Distrugerea unei perle a economiei româneşti de către guvernarea Adrian Năstase – Ilici KGB Iliescu

marți, august 20, 2013 13:20

Ion Iliescu si Adrian NastaseOmar Hayssam şi DISTRUGEREA unei perle a economiei româneşti (se întâmpla în 2003)

Înfiinţată în 1962, IPRS (Întreprinderea de piese radio şi semiconductori) Băneasa a fost o companie producătoare de componente electronice şi aparatură electronică şi electrotehnică.

La doi ani după înfiinţare, compania începe să producă şi pentru export. În 1964 s-a făcut primul export de componente (în Franta).

De la un an la altul erau introduse noi produse în fabricaţie, iar din 1967 o mulţime de brevete au fost obţinute de la OSIM, acestea având succes la export: monocristale, punţi auto; dispozitive rapide prin tehnologia de iradiere; celule solare; tehnologie de asperizare folie de Al; implantare ionică.

Îniante de 1989, IPRS era cunoscută drept cel mai bun furnizor de tranzistori din zonă, iar la nivel local dingura companie care îi făcea concurenţă era Microelectronica.

Iată ce spune Doina Didiv, fost director general al IPRS, şi care a lucrat în companie timp de 32 de ani: „Cam 2-3 ani (după Revoluţie), lucrurile au decurs oarecum normal, dar cu multe temeri pentru că industria autohtonă a început să se destrame. Ne-am pus serios problema unor noi fabricaţii în locul componentelor. Soluţiile au fost timide şi greu de creat cam 5.000 de locuri de munca şi cam peste 15.000 de metri pătraţi de hale de ocupat. Componentele, la rândul lor se cereau din ce în ce mai puţine, şi pentru că erau depăşite tehnologic”.

Potrivit acesteia, decăderea IPRS a avut mai mulţi factori. „Unul intern românesc, dărâmarea semnificativă a industriei autohtone şi înlocuirea treptată cu producători străini sau interni, cu alte interese privind furnizorii de materiale; puteau să supravieţuiască destule familii de componente dacă era un anumit interes. Altă alternativă puteau fi firmele mixte pentru export; pentru exportul punţilor auto în SUA s-a înfiinţat o firmă în Luxemburg şi apoi în Insulele Virgine; a mers un timp”, a msi spus aceasta într-un interviu acordat în 2010.

După anul 1989, firma a început să decadă, în special din cauza dezinteresului autorităţilor.

Cu toate astea, în 2002 compania avea încă 870 de angajaţi. Extrem de important era şi patrimoniul imobiliar al societăţii. În anul 2006, IPRS avea în proprietate două terenuri 118.845 mp în Voluntari şi 2.498 mp în sectorul 2 din Bucureşti, evaluate atunci la 20 milioane de euro.

Devalizarea IPRS

În 2003 pachetul majoritar de 51,4% de acţiuni a fost cumpărat de la AVAS (fosta APAPS) de compania Ogharit Trading CO Siria, controlată de Omar Hayssam. Elmefa B.V, un holding olandez specializat în producţia electrică şi electronică, interesat de asemenea de IPRS, a fost eliminat de la privatizare.

Ogharit Trading a oferit 3,1 milioane de euro, sumă în care era inclusă şi plata datoriilor societăţii. La scurt timp după tranzacţie, statul român a şters aproape toată datoria IPRS, astfel că în realitate Ogharit Trading a cumpărat societatea pentru suma de 140.000 de euro. După ce au preluat societatea, sirienii nu au făcut nici o investiţie.

După condamnarea lui Omar Hayssam pentru acte de terorism în cazul răpirii jurnaliştilor români în Iraq, Tribunalul Bucureşti a decis la 15 iunie 2007 anularea contractului de vânzare-cumpărare a 51,4% acţiuni la Întreprinderea de Piese Radio şi Semiconductoare Băneasa, încheiat în septembrie 2003, între AVAS (fosta APAPS) şi societatea siriană, controlată de Omar Hayssam, Ogharit Trading CO Siria.

Potrivit judecătorilor, societatea siriană avea obiect de activitate import-export de mărfuri generale şi de construcţii. „Mai mult, aceasta fusese înfiinţată în anul 2001, astfel că, şi în situaţia în care ar fi avut acest obiect de activitate, nu ar fi îndeplinit un alt criteriu de precalificare stabilit de APAPS, respectiv experienţă de cinci ani în domeniul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor”, arătau judecătorii în 2005. În 2006, AVAS vindea pe bucăţi 1,4 hectare din terenul companiei către familia libaneză Jabra.

Un caz de succes

Cazul unei companii similare IPRS, dar care a avut parte de o privatizare de succes, arată cum ar fi putut evolua lucrurile dacă exista voinţă politică. La 500 de kilometri de Bucureşti, în buricul Timişoarei, a fost înfiinţată o „fabrică de calculatoare” sub regimul comunist, loc unde Institutul Politehnic Timişoara a produs echipamente de vârf pentru acea perioadă.

În 1990 s-a transformat în societatea Datatim, dar nu a avut soarta IPRS Băneasa şi exemplul acestei companii ne arată că România putea să fie acum pe alt drum, dacă era gestionată corect toată privatizarea economiei comuniste. Noua companie a devenit una dintre cele mai puternice din regiune şi mai mult decât atât. În perioada în care sistemul judiciar românesc începea să caute probe pentru frauda comisă la IPRS Băneasa şi Justiţia desfiinţa privatizarea, Alcatel România devenea centrul operaţional al multinaţionalei Alcatel pentru Balcani şi Europa de Est.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Distrugerea unei perle a economiei româneşti de către guvernarea Adrian Năstase – Ilici KGB Iliescu”

 1. PSD a însemnat întotdeauna drumul spre barbarie says:

  august 7th, 2014 at 14:26

  […] că ei nu pot fura la fel de mult ca un Adrian Năstase, frustrați că ei nu pot citi nici măcar discursurile tembele ale lui Ilici “KGB” Iliescu, […]

 2. De ce ex-premierul Nastase Adrian nu-i decat un spagar ce trebuie impuscat | A șaptea dimensiune says:

  februarie 23rd, 2015 at 21:06

  […] Despre încă un tun al guvernării „performante” Adrian Năstase – IliciKGB […]

 3. Oamenii mafiei PSD-iste au pensii de sute de milioane de lei vechi pe luna | A șaptea dimensiune says:

  iulie 17th, 2015 at 16:02

  […] Despre încă un tun al guvernării „performante” Adrian Năstase – IliciKGB […]

 4. Partidul comunist creștin și democrat | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 23rd, 2015 at 13:50

  […] Despre încă un tun al guvernării „performante” Adrian Năstase – IliciKGB […]

 5. Infractorul Năstase Adrian eliberat din pușcărie de o judecătoare anchetată pentru corupție | A șaptea dimensiune says:

  martie 25th, 2016 at 20:49

  […] Despre încă un tun al guvernării „performante” Adrian Năstase – IliciKGB […]

 6. De ce USLamistul Dragnea trebuie să facă pușărie (II) | A șaptea dimensiune says:

  martie 27th, 2016 at 13:22

  […] Despre încă un tun al guvernării „performante” Adrian Năstase – IliciKGB […]

 7. Vosganian și Videanu, brațul politic al mafiei economice din România | A șaptea dimensiune says:

  martie 27th, 2016 at 14:58

  […] Distrugerea unei perle a economiei romanesti de catre guvernarea Adrian Năstase – Ilici KGB Ilies… […]

Adauga un comentariu