Crucificarea limbii romane (V)

miercuri, martie 8, 2017 18:54
Posted in category Educatie

Limba romanaPrea multe cuvinte strică

În anii 1990, atunci când am publicat câteva texte în presa locală, am parcurs și un curs scurt privind jurnalismul. De acolo îmi amintesc de regula conform căreia nu te întinzi la bătut câmpii dacă vrei să informezi. Mi-am amintit de toate acestea citind materialul despre ‘internetul ascuns’, din adevarul.ro. La un moment dat, Cristian Predoi, autorul articolului, scrie: ‘Asta înseamnă că nu pot fi găsite prin Google sau prin alt browser obișnuit’ (vedeți și captura de mai jos). Ei bine, datorită cuvântului ‘alt’, din această afirmație se înțelege că Google ar fi un browser, ceea ce nu este deloc așa, domnu’ Predoi. Google, ne informează Wikipedia, este un motor de căutare, adică un ‘apelabil program căutător, care accesează internetul în mod automat și frecvent și care stochează titlul, cuvinte cheie și, partial, chiar conținutul paginilor web într-o bază de date’. Dintre motoarele de căutare, Google are 82,7%, Yahoo! are 6,5% etc. Tot Wikipedia ne spune că „un browser sau un navigator este un software ce permite utilizatorilor să afișeze text, grafică, video, muzică și alte informații situate pe o pagină din Worl Wide Web, dar să și comunice cu furnizorul de informații și chiar și între ei’.
Crucificarea limbii romane

Sebastian Bârgău și unitățile de măsură

Unul din cele mai citite bloguri din România, Sebastian Bârgău: Gânduri la turație maxima, are mici probleme cu unitățile de măsură. În postarea Recomandarea saptamanii: Kingston SSD 120GB HyperX SATA 3 se spune la un moment dat: ‘mi-am dat seama că e mai bine să am unul de 120 Gb’ (fără diacritice, fiind vorba de un SSD; vedeți și captura de mai jos). Ce nu-i în regulă? Păi, nu-i în regulă ‘b’, de la Gb. Corect este GB. De ce? Simplu: deoarece unitatea de măsură pentru capacitatea unui hard este, de regulă, byte-ul (B), nu bit-ul (b). Vedeți aici și/sau aici.
Crucificarea limbii romane

„Hackerii justițiari” nu prea știu limba română

Aflăm cu un real (dez)interes că blogul maimuțoiului Mircea Badea a fost spart de „hackeri”, așa cum ne informează adevarul.ro. Numai că respectivii ‘justițiari’ au probleme cu exprimarea în limba română, după cum se vede și în captura de mai jos. Atunci când îi prinde, Mircea Badea lu’ Felix Securistu’ ar trebui să-i învețe minte să folosească în mod corect limba română atunci când mai sparg câte un site.
Crucificarea limbii romane

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Crucificarea limbii romane (V)”

  1. Crucificarea limbii romane (VI) | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 10th, 2019 at 16:35

    […] Crucificarea limbii romane (V) […]

  2. Crucificarea limbii romane (IX) | A șaptea dimensiune says:

    martie 13th, 2019 at 20:57

    […] Crucificarea limbii romane (V) […]

  3. Crucificarea limbii romane (VII) | A șaptea dimensiune says:

    martie 16th, 2019 at 8:29

    […] Crucificarea limbii romane (V) […]

  4. Crucificarea limbii romane (VIII) | A șaptea dimensiune says:

    mai 25th, 2019 at 7:31

    […] Crucificarea limbii romane (V) […]

  5. Crucificarea limbii romane (X) | A șaptea dimensiune says:

    mai 25th, 2019 at 12:10

    […] Crucificarea limbii romane (V) […]

Adauga un comentariu