, vor exista mai multe ore în care primeşte lumina soarelui şi, în al doilea rând, cum soarele apare mai sus pe cerul emisferei respective, aceeaşi cantitate de lumină cade pe o suprafaţă mai mică, încălzind-o mai mult.

Ce s-ar întâmpla dacă axa Terrei nu ar fi înclinată deloc faţă de perpendiculara pe planul orbitei? Păi, în acest caz, oriunde pe Terra ar exista 12 ore de zi şi 12 ore de noapte, la poli Soarele s-ar învârti permanent în jurul orizontului, iar la ecuator Soarele ar răsări mereu din Est, ar apune în Vest şi ar urca până în vârful bolţii. Am avea doar două anotimpuri, unul un pic mai rece când Terra e mai departe de Soare şi un pic mai călduros şase luni mai târziu.

Ce s-ar întâmpla dacă axa polilor ar fi “culcată” pe orbită? În acest caz, o dată la şase luni fiecare emisferă ar experimenta o noapte de 24 de ore, iar diferenţele de la vară la iarnă ar fi extreme. Ne-am congela iarna şi am fierbe vara. Cam nasol, nu?

Nu vă faceţi însă griji, singurul mod în care s-ar ajunge în astfel de situaţii ar să dea un mega-meteorit peste noi, precum în cazul planetei Uranus. Dar până atunci să stăm liniştiţi la locurile noastre, ciocanul emisiilor de dioxid de carbon îşi face treaba cu prisosinţă, şi tot la un singur anotimp vom ajunge.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

8 Responses to “De ce (mai) există patru anotimpuri”

 1. Neinfectat De Comunism says:

  august 19th, 2009 at 16:26

  in 20120 se vor inversa polii magnetici…oarece ce impact va avea acest fenomen asupra anotimpurilor?

  te astept la mine pe blog unde Gioana consiliat de doi canibali americani….

 2. Dumitru Caruntu says:

  august 20th, 2009 at 7:00

  Incearcă o căutare pe “Google”. Sunt ceva materiale pe această temă.

 3. Să ne dilatăm bine | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 15th, 2015 at 22:16

  […] De ce (mai) există patru anotimpuri […]

 4. În afară de prostie, ce se mai conservă în această lume | A șaptea dimensiune says:

  martie 28th, 2015 at 22:10

  […] De ce (mai) există patru anotimpuri […]

 5. Să prostim poporul, cu televizorul | A șaptea dimensiune says:

  martie 28th, 2015 at 22:15

  […] De ce (mai) există patru anotimpuri […]

 6. În Rusia, ciuma roşie a fost precedată de căderea unui meteorit | A șaptea dimensiune says:

  iulie 5th, 2015 at 12:52

  […] De ce (mai) există patru anotimpuri […]

 7. Informatii inedite despre evrei | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 7th, 2015 at 21:45

  […] De ce (mai) există patru anotimpuri […]

 8. De ce este cerul albastru? | A șaptea dimensiune says:

  iulie 27th, 2016 at 12:35

  […] De ce (mai) există patru anotimpuri […]

Adauga un comentariu