Echipamente de protecţie

marți, august 6, 2019 9:59
Posted in category Diverse

Masca suduraAtunci când vorbim despre echipamentul individual de protectie, ne gândim la ţinuta pe trebuie s-o aibă un angajat, pentru a fi protejat împotriva unor pericole ce pot apărea şi care-i pot afecta sănătatea la locul de muncă. Conform normelor legale în vigoare, în România, echipamentul individual de protecţie este distribuit gratuit de către angajator, cel care trebuie să asigure buna funcţionare a echipamentului, precum şi întreţinerea şi înlocuirea respectivului echipament, în caz de nevoie.

Fie că vorbim despre manusi de lucru necesare in anumite domenii, fie că vorbim despre alte componente ale unui echipament individual de protecţie, acestea asigură protecţia împotriva unor riscuri de natură fizică, chimică, electrică, biologică etc. ce pot apărea la locul de muncă.

Utilizarea corectă a unui echipament de protecţie, cum ar fi masca de sudura heliomata (vedeţi imaginea de mai sus), trebuie să contribuie la asigurarea unor condiţii de muncă sigure şi sănătoase pentru angajaţi.

Echipamentele de protecţie exemplificate anterior au şi calitatea că posedă un sistem de certificare la nivel global. Mai exact, fiind testate de 17 institute specializate, au trecut cu brio acele teste, astfel încât pot fi folosite cu încredere la locul de muncă. Mai mult, este chiar recomandabil să fie alese şi pentru că sunt printre puţinele din România care au o evaluare internaţională pozitivă, plus că sunt mereu actualizate şi puse în concordanţă cu noile descoperiri în domeniul tehnologiei echipamentelor de protecţie.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească un echipament de protecţie

Un echipament individual de protecţie, trebuie să îndeplinească, potrivit legislaţiei în vigoare, câteva condiţii precum:

  • Să fie adaptat condiţiilor existente la locul de muncă, mai exact adaptat riscurilor ce pot apărea în activitatea respectivă.
  • Să fie potrivit pentru persoana care îl poartă, adică să nu creeze disconfort şi imposibilitatea de a-l folosi, în caz de nevoie.
  • Să nu fie dăunător pentru sănătatea angajatului.
  • Să fie individual, pentru un singur angajat, purtat de către o singură persoană.
  • În anumite împrejurări, echipamentul de protecţie poate fi folosit de mai multe persoane, cu condiţia să nu apară probleme de sănătate sau de igienă.

Legislaţia în vigoare prevede amenzi drastice pentru angajatorii care nu acordă achipament individual de protecţie sau nu-l înlocuiesc pe cel deteriorat.

În afara unui echipament de protecţie adecvat, pentru a preveni accidentele de muncă, angajatorii mai au şi alte obligaţii, cum ar fi:

  • să întocmească un plan de prevenire a accidentelor la locul de muncă şi de protecţie pentru angajaţi;
  • să obţină autorizaţia de funcţionare pentru respectiva activitate;
  • să stabilească şi să aducă la cunoştinţa angajaţilor atribuţiile şi răspunderile pe care le au aceştia legate de securitatea şi sănătatea la locul de muncă;
  • să se asigure că angajaţii respectă şi cunosc măsurile destinate protecţiei sănătăţii la locul de muncă;
  • să angajeze numai persoane care corespund naturii sarcinilor de muncă ce urmează a fi executate;
  • să colaboreze cu inspectorii de muncă şi să pună în aplicare măsurile dispuse de aceştia;
  • în cazul unui accident de muncă, să informeze corect despre starea de fapt ce a condus la producerea accidentului;
  • să ţină evidenţa şi să acorde o atenţie deosebită zonelor cu risc ridicat;
  • să cunoască prevederile legale în vigoare şi să le aplice la locul de muncă, pentru fiecare angajat în parte.

La rândul lor, angajaţii au următoarele obligaţii:

  • să poarte echipamentul de protecţie şi să-l utilizeze corect;
  • să-şi însuşească şi să respecte normele legale referitoare la folosirea echipamentului de protecţie;
  • în cazul unui accident, să anunţe angajatorul şi să colaboreze cu ceilalţi angajaţi în vederea minimizării efectelor accidentului;
  • daca i se cer, să dea relaţii inspectorilor de muncă şi inspectorilor sanitari;
  • să nu modifice, din proprie iniţiativă, parametrii echipamentului de protecţie sau să renunţe la folosirea dispozitivelor de siguranţă proprii;
  • dacă a suferit un accident de muncă, să anunţe imediat conducătorul grupului de lucru şi/sau angajatorul, în vederea luării măsurile de siguranţă şi protecţie ce se impun.

Ce trebuie să înţelegem din cele de mai sus? Printre altele, trebuie să fie clar următorul lucru: echipamentul de protecţie la locul de muncă este absolut necesar, acesta protejându-ne viaţa şi sănătatea.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu