Despre cabluri de date

marți, noiembrie 3, 2020 9:03
Posted in category Diverse

Cablu de dateEste incredibil cu ce viteză a evoluat domeniul IT în ultimul sfert de secol. Practic, este cea mai rapidă evoluţie din istoria civilizaţieim umane. Spre exemplificare, am să aleg domeniul referitor la cabluri de date. Cum experienţa proprie este cel mai bun profesor, am să vă povestesc despre cum arăta lumea cablurilor de date în urmă cu 20 de ani.

Aşadar, era anul 2000 şi m-am hotărât să-mi iau un telefon mobil de ultimă generaţie, ultimul răcnet în domeniu, pe care să-l pot conecta la PC. O precizare pentru cei care n-au prins acele vremuri sau erau prea mici pentru a realiza cum erau acele timpuri: pe atunci conectarea telefonului mobil la computer era posibilă doar în cazurile telefoanelor de ultimă generaţie, de regulă foarte scumpe, toate celelalte telefoane fiind destinate exclusiv pentru a vorbi şi a trimite/primi SMS. Ca să nu mai spun că accesarea Internetului de pe telefon era o raritate şi avea un cost foarte mare.

Sper că aţi înţeles ideea: ceea ce vedem astăzi pe toate drumurile, adică inclusiv foarte multe modele de produse din categoria retelistica si supraveghere, pe atunci era o raritate care costa o căruţă de bani.

Dar să revenim la povestea noastră. Aşadar, odată ce am hotărât să-mi iau acel telefon de ultimă generaţie, la care mă interesa în mod deosebit conectarea la calculator, am demarat operaţiunea “Bani pentru tehnologie de ultimă generaţie”. Bugetar fiind, cu salariu mic, după bugetul ţării, secătuit de corupţie şi furturi, am realizat rapid că nu voi strânge banii pentru telefon, dacă-i pun deoparte, mai ales că-n acea perioada inflaţia făcea ravagii în România.

Ce să fac, totuşi, pentru a face rost de bani? Şi mi-a venit ideea salvatoare. Mi-am amintit că eram înscris la CAR de doi ani, gest făcut la insistenţele soţiei, cu un argument de turmă, “Toată lumea este înscrisă la CAR, numai tu nu vrei!”, dar care mi-a prins bine. Ajung la respectivul CAR, acolo unde o doamnă plictisită, printr-o lună martie în care iarna se încăpăţâna să nu mai plece, îmi spune suma pe care aş putea s-o împrumut. După un calcul mintal rapid, am realizat că-mi ajung banii, deşi o să-mi iasă ochii în următoarele luni, atunci când va trebui să returnez împrumutul.

Cu banii în buzunar, într-o lume în care cardul era şi el o raritate, ajung la magazinul IT unde ochisem deja telefonul mobil. Iarăşi, pentru cei care nu ştiu, în urmă cu 20 de ani, firma finlandeză Nokia făcea legea în domeniul telefoniei mobile, firmă achiziţionată ulterior de gigantul american Microsoft, producătorul sistemului de operare Windows. Pe atunci Nokia era cel mai cunoscut brand, Samsung-ul venind tare din urmă.

La magazin, un tip foarte tânăr, genul puştan talentat şi inteligent, mă-ntreabă ce fel de telefon doresc. “Cel mai bun pe care-l aveţi”, îi spun. După ce rămâne o secundă mirat de alegerea mea, banii pe atunci fiind o mare problemă, îmi arată cam tot ce au ei bun la ora aceea. Evident, aleg modelul pe care deja îl ochisem, conectabil la PC printr-un cablu de date. Primesc telefonul şi toate accesoriile, plătesc cu toţi banii pe care îi aveam şi mă pregăteam să fac foamea în următoarele luni. Dar eram fericit: aveam cel mai scump telefon de pe piaţă în buzunar.

Ajung acasă şi mă pun pe treabă. Cablu de date avea un driver ce trebuia instalat. Aveam un computer ce funcţiona cu Windows XP, un sistem de operare stabil şi care nu-ţi dădea foarte multe bătăi de cap, aşa cum nu avea să fie Windows Vista, o catastrofă de sistem de operare. Încerc să instalez driver-ul şi mi se blochează sistemul de operare. Restart şi o iau de la capăt. Aceeaşi poveste. După ce mă uit mai atent la opţiunile din timpul instalării, extrem de stufoase şi inutile, şi după alte multe încercări, reuşesc în sfârşit să instalez driver-ul pentru cablu de date şi, minune pentru acele vremuri, puteam accesa meniul telefonului cu tastatura şi mouse-ul. Un pas mic pentru mine, dar chinuitor, un pas uriaş pentru omenire.

Cam aşa a evoluat prima mea întâlnire cu IT-ul de ultimă generaţie. Despre alte informaţii privitoare la cablurile de date, puteţi citi aici. Cum cablurile de date au devenit o banalitate, domeniul IT se pregăteşte de noi provocări ce vor schimba din temelii lumea de astăzi şi cea de mâine.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu