Despre poluare şi pahare biodegradabile

joi, iulie 7, 2022 7:16
Posted in category Diverse

Pahare biodegradabileChiar dacă unii oameni nu conştientizează gravitatea fenomenului, trebuie spus din capul locului că poluarea reprezintă cancerul acestei planete. Încet dar sigur, efectele poluării distrug viaţa pe Terra.

În România, privim îngroziţi imaginile cu tone de deşeuri, de regulă plastic, aruncate pe oriunde şi aduse de ape cu ocazia ploilor torenţiale.

Deşi plasticul a reprezentat, la vremea lui, un progres imens, astăzi realizăm, odată cu întrebuinţarea sa industrială, la nivel de masă, efectul nociv al acestuia în privinţa poluării. Nereciclat, aruncat în natură, ambalajul din plastic distruge echilibrul firesc şi normal al vieţii.

Vestea bună în tot acest peisaj horror este aceea că sunt variante la plasticul cel de toate zilele. Varianta înseamnă pahare biodegradabile, cele care, aşa cum le spune şi numele, au imensul avantaj de a dispărea într-un timp foarte scurt, adică natura este salvată.

Citeam undeva, în urmă cu nişte ani, despre faptul că plasticul, lăsat liber în mijlocul naturii, rezistă cel puţin 100 de ani. Cu alte cuvinte, un secol va dura până când un pahar din plastic, aruncat într-un parc sau într-un lac, de către un inconştient, va dispărea definitiv. Până atunci, acesta va fi o sursă de poluare, care va otrăvi apa, solul, vegetaţia, va afecta viaţa animalelor şi a omului.

Tot în urmă cu ceva timp, citeam despre un subiect de cercetare ştiinţifică, în care se spunea că există şanse să apară plasticul biodegradabil. Nu mai ştiu ce s-a întâmplat între timp, dacă aceste cercetări s-au finalizat, continuă sau au fost oprite, dar un lucru este cert: există snick-ambalaje.com, iar acolo putem comanda pahare biodegradabile, printre altele.

Revenind la poluare şi la România, nu pot să nu remarc un fapt extrem de îngrijorător. În ţara noastră, legislaţia este permisivă în ceea ce priveşte poluarea. În momentul în care vezi aruncate pe oriunde munţi de deşeuri, dacă eşti un factor de decizie ce vrei binele acestei ţări, înăspreşti legislaţia. Şi aceasta dintr-un motiv simplu: cel care aruncă deşeuri pe oriunde are grave carenţe educaţionale şi, în consecinţă, nu te poţi baza pe schimbarea în bine a comportamentului acestuia datorită educaţiei, singura metodă fiind latura punitivă. Impui o regulă prin constrângere, dacă alte metode nu există.

Thailanda este un tigru al economiei mondiale. Dar este şi o ţară foarte sigură, în care curăţenia şi natura sunt protejate în cel mai înalt grad. Cum sunt posibile toate aceste lucruri? Simplu: legile sunt foarte aspre în Thailanda în ceea ce priveşte poluarea naturii (dar şi infracţionalitatea, dar în acest material nu abordăm problema). Mi-a rămas în memorie o ştire din Thailanda, acolo unde, în 2020 parcă, nişte turişti străini au lăsat nişte deşeuri într-o rezervaţie naturală, pe care o vizitau la un moment dat. După câteva zile, s-au trezit cu poliţia la uşă, iar poliţiştii le-au returnat deşeurile împreună cu o amendă substanţială (în Thailanda, dacă nu plăteşti amenda, faci puşcărie). Probabil, data viitoare, respectivii turişti nu vor mai „uita” deşeuri prin rezervaţiile naturale ale Thailandei.

Până să apară ambalaje biodegradabile ce pot fi folosite la toate produsele, putem opta pentru pahare biodegradabile, cele care protejează natura şi, implicit, viaţa pe Planeta Albastră.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu