Despre IQ (Intelligence Quotient – Coeficient de inteligenţă)

joi, mai 2, 2024 14:18
Posted in category Educatie

Educaţie versus ignoranţăText excelent despre IQ/prostie.

“Insistă naivii că IQ-ul nu e relevant. Impresia mediocrului e că IQ-ul e ceva abstract, care te ajută la matematică și atât. Așa că am să dau câteva exemple de tipuri de gândire care devin dificile rău sub IQ 90 și chiar imposibile sub 80.

Amintim că IQ-ul mediu la noi e 87.

1. Sub 90, condiționalele și ipoteticele devin greoaie spre enervante.
O întrebare gen „cum te-ai fi simțit aseară dacă n-ai fi mâncat nimic toată ziua?” va genera un răspuns de genul „vorbești prostii că ieri am mâncat”.

2. Povestea în poveste.
Pui un sub 90 să facă o poveste simplă în care două personaje vorbesc și unul dintre ele povestește o discuție dintre alte două personaje. Pare simplu. Sub 90 nu e. Se vor încurca în numele celor 4 personaje. Dacă mai bagi un strat, devine complicat și pentru cei sub 100.

3. Generarea unei proiecții a gândirii altui om.
Cum crezi că s-a simțit Georgel după ce Vasile i-a dat ieri un șut în fund?
Sub 80 răspunsul va fi inevitabil „habar n-am”. De aia majoritatea infractorilor n-au mustrări de conștiință. Creierașul lor nu poate concepe prin ce trece partea vătămată.

4. Percepția timpului (perspectivă).
Oamenii cu IQ sub 80 trăiesc într-un prezent permanent. Trecutul și viitorul sunt o nebuloasă și nu pot vedea determinarea. Că acțiunile trecute determină prezentul și acțiunile prezente determină viitorul. De aia sunt incapabili de planuri pe termen lung și gestionat bani.

5. Abstractizare și concretizare.
Toate caracteristicile unui lucru sunt văzute de un sub 90 ca fiind egale ca importanță. E incapabil de a extrage doar caracteristicile relevante pentru subiectul discutat (abstractizare) și date niște caracteristici, va fi incapabil de a da exemple de situații în care acele caracteristici sunt prezente (concretizare).
Abstractizarea și concretizarea au și aplicații mult mai pragmatice. Gen citit o hartă. Imposibil sub 80 de a face o corelație între o reprezentare schematică a realității și realitate.

6. Limbajul intern.
Dacă ești om normal, îți auzi gândurile în cap în timp ce le gândești. Asta te ajută să le analizezi, să le reformulezi și să duci gândul mai departe. La sub 90 limbajul e brutalizat în gânduri icnite de câte un cuvânt. Verb. Substantiv. Sub 80 dispare cu desăvârșire.

7. Proiecția mintală.
Dacă eu acum îți descriu un măr roșu cu codiță și o frunzuliță, probabil îl vezi în cap. Dacă ai peste 100, probabil e 3d și se rotește. Pe la 90 își pierde o dimensiune și poate și culorile. Sub 80 nu mai vezi nimic.

8. Figurile de stil, ironia și subtilitățile.
Oamenii cu IQ sub 90 vor lua totul ad literam, ai grijă ce glume faci cu ei că îți iei o cărămidă în cap.”

(„Media la noi a IQ-lui e 87. În orașe, e spre 100, în satele izolate şi în anumite sub-grupuri, e 70. 70 e nivel catastrofic ești practic incapabil să funcționezi.” – Andrei Caramitru)

Sursa: @piticigratis pe Twitter (X); via Andrei Caramitru, pe Facebook.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu