Din nou despre bit şi byte

duminică, februarie 14, 2010 8:10
Posted in category IT

Bit, ByteScrişi aproape la fel, termenii bit şi byte sunt, totuşi, diferiţi prin ceea ce reprezintă. Un bit este o unitate de informaţie elementară, adică una din cifrele 0 şi 1 (folosite la scrierea numerelor în baza 2). O parte din multiplii bit-ului sunt kilobitul (Kb), megabitul (Mb), gigabitul (Gb). Toţi aceştia au în notaţie ‘b’, aceasta fiind şi notaţia bit-ului (b).

Faţă de sistemul zecimal, acolo unde, de exemplu, 1 km = 1000 m, în cazul computerelor 1 Kb = 1024 b (adică 210 b), 1 Mb = 1024 Kb (adică 210 Kb) şi aşa mai departe.

Acum să trecem la byte. Un byte se mai numeşte ‘octet’ deoarece este format din 8 (23) biţi. Se notează un byte cu ‘B’ sau ‘O’. La fel ca la multiplii bitului, multiplii byte-ului sunt KB, MB, GB, TB (toţi notaţi cu ‘B’), iar relaţiile dintre ei sunt aceleaşi de la bit: 1 kB = 1024 B (210 B) şi aşa mai departe.

Ar mai fi de spus că biţii şi multiplii lor sunt folosiţi în exprimarea vitezei de transfer a informaţiei, în timp ce byte-ul şi familia lui denumesc dimensiunea fişierelor şi a mediilor se stocare (CD-uri, DVD-uri, harduri).

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Din nou despre bit şi byte”

 1. Dumitru Caruntu says:

  februarie 14th, 2010 at 14:48

  Pai, legatura e simpla: Marean e in toate cele 'care este'. Fara Marean si PSD am fi mai curati, mai uscati, vorba reclamei. Asa suntem, pentru tarile civilizate, doar in 'almanahe' pline de tigani, 'care este' dupa chipul si mintea lui Vanghelie cel rosu.

 2. Neinfectat De Comunism says:

  februarie 14th, 2010 at 14:01

  interesant, dar care e legatura cu marean? cifra ezoterica 5?

  te astept la mine pe blog unde Flacara Violeta a distrus psihicul lui Jioana dar l-a intarit pe al lui Hrebe-Shobo…

 3. Cum putem transforma in ton de apel la telofon orice face zgomot | A șaptea dimensiune says:

  august 3rd, 2016 at 16:57

  […] Din nou despre bit şi byte […]

 4. Ce spune un specialist despre browsere | A șaptea dimensiune says:

  august 3rd, 2016 at 17:16

  […] Din nou despre bit şi byte […]

 5. Crucificarea limbii romane (V) | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 10th, 2019 at 16:22

  […] Sebastian Bârgău și unitățile de măsurăUnul din cele mai citite bloguri din România, Sebastian Bârgău: Gânduri la turație maxima, are mici probleme cu unitățile de măsură. În postarea Recomandarea saptamanii: Kingston SSD 120GB HyperX SATA 3 se spune la un moment dat: ‘mi-am dat seama că e mai bine să am unul de 120 Gb’ (fără diacritice, fiind vorba de un SSD; vedeți și captura de mai jos). Ce nu-i în regulă? Păi, nu-i în regulă ‘b’, de la Gb. Corect este GB. De ce? Simplu: deoarece unitatea de măsură pentru capacitatea unui hard este, de regulă, byte-ul (B), nu bit-ul (b). Vedeți aici și/sau aici. […]

Adauga un comentariu