Filme vechi, dar bune (XIV)

vineri, august 19, 2022 14:35
Posted in category Educatie

Tom Cruise in CollateralCollateral (2004); regia: Michael Mann; cu: Tom Cruise, Jamie Foxx etc.

Când am văzut prima oară Collateral, am crezut că retrăiesc seria de jocuri „Hitman”. La fel ca în joc, în Collateral personajul principal (Tom Cruise) este un asasin profesionist, fost orfan, plus copilărie privată de bucurii, după cum patetic ne mărturiseşte la un moment dat. Asta probabil că ar trebui să scuze, în opinia scenariştilor, faptul că acum tipul ucide oameni la fel de uşor cum ne întindem noi margarina pe pâine la micul dejun.

Are chiar şi o semnătură: trage două gloanţe în piept şi pe al treilea în frunte, împotriva ridurilor. Pentru că meriţi. De regulă, comenzile şi le primeşte, ca orice asasin profesionist, pe laptop, iar onorariul i se virează civilizat în cont, conform contractului.

În ziua în care am nimerit la film, Tom Cruise primise însă cel mai baban contract de până acum: şase martori într-un proces important trebuiau să dispară într-o singură noapte.

Omul nostru îşi suflecă gospodăreşte mânecile de la costumul Armani, scuipă în pistolul Desert Eagle şi cheamă un taxi pentru o cursă mai lungă. Necazul cade pe capul unui negru (Jamie Foxx), taximetrist vechi cu care killer-ul leagă un fel de relaţie de prietenie forţată: el pentru că are nevoie de un mijloc de transport, iar şoferul pentru că are un pistol la tâmplă. Între două eviscerări şi un gât rupt, cei doi se psihanalizează reciproc şi îşi dau sfaturi de viaţă de parcă ar urma să trăiască fericiţi până la adânci bătrâneţi.

În regia lui Michael Mann (care a mai făcut Heat şi The Insider), Collateral nu are cine ştie ce profunzimi care să te dea pe spate, însă este un action de primă mână. Respectiv, mâna cu care trebuie să-ţi ţii prietena să nu sară din scaun când vede pereţii împroşcaţi cu atâta creier nevinovat. („Academia Caţavencu”, nr. 670/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu